Παναραβική συνάντηση υπέρ της Παλαιστίνης

Ανταπόκριση από την Τυνησία

 

Την προηγούμενη εβδομάδα πραγματοποιήθηκε στην Τυνησία το δεύτερο Αραβικό-Διεθνές Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη (το πρώτο είχε γίνει πέρυσι στη Βηρυτό). Πρόκειται για μια μάλλον άγνωστη εκτός του αραβικού κόσμου πρωτοβουλία, η οποία όμως θεωρείται ιδιαίτερα σημαντική από τους Παλαιστίνιους και τους Άραβες. Ένας από τους βασικούς λόγους είναι ότι συγκεντρώνει όλα σχεδόν τα πολιτικά αλλά και θρησκευτικά ρεύματα του αραβικού κόσμου, όντας έτσι ένας από τους λίγους μη θεσμικούς τόπους συνεύρεσης και διαλόγου μεταξύ τους. «Άθεοι» κομμουνιστές και νασερικοί, Μουσουλμάνοι σουνίτες και σιίτες, Χριστιανοί καθολικοί και ελληνορθόδοξοι και πολλοί ακόμη, προερχόμενοι από όλες σχεδόν τις αραβικές χώρες, έδωσαν το παρόν και φέτος. Μαζί και μια ολιγάριθμη ομάδα αλληλέγγυων από τις ΗΠΑ, τη Γαλλία, την Ιρλανδία και την Ελλάδα, οι περισσότεροι από τους οποίους ασχολούνται εδώ και χρόνια με συγκεκριμένες πτυχές του Παλαιστινιακού: την προσπάθεια άσκησης δίωξης στο Ισραήλ για τα εγκλήματά του, την υπεράσπιση των πολιτικών κρατουμένων, και τους τρόπους καταπολέμησης του ισραηλινού απαρτχάιντ στην Κατεχόμενη Παλαιστίνη – μεταξύ άλλων και με τη διεθνή καμπάνια μποϊκοτάζ του Ισραήλ (BDS). Αυτά τα τρία θέματα αποτελούσαν, εξάλλου και την επίσημη ατζέντα του Φόρουμ.

Τη δεύτερη ημέρα του Αραβικού-Διεθνούς Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκε δημόσια εκδήλωση στην Τύνιδα, με μεγάλη συμμετοχή, η οποία καλύφθηκε από πολλά αραβικά ΜΜΕ. Μίλησαν μέλη του Φόρουμ που κάλυπταν ένα ευρύ πολιτικό και θρησκευτικό φάσμα, καταδεικνύοντας ότι το Παλαιστινιακό είναι θέμα που ενώνει και συμβάλλει σε κοινούς αγώνες ενάντια στο δυτικό ιμπεριαλισμό και το κατοχικό ρατσιστικό ισραηλινό κράτος.
Τη δεύτερη ημέρα του Αραβικού-Διεθνούς Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη πραγματοποιήθηκε δημόσια εκδήλωση στην Τύνιδα, με μεγάλη συμμετοχή, η οποία καλύφθηκε από πολλά αραβικά ΜΜΕ. Μίλησαν μέλη του Φόρουμ που κάλυπταν ένα ευρύ πολιτικό και θρησκευτικό φάσμα, καταδεικνύοντας ότι το Παλαιστινιακό είναι θέμα που ενώνει και συμβάλλει σε κοινούς αγώνες ενάντια στο δυτικό ιμπεριαλισμό και το κατοχικό ρατσιστικό ισραηλινό κράτος.

 

Ζωηρές συζητήσεις και παναραβική συνείδηση

Η φετινή διοργάνωση, που πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της τυνησιακής εργατικής συνομοσπονδίας UGTT, ήταν κάθε άλλο παρά «θεωρητική». Χρωματίστηκε καταρχήν από τη συνεχιζόμενη εξέγερση της παλαιστινιακής νεολαίας ενάντια στην κατοχή, αλλά και από τους αγώνες των αραβικών λαών ενάντια στους υποκινούμενους από τη Δύση πολέμους, που ανατινάζουν χώρες ολόκληρες στην περιοχή και προκαλούν τεράστια προσφυγικά κύματα. Ακριβώς εξαιτίας των όσων συμβαίνουν σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, η συνένοχη στάση μιας σειράς καθεστώτων (όπως η Σαουδική Αραβία, η Τουρκία και το Κατάρ) ήταν η μοναδική αιτία των σπάνιων αλλά παθιασμένων αντιπαραθέσεων μεταξύ των εκατοντάδων συμμετεχόντων – με πολλούς να κατηγορούν ορισμένους από τους παρόντες για σιωπηρή αποδοχή αυτών των καθεστώτων. Αυτές οι εντάσεις καταλάγιαζαν κάθε φορά μετά από παρεμβάσεις των διοργανωτών που κατάφερναν να επαναφέρουν τη συζήτηση στην Παλαιστίνη, δηλαδή το θέμα που ένωνε τις ετερογενείς δυνάμεις οι οποίες συμμετείχαν στο Φόρουμ.

Δεν ήταν τυχαία, απ’ αυτήν την άποψη, η επιλογή οι πρώτοι ομιλητές να εκπροσωπούν όλες τις θρησκείες. Και όλοι οι ομιλητές κατέληγαν ότι κανείς δεν μπορεί να μιλά για ειρήνη και δικαιοσύνη αν δεν αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Παλαιστίνης. Ένας σιίτης κληρικός από τον Λίβανο τόνισε ότι κάθε ενδοαραβική διένεξη με πρόσχημα τις θρησκευτικές διαφορές αποτελεί πισώπλατη μαχαιριά στην Παλαιστίνη. Τον ακολούθησε στο βήμα ένας ελληνορθόδοξος επίσκοπος που αναφέρθηκε στην Ιερουσαλήμ ως πόλη ευλογημένη, αφού είναι το επίκεντρο διαφορετικών θρησκειών που όλες επιδιώκουν την Ειρήνη. «Ποιος μπορεί να μιλήσει για τη Δικαιοσύνη αν γυρνά την πλάτη στον παλαιστινιακό λαό;», αναρωτήθηκε στη συνέχεια ένας καθολικός μοναχός. Κι αμέσως μετά ένας σουνίτης μουφτής πρόσθεσε: «Ο καθένας μας με την πίστη του, θα συνεχίσουμε να παλεύουμε για αυτό που μας ενώνει: την απελευθέρωση της Παλαιστίνης και όλων των αραβικών λαών, από τη Μεσόγειο ώς τον Περσικό Κόλπο».

 

Οι δυνάμεις της Αντίστασης χρωμάτισαν τη συνάντηση

Στο Φόρουμ μίλησαν συνολικά περισσότεροι από 70 συμμετέχοντες, μεταξύ των οποίων και επιφανή στελέχη της Παλαιστινιακής και γενικότερα της αραβικής Αντίστασης. Εκπρόσωποι της Χεζμπολά, της Χαμάς, του Λαϊκού Μετώπου για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PFLP) και άλλων κινημάτων, μεταξύ των οποίων και άνθρωποι που είχαν περάσει 10 και 20 χρόνια στις ισραηλινές φυλακές, συζήτησαν στην ολομέλεια και στις ομάδες εργασίας του Φόρουμ για τους αποτελεσματικότερους τρόπους αγώνα. Σχεδόν όλοι τόνισαν την ανάγκη συνδυασμού όλων των μορφών πάλης – από τις διεθνείς προσπάθειες νομικών για να καταδικαστεί η ρατσιστική και δολοφονική πολιτική του σιωνιστικού καθεστώτος, ως την αναζωπύρωση της Ιντιφάντα και του ένοπλου αντικατοχικού αγώνα. «Μπράβο στη νεολαία της Παλαιστίνης που διαπραγματεύεται έτσι όπως καταλαβαίνει ο κατακτητής: με πέτρες, μολότοφ και όπλα», είπε χαρακτηριστικά ένας Αλγερίνος αγωνιστής, ειρωνευόμενος τις διαρκείς υποχωρήσεις της Παλαιστινιακής Αρχής και τις αποτυχημένες διαπραγματεύσεις της με το Ισραήλ.

Εδώ υπήρξε και μία από τις στιγμές έντασης, όταν πολλοί εκπρόσωποι