Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Βουτιά στους καταρράκτες

Βουτιά στους καταρράκτες

Πολιτικές και ποινικές ευθύνες πίσω από το σύμβολο της Έδεσσας

 

Της Kατερίνας Ζήνα

 

Η περιοχή Καταρρακτών Εδέσσης, ένα από τα πιο σημαντικά φυσικά αξιοθέατα στην Β. Ελλάδα, εγκαταλείπεται. Συγκεκριμένα το Κέντρο «Καταρράκτες» αφήνεται στην τύχη του. Η περιοχή των Καταρρακτών που έπρεπε σε κανονικές συνθήκες να δίνει οφέλη σε όλους τους Εδεσσαίους πολίτες αλλά και στην ευρύτερη περιοχή, κινδυνεύει με ερήμωση προκειμένου να έρθει κάποιος σωτήρας… με το αζημίωτο φυσικά.

Το 2008 αποφασίστηκε, από την πλειοψηφία του τότε Δημοτικού Συμβουλίου Έδεσσας, η δημιουργία της Δημοτικής Επιχείρησης Τουριστική Α.Ε. για τη διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών του κέντρου των «Καταρρακτών».

Η πολιτική, όμως, που ασκήθηκε από τη δημιουργία της Δημοτικής Επιχείρησης είχε ως αποτέλεσμα τη συσσώρευση σημαντικών χρεών. Κάθε χρόνο, ιδίως τα τελευταία τρία, σημειώνονταν ζημιογόνα νούμερα, με αποτέλεσμα το χρέος της Τουριστικής Α.Ε. να ξεπερνά το 1.500.000 ευρώ.

Στις 8/12/2014 το Δημοτικό Συμβούλιο της Έδεσσας, κατά πλειοψηφία, αποφασίζει τη λύση και εκκαθάριση της Τουριστικής Α.Ε. καθιστώντας το ζήτημα πρωτίστως πολιτικό. Η δημοτική Αρχή της Έδεσσας προσπαθώντας να υλοποιήσει τη νεοφιλελεύθερη και μνημονιακή πολιτική της απελθούσας κυβέρνησης δεν δίστασε να μεταφέρει τις οικονομικές ζημίες στους εργαζόμενους οι οποίοι κινδυνεύουν να χάσουν τη δουλειά τους. Φυσικά, στόχος της είναι η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου και το κλείσιμο των δημοτικών επιχειρήσεων.

Όμως, το θέμα «λύση και εκκαθάριση» του κέντρου καταρρακτών έχει πολλά τοπικά χαρακτηριστικά και αρκετές παραμέτρους και ερωτήματα τα οποία θα πρέπει να απαντηθούν. Το μεγαλύτερο μέρος των ευθυνών φέρουν οι διοικήσεις της Α.Ε. καθώς και η δημοτική Αρχή, που τόσο καιρό δεν συγκρότησαν ένα σχέδιο αναδιοργάνωσης και ρύθμισης των υποχρεώσεων της επιχείρησης.

Αντ’ αυτού επιδίδονταν στο μεγάλο φαγοπότι, αφού δεν έκαναν τίποτα άλλο παρά δημόσιες σχέσεις τραπεζώνοντας κατά καιρούς διάφορους και δημιουργώντας πελατειακές σχέσεις όχι μόνο με προμηθευτές αλλά και εργαζομένους.

Δυστυχώς, αντί οι δημοτικές παρατάξεις, οι εργαζόμενοι και οι φορείς της πόλης να καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου, ώστε να συναποφασίσουν για το μέλλον της επιχείρησης που αποτελεί σήμα κατατεθέν της πόλης της Έδεσσας, η δημοτική Αρχή προχώρησε σκεφτόμενη τη δική της λογική. Ποιος θα αντιδράσει; Τι πολιτικό κόστος θα έχω για μια επιχείρηση που φρόντισα τα προηγούμενα χρόνια να εκμεταλλευτώ και να την απομυζήσω για ίδιον όφελος, παράλληλα με την –τεχνηέντως- απαξίωση στη συνείδηση των πολιτών;

Φυσικά, η συγκεκριμένη λύση έχει ως στόχο την απαλλαγή των προέδρων της επιχείρησης των τελευταίων ετών από τις ευθύνες τους. Η λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης και η μεταβίβαση των χρεών στο δήμο, αποτρέπει τον κίνδυνο κατάσχεσης των περιουσιακών στοιχείων των προέδρων ώστε να μπορέσει να πληρωθεί το χρέος, μιας και πρόκειται για ανώνυμη εταιρεία. Βέβαια όλα αυτά τα χρόνια δεν έπραξαν άλλο από το να την χρησιμοποιούν άλλοτε σαν Α.Ε. και άλλοτε ως «το δικό μας μαγαζάκι».

Αυτή τη στιγμή, όμως, καλούνται να πληρώσουν τα σπασμένα, χωρίς οι ίδιοι να έχουν κάνει τη ζημιά, οι εργαζόμενοι που θα χάσουν την εργασία τους και οι δημότες οι οποίοι θα επωμιστούν τα χρέη.

Εκτός, όμως, από πολιτικές ευθύνες υπάρχουν ασφαλώς και ποινικές. Οπότε, εάν προχωρήσει η λύση και εκκαθάριση της επιχείρησης θα πρέπει να αποδοθούν ευθύνες όπου απαιτείται – δεν είμαστε όλοι συνένοχοι στο έγκλημα.

Ίσως με την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου, τον διακανονισμό- ρύθμιση των χρεών και την κατάρτιση ενός σχεδίου βασισμένου στην αλλαγή και τον τρόπο λειτουργίας και διοίκησης της επιχείρησης, να παραμείνει η διαχείριση και αξιοποίηση των τουριστικών υποδομών του κέντρου των «Καταρρακτών» στην ευθύνη και αρμοδιότητα του Δήμου Έδεσσας.

Εφαρμόζοντας μια πολιτική ενάντια στις ιδιωτικοποιήσεις και στο ξεπούλημα του δημοσίου πλούτου, ξαναδίνοντας ζωή και ψυχή στο σύμβολο της πόλης της Έδεσσας και όχι μόνο, η Δημοτική Επιχείρηση Καταρράκτες Έδεσσας αποτελεί ζωτική πνοή για την τουριστική, οικονομική, πολιτιστική και κοινωνική εξέλιξη της Έδεσσας και συνολικά του Νομού Πέλλας.

Σχόλια

Exit mobile version