Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Βρετανία: Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου

Βρετανία: Το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο του κόσμου

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Ο δανέζικος όμιλος Ørsted, που ειδικεύεται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε την οριστικοποίηση του σχεδίου του για την κατασκευή του μεγαλύτερου υπεράκτιου αιολικού πάρκου παγκοσμίως, που ονομάζεται Hornsea 3, το οποίο αναμένεται να κατασκευαστεί στ’ ανοιχτά των βρετανικών ακτών.

«Ο Ørsted έλαβε την τελική επενδυτική απόφαση για το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο παγκοσμίως, το Hornsea 3, που θα έχει ισχύ 2,9 γιγαβάτ και αναμένεται να ολοκληρωθεί προς τα τέλη του 2027», ανακοίνωσε ο όμιλος.

Το αιολικό πάρκο θα προμηθεύει περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά: Το έργο θεωρείται ζωτικής σημασίας για την προσπάθεια της Βρετανίας να αυξήσει την ενεργειακή ασφάλεια και να αυξήσει γρήγορα την παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές ώστε να επιτύχει τους κλιματικούς της στόχους.

Η απόφαση αυτή λαμβάνεται αφότου αρκετές κατασκευαστικές εταιρίες ακύρωσαν έργα στη Βρετανία και τις ΗΠΑ φέτος γιατί το αυξανόμενο κόστος καθιστούσε τα έργα αυτά μη κερδοφόρα. Η μετοχή του ομίλου, που μειώθηκε περισσότερο από το μισό φέτος, αυξήθηκε κατά 4,1% μετά την είδηση αυτή.

Το αιολικό πάρκο, που θα βρίσκεται 160 χλμ ανοιχτά των ακτών του Γιόρκσιρ, αναμένεται να προμηθεύει ηλεκτρική ενέργεια σε περισσότερα από 3,3 εκατομμύρια νοικοκυριά. Ο όμιλος Ørsted εκμεταλλεύεται σήμερα 12 υπεράκτια αιολικά πάρκα στη Βρετανία, ανάμεσά τους τα Hornsea 1 και 2.

Μόλις λειτουργήσουν οι νέες τουρμπίνες, η περιοχή του Ørsted στο Hornsea — που θα περιλαμβάνει τα υπεράκτια πάρκα Hornsea 1, 2 και 3 θα έχει συνολική ισχύ άνω των 5 γιγαβάτ, «γεγονός που θα την αναδείξει ως τη μεγαλύτερη αιολική υπεράκτια περιοχή που λειτουργεί παγκοσμίως», υπογράμμισε ο όμιλος.

Επίσης, η πλειονότητα των συμβολαίων που συνδέονται με τις επενδύσεις της Hornsea 3 υπογράφηκαν πριν από τις πρόσφατες αυξήσεις τιμών που οφείλονται στον πληθωρισμό, κάτι που επέτρεψε να εξασφαλίσουμε ανταγωνιστικές τιμές, δήλωσε με ικανοποίηση ο όμιλος, ο οποίος πρόσφατα αναγκάστηκε να εγκαταλείψει ένα πολύ μεγάλο έργο υπεράκτιου αιολικού πάρκου στις ΗΠΑ.

Η αιολική ενέργεια αντιμετωπίζει δυσκολίες, παρά τις φιλοδοξίες των Ευρωπαίων να αποκτήσουν πράσινες πηγές ενέργειας. Την ώρα που ο τομέας αναμένεται να επενδύσει μαζικά για να ανταποκριθεί στην αναμενόμενη ζήτηση, επηρεάζεται από τη ραγδαία αύξηση των επιτοκίων και του κόστους των υλικών.

Στο αιολικό πάρκο Hornsea 3, οι μεγαλύτερες τουρμπίνες και οι συνέργειες με τα πάρκα Hornsea 1 και 2 αναμένεται «να έχουν λειτουργικά έξοδα μικρότερα από αυτά που ίσχυαν έως σήμερα», ανακοίνωσε ο δανέζικος όμιλος.

