Οι βουλευτικές εκλογές της περασμένης Κυριακής, με μειωμένη συμμετοχή σε σχέση με τις προηγούμενες αναμετρήσεις (ψήφισαν μόλις 3,2 εκατομμύρια έναντι 4,3 εκατομμυρίων το 2011) ανέδειξαν πρώτη δύναμη τον «κοσμικό» και πολυσυλλεκτικό συνασπισμό Nidaa Tounes με 85 έδρες. Το μετριοπαθές ισλαμικό Ennahda, κύρια δύναμη της απερχόμενης κυβέρνησης, γνώρισε σοβαρή ήττα εκλέγοντας μόνο 69 βουλευτές, ενώ τα δύο μικρότερα «προοδευτικά» κόμματα που συγκυβερνούσαν με το Ennahda κυριολεκτικά συνετρίβησαν.

Το Λαϊκό Μέτωπο, που συσπειρώνει μεγάλο τμήμα της Αριστεράς υπό την ηγεσία του Χαμά Χαμαμί, σημείωσε σημαντική επιτυχία παρά την ασφυκτική πόλωση και τον ανταγωνισμό από νέα και οικονομικά εύρωστα κόμματα (όπως το UPL του μπίζνεσμαν και ποδοσφαιρικού μεγαλοπαράγοντα Slim Riahi, που «δίχως πρόγραμμα» αλλά με μια εντυπωσιακή και πολυέξοδη καμπάνια απέσπασε 16 έδρες). Εκλέγοντας 15 βουλευτές (έναντι μόλις 5 που διέθετε στην προηγούμενη Βουλή), το Λαϊκό Μέτωπο επιβεβαιώνει τώρα τη θέση του ως βασικού παίκτη της κεντρικής πολιτικής σκηνής.

Ας σημειωθεί ότι το Λαϊκό Μέτωπο στοχοποιήθηκε από τζιχαντιστικές και παρακρατικές οργανώσεις που, με τη σιωπηρή ανοχή της ισλαμικής κυβέρνησης, δολοφόνησαν πέρυσι δύο βουλευτές του και αρκετά στελέχη του, σε μια (αποτυχημένη) προσπάθεια τρομοκράτησης τόσο της ηγεσίας όσο και της βάσης της Αριστεράς. Δεν είναι εξάλλου τυχαίο ότι το Λαϊκό Μέτωπο απέσπασε πολύ υψηλά ποσοστά στις «ξεχασμένες» κεντροδυτικές επαρχίες της Τυνησίας, εκεί που είναι πολύ οξυμμένα τα προβλήματα της φτώχειας και της ανεργίας των νέων πτυχιούχων – αυτών δηλαδή που αποτέλεσαν την ατμομηχανή της εξέγερσης του 2010-2011 η οποία ανέτρεψε τη χούντα του Μπεν Άλι.

Ενώ έχουν ήδη αρχίσει οι υπόγειες διεργασίες για το σχηματισμό κυβέρνησης συνασπισμού, αφού κανένα κόμμα δεν συγκεντρώνει την απαιτούμενη πλειοψηφία στη νέα Βουλή, το Λαϊκό Μέτωπο προετοιμάζεται ήδη για τη μάχη των επικείμενων προεδρικών εκλογών της 23ης Νοεμβρίου. Υποψήφιος πρόεδρος θα είναι ο Χαμά Χαμαμί, χαρισματική μορφή της Αριστεράς ήδη από τα χρόνια της δικτατορίας, με διείσδυση σε ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Αρκετοί αναλυτές, εντυπωσιασμένοι από την «αντοχή» του Λαϊκού Μετώπου σε αντίξοες συνθήκες, υποστηρίζουν ότι δεν αποκλείεται μια εντυπωσιακή επίδοση του υποψήφιου της Αριστεράς στις προεδρικές εκλογές.

 

Περισσότερα στο Δρόμο της Αριστεράς που θα κυκλοφορήσει το Σάββατο.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!