Αρχική διεθνή Ξανά στην επικαιρότητα η Δυτική Σαχάρα

Ξανά στην επικαιρότητα η Δυτική Σαχάρα

Ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της ανεξαρτητοποίησης

 

Τις τελευταίες εβδομάδες έχει έρθει ξανά στο προσκήνιο, ιδίως των αραβικών ΜΜΕ, το ακανθώδες και όχι ιδιαίτερα γνωστό θέμα στον υπόλοιπο κόσμο ζήτημα της ανεξαρτησίας της Δυτικής Σαχάρας (πρώην ισπανική αποικία που κατέχεται στρατιωτικά από το Μαρόκο, παρ’ όλο που ο ΟΗΕ έχει αναγνωρίσει το δικαίωμα των κατοίκων της, των Σαχράουι, στην αυτοδιάθεση).

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, επισκέφθηκε νωρίτερα αυτό το μήνα την αμφισβητούμενη περιοχή και είπε ότι θα πρέπει, επιτέλους, να πραγματοποιηθεί το δημοψήφισμα για την ανεξαρτητοποίηση της Δυτικής Σαχάρας από το Μαρόκο – που βέβαια αντιτίθεται σφοδρά σε μια τέτοια εξέλιξη. Από την άλλη, η Αλγερία, παραδοσιακός υποστηρικτής του Μετώπου Πολισάριο (το οποίο εδώ και 40 χρόνια αγωνίζεται ένοπλα αλλά και στο διπλωματικό πεδίο για την ανεξαρτησία της Δυτικής Σαχάρας), δεν άργησε να πάρει και πάλι θέση υπέρ του αγώνα του λαού των Σαχράουι.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Αλγερίας, Ραμτάν Λιμάμρα, δεν δίστασε να συγκρίνει το Μαρόκο με το Ισραήλ λέγοντας: «Η μαροκινή αποικιοκρατία της Δυτικής Σαχάρας είναι ίδια με την ισραηλινή κατοχή της Παλαιστίνης. Η άρνηση του Ισραήλ να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Παλαιστινίων είναι ίδια με την άρνηση του Μαρόκου να αναγνωρίσει τα ανθρώπινα δικαιώματα των Σαχράουι». Από την πλευρά του το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων της Δυτικής Σαχάρας περιέγραψε την αντίδραση του Μαρόκου ως «αποτέλεσμα της αποτυχημένης κατοχής του». Επίσης, μετέδωσε την επίσημη θέση του Μοχαμάντ Σαλίμ αλ Σαλίκ, υπουργού Εξωτερικών της Λαοκρατικής Αραβικής Δημοκρατίας της Σαχάρας (η οποία αναγνωρίζεται επίσημα από τον ΟΗΕ), που δήλωσε ότι «το Μαρόκο βρίσκεται σε διεθνή απομόνωση εξαιτίας της άρνησής του να διεξαχθεί το δημοψήφισμα για την αυτοδιάθεση του λαού των Σαχράουι».

Την ίδια ώρα, τα μαροκινά ΜΜΕ παρέχουν άνευ όρων στήριξη στο βασιλιά Μοχάμεντ ΣΤ΄ και την εξωτερική πολιτική της κυβέρνησής του. Το ειδησεογραφικό πρακτορείο Hespress News δημοσίευσε επίσης ένα κείμενο του Μαροκινού αρθρογράφου Μουλάι Μπαχτάτ που καλεί τη χώρα του να υιοθετήσει «σκληρή στάση» στην εξωτερική της πολιτική για τη Δυτική Σαχάρα, συμπεριλαμβανομένων των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Η Ε.Ε. δεν υποτάχθηκε στις απαιτήσεις της Τουρκίας για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης; Γιατί να μην παίξει και το Μαρόκο τον ίδιο ρόλο με την Τουρκία και να χρησιμοποιήσει τα σύνορά του με την Ευρώπη ως δυνατό χαρτί; Το Μαρόκο απέδειξε τελευταία ότι έχει θέση κλειδί στην αντιμετώπιση της τρομοκρατίας. Ωστόσο, έχουμε αποτύχει να χρησιμοποιήσουμε αυτό το χαρτί».

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα Αl-Quds al-Arabi μια τέτοια τακτική θα είχε αρνητικές επιπτώσεις, αφού η αδιαλλαξία του Μαρόκου στο θέμα της Δυτικής Σαχάρας έχει επηρεάσει τις διμερείς σχέσεις με την Ε.Ε.: «Η Ολλανδία ακύρωσε τη συμφωνία για την κοινωνική ασφάλιση, ελβετικές επιχειρήσεις μποϊκοτάρουν τα μαροκινά προϊόντα που παράγονται στη Δυτική Σαχάρα και το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο πάγωσε με απόφασή του τη συμφωνία Ε.Ε.-Μαρόκου για τα αγροτικά προϊόντα».

Πάντως, η Σαουδική Αραβία, που διατηρεί στενές σχέσεις με το Μαρόκο παρά τη μεγάλη γεωγραφική απόσταση που χωρίζει τις δύο χώρες, άρπαξε την ευκαιρία για να υπερηφανευτεί ακόμα μια φορά για την «ανερχόμενη εξωτερική πολιτική» της και τις σχέσεις της με το Μαρόκο. Η εφημερίδα Al-Riyad ανέφερε ότι αντιπροσωπεία Σαουδαράβων επιχειρηματιών επισκέφτηκε το Μαρόκο και κάποια τμήματα της Δυτικής Σαχάρας και συζήτησε το ενδεχόμενο να επενδύσουν στις αμφιλεγόμενες περιοχές. Η επενδυτική προσφορά της Σαουδικής Αραβίας επικρίθηκε από την Αλγερία και το Μέτωπο Πολισάριο, που απείλησε με αγωγές τους Σαουδάραβες επενδυτές.

 

(Εκτενή αποσπάσματα από άρθρο του Παλαιστίνιου δημοσιογράφου Σαμέχ Χαμπίμπ που δημοσιεύθηκε στην ηλεκτρονική σελίδα του ανεξάρτητου ειδησεογραφικού οργανισμού Middle East Eye -www.middleeasteye.net).

Σχόλια

Exit mobile version