Ο όμιλος Ørsted σκοπεύει επίσης να κατασκευάσει σε αυτήν την περιοχή το υπεράκτιο αιολικό πάρκο Hornsea 4, το οποίο θα παράγει ισχύ 2,6 γιγαβάτ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ


Ένα γατί σε πείραμα διαπλανητικής επικοινωνίας

Ένα πορτοκαλί γατί με το όνομα Τάτερς ήταν ο πρωταγωνιστής βίντεο που μεταδόθηκε στη Γη από απόσταση 31 εκατομμυρίων χιλιομέτρων, στο πλαίσιο πειράματος για τις διαπλανητικές επικοινωνίες του αύριο.

O Τάτερς εμφανίζεται να κυνηγά την κουκκίδα ενός δείκτη λέιζερ στο βίντεο 15 δευτερολέπτων, το οποίο μεταδόθηκε όχι με τη συμβατική τεχνολογία των ραδιοεπικοινωνιών αλλά με υπέρυθρο πομπό λέιζερ, μια βελτίωση που αυξάνει την ταχύτητα μετάδοσης κατά 10 με 100 φορές.

Η ευρυζωνική σύνδεση έφτασε έτσι τα 267 megabit ανά δευτερόλεπτο, νούμερο συγκρίσιμο με την ταχύτητα που προσφέρουν οι οπτικές ίνες, ανέφερε η NASA.

Οι ευρυζωνικές μεταδόσεις είναι μια απαραίτητη αναβάθμιση ενόψει των αποστολών του προγράμματος Artemis για την επιστροφή των Αμερικανών αστροναυτών στη Σελήνη. Για πρώτη φορά, βίντεο υψηλής ανάλυσης θα λαμβάνεται από το Διάστημα.

Η επιτυχία του τελευταίου πειράματος «υπογραμμίζει τη δέσμευσή μας για την προώθηση των οπτικών επικοινωνιών ως βασικού στοιχείου για την κάλυψη των μελλοντικών αναγκών μετάδοσης δεδομένων» δήλωσε η υποδιοικητής της NASA Πάμελα Μέλροϊ.

Το πείραμα της 11ης Δεκεμβρίου αφορούσε περιλάμβανε τη μετάδοση δεδομένων από και προς το σκάφος Psyche, το οποίο αναχώρησε στα μέσα Οκτωβρίου σε ένα ταξίδι έξι ετών μέχρι τον αστεροειδή Ψυχή, ο οποίος βρίσκεται στην κύρια Ζώνη των Αστεροειδών, ανάμεσα στις τροχιές του Άρη και του Δία.

Το σκάφος μεταφέρει τη συσκευή DSOC (Deep Space Optical Communications technology demonstration), έναν πομποδέκτη που στέλνει και λαμβάνει μια αόρατη δέσμη λέιζερ στο εγγύς υπέρυθρο.

Η τεχνολογία αυτή επιταχύνει τη μετάδοση δεδομένων αλλά απαιτεί τη στόχευση της δέσμης με εξαιρετικά υψηλή ακρίβεια.

Το σήμα χρειάστηκε 101 δευτερόλεπτα να φτάσει σε τηλεσκόπιο του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια, από όπου αναμεταδόθηκε ζωντανά στο κοντινό Εργαστήριο Αεριώθησης (JPL) της NASA.

Η ειρωνεία είναι ότι η διαδικτυακή σύνδεση ανάμεσα στο τηλεσκόπιο και το εργαστήριο ήταν πιο αργή από την ίδια τη διαπλανητική μετάδοση, επισήμανε ο Ράιαν Ρόγκαλιν, μέλος του πειράματος.

Ο Τάτερς, ηλικίας 3 ετών, ανήκει στον Τζόμπι Χάρις, μέλος του εργαστηρίου της NASA που κλήθηκε να δημιουργήσει το βίντεο της δοκιμής. Το βίντεο με τη γάτα υποτίθεται ότι ήταν δοκιμαστικό, παρέμεινε όμως στην τελική μετάδοση.

Βαγγέλης Πρατικάκης


Μυστηριώδη αντικείμενα ακολουθούν κινεζικό σκάφος

Η απόρρητη κινεζική αποστολή που εκτοξεύτηκε σχεδόν ταυτόχρονα με ένα μυστηριώδες σκάφος του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο απελευθέρωσε έξι αντικείμενα που το ακολουθούν σε τροχιά. Ορισμένα μεταδίδουν μάλιστα σήματα άγνωστης σημασίας, ανέφεραν αστρονόμοι που παρακολουθούν το μητρικό σκάφος.

Οι μεταδόσεις ενός από τα αντικείμενα είναι παρόμοιες με το σήμα που εξέπεμπε το ίδιο μητρικό σκάφος σε προηγούμενη αποστολή του, έγραψε στο Χ ο ερασιτέχνης αστρονόμος Σκοτ Τίλεϊ.

Πάντως «το σήμα δεν φαίνεται να περιέχει πολλά δεδομένα, καθώς τα περισσότερα bits δείχνουν το ίδιο επαναλαμβανόμενο μοτίβο» έγραψε ο Τίλεϊ στον δικτυακό τόπο του. Η αμερικανική αποστολή προγραμματιζόταν αρχικά να εκτοξευτεί πριν από το κινεζικό σκάφος, αναβλήθηκε όμως τρεις φορές. Το σκάφος έχει πραγματοποιήσει ακόμα δύο αποστολές από το 2020, μέχρι σήμερα όμως η Κίνα δεν έχει δημοσιοποιήσει φωτογραφίες του. Είναι πάντως πιθανό ότι οι απόρρητες αποστολές αφορούν την προσπάθεια της Κίνας να αναπτύξει το δικό της επαναχρησιμοποιούμενο σκάφος, με την ονομασία Shenlong ή «Θεϊκός Δράκος».

Όπως ανέφερε το κινεζικό πρακτορείο Xinhua, η αποστολή θα δοκιμάσει «επαναχρησιμοποιούμενες τεχνολογίες» για «ειρηνικούς σκοπούς». Όπως φαίνεται, δεν είναι τυχαίο ότι η νέα κινεζική αποστολή σχεδόν συμπίπτει χρονικά με την έβδομη εκτόξευση του X-37B , ενός μυστηριώδους, αυτόνομου «διαστημοπλάνου» του αμερικανικού Πενταγώνου. Η αμερικανική αποστολή προγραμματιζόταν αρχικά να εκτοξευτεί πριν από το κινεζικό σκάφος, αναβλήθηκε όμως τρεις φορές λόγω τεχνικών θεμάτων και ακατάλληλου καιρού. Η SpaceΧ που ανέλαβε την εκτόξευση προγραμματίζει την επόμενη απόπειρα στα τέλη Δεκεμβρίου.

Το μόνο που έχει γίνει γνωστό είναι ότι στη νέα εκτόξευση το X-37B θα πετάξει πιο ψηλά από ποτέ. Το Πεντάγωνο δεν έχει αποκαλύψει άλλες πληροφορίες για την αποστολή, την οποία επιβλέπει η αμερικανική Δύναμη Διαστήματος στο πλαίσιο προγράμματος εθνικής ασφάλειας.

Σε μια νέα τροπή του ανταγωνισμού ανάμεσα στις δύο μεγάλες διαστημικές δυνάμεις, ο πτέραρχος Τσαρτς Σόλτσμαν της αμερικανικής Διοίκησης Διαστήματος δήλωσε στους δημοσιογράφους στη διάρκεια συνεδρίου αυτή την εβδομάδα ότι ήταν αναμενόμενο η Κίνα να εκτοξεύσει το σκάφος της ταυτόχρονα με τις ΗΠΑ.

«Δεν αποτελεί έκπληξη που οι Κινέζοι δείχνουν εξαιρετικά μεγάλο ενδιαφέρον για το διαστημοπλάνο μας. Ενδιαφερόμαστε κι εμείς για το δικό τους» είπε ο πτέραρχος σύμφωνα με το αμερικανικό περιοδικό Air & Space Forces Magazine.

«Είναι δύο από τα αντικείμενα που συγκεντρώνουν την περισσότερη προσοχή όταν είναι σε τροχιά. Πιθανότατα δεν είναι σύμπτωση ότι προσπαθούν να μας προφτάσουν» υποστήριξε.Το X-37B, του οποίου την ανάπτυξη ανέλαβε η Boeing, έχει περίπου το μέγεθος μικρού φορτηγού και μοιάζει με μικρογραφία των διαστημικών λεωφορείων.

Το μόνο που είναι γνωστό για το σκάφος είναι ότι είναι σχεδιασμένο για δοκιμές τεχνολογιών και μεταφορά διαφορετικών φορτίων σε αποστολές μεγάλης διάρκειας.

Σχόλια

Exit mobile version