Του Λάζαρου Τόσκα*

Έρχεται ξανά στην επικαιρότητα το σκάνδαλο με τις παράνομες βίλες του Πόρτο Καρράς μετά την απόφαση του Συμβουλίου Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΣΥΠΟΘΑ) της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, σύμφωνα με την οποία ακυρώνεται η απόφαση ανάκλησης της οικοδομικής αδείας του 2010 που είχε εκδοθεί παράνομα και προέβλεπε την κατασκευή 586 πολυτελών κατοικιών σε δάσος 17.630 στρεμμάτων στο Νέο Μαρμαρά Χαλκιδικής.

Πρόκειται για ένα σκάνδαλο που έγινε γνωστό τον Ιανουάριο 2004 ως «σκάνδαλο Πάχτα» και οδήγησε στην αποπομπή από τον Γιώργο Παπανδρέου του ιδίου και άλλων 9 βουλευτών του ΠΑΣΟΚ που υπέγραψαν τροπολογία για να δοθεί η δυνατότητα στον κατασκευαστή κ. Στέγγο να οικοδομήσει 586 πολυτελείς κατοικίες σε δασική έκταση.

Να θυμίσουμε ότι η δασική έκταση είχε δοθεί στον Καρρά το 1968 από τη χούντα, με μια αποικιοκρατικού τύπου σύμβαση, η οποία όμως έληξε το 1987 με αποτέλεσμα να μην ισχύει ο αποχαρακτηρισμός της ως δασικής. Επιπλέον στη σύμβαση κράτους-Καρρά προβλεπόταν τι ακριβώς θα οικοδομηθεί στην έκταση αυτή και με ποιο τρόπο θα γίνει η εκμετάλλευσή της. Κατασκευή κατοικιών δεν προβλεπόταν.

Η υπόθεση Πάχτα δεν πτόησε τον κ. Στέγγο και το 2010 με τη συνέργεια υπαλλήλου της Πολεοδομίας Πολυγύρου εκδόθηκε οικοδομική άδεια για κατασκευή 586 πολυτελών κατοικιών σε 17.630 στρέμματα δάσους στη Σιθωνία. Μάλιστα η εταιρία ζήτησε και τη μετατόπιση του επαρχιακού δρόμου για να μην ενοχλούνται οι κάτοικοι της περιοχής από τους κατοίκους της Χαλκιδικής και τους επισκέπτες. Ένα γκέτο για ολίγους πλούσιους και μεγαλόσχημους.

Η οικοδομική άδεια 199 εκδόθηκε, λοιπόν, το 2010 και το 2013 ανακλήθηκε ενώ το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης παρέπεμψε ως κατηγορούμενους σε βαθμό κακουργήματος τον πρώην υπάλληλο της Πολεοδομίας Πολυγύρου Ευ. Θεοχαρίδη και τον πρώην διευθύνοντα σύμβουλο της Πόρτο Καρράς Α.Ε. Βασ. Βασιλάκη (πρώην νομάρχης Χαλκιδικής) κρίνοντας ότι η οικοδομική άδεια 199/2010 είναι παράνομη. Ο πρώτος παραπέμπεται με τις κατηγορίες της ψευδούς βεβαίωσης και της παράβασης καθήκοντος και ο δεύτερος για ηθική αυτουργία. Για την υπόθεση αυτή έχει οριστεί δικάσιμος στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης για την 11η Απρίλη 2016.

Το ΣΥΠΟΘΑ Χαλκιδικής, παρά τη δίωξη που έχει ασκηθεί από το Συμβούλιο Εφετών, έκανε δεκτή την προσφυγή που έχει ασκήσει η εταιρία Πόρτο Καρράς-Ανώνυμη Τουριστική Βιομηχανική Εταιρία κατά της απόφασης ανάκλησης της οικοδομικής άδειας του 2013 του Προϊσταμένου του Τμήματος Οικοδομικών Αδειών και Ελέγχου Κατασκευών (ΤΟΑΕΚ) της Υπηρεσίας Δόμησης της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Πολεοδομίας του Δήμου Πολυγύρου Χαλκιδικής και την ακυρώνει.

Να σημειωθεί ότι οι λόγοι ανάκλησης της οικοδομικής άδειας (όπως ύπαρξη Πράξης Χαρακτηρισμού της έκτασης από το Δασαρχείο Πολυγύρου, έγκριση της ΕΠΑΕ κ.ά.) συνεχίζουν να υφίστανται. Επίσης, η αναφορά στο άρθρο 28 του ν.4280/2014 που, προφανώς, ψηφίστηκε φωτογραφίζοντας το Πόρτο Καρράς, αφορά μικρό τμήμα της έκτασης και όχι τα 17.630 στρ. δάσους. Ακόμη, δεν είναι δυνατόν να δημιουργείται ένας τεράστιος οικισμός, χωρίς μελέτες χωροθέτησης, χωρίς καμιά προστασία του περιβάλλοντος (μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και χωρίς την ύπαρξη στοιχειωδών υποδομών.

Είναι φανερό ότι πίσω από την απόφαση αυτή κρύβεται ένα τεράστιο θέμα διαπλοκής και ανοίγει ο δρόμος για την καταπάτηση μιας τεράστιας δασικής έκτασης, προς όφελος ισχυρών οικονομικών παραγόντων. Η ανάπτυξη της περιοχής απαιτεί σοβαρά και διαφανή επενδυτικά προγράμματα, τουριστικού ενδιαφέροντος, που προϋποθέτουν τη συναίνεση της τοπικής κοινωνίας και όχι εργολαβικού τύπου επενδύσεις της λογικής «κτίζω-πουλώ», που και το περιβάλλον επιβαρύνουν και θέσεις εργασίας δεν εξασφαλίζουν.

Η Ριζοσπαστική Αριστερή Ενότητα Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, που ανέδειξε το θέμα, θα φέρει στο φως όλες τις διαχρονικές μεθοδεύσεις τοπικών και υπηρεσιακών παραγόντων και των πολιτικών τους προστατών από τη χούντα μέχρι τις μνημονιακές κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ-Ν.Δ. και θα αποτρέψει, μαζί με τους κατοίκους της Χαλκιδικής, που έχουν δείξει πως ξέρουν να υπερασπίζονται τον τόπο τους, και αυτή την προσπάθεια καταστροφής και υφαρπαγής του φυσικού πλούτου του τόπου. Η παράταξη στηρίζει τη χωροταξικά οργανωμένη και ήπια τουριστική ανάπτυξη, προσαρμοσμένη στη φέρουσα ικανότητα του φυσικού περιβάλλοντος, με έμφαση στην ανόρθωση της ποιότητας των καταλυμάτων και των υποδομών των ήδη δομημένων περιοχών, με ελεύθερη πρόσβαση σε δάση και ακτές, χωρίς άλλο τσιμέντο στο φυσικό περιβάλλον.

* Ο Λάζαρος Τόσκας είναι περιφερειακός σύμβουλος Χαλκιδικής – Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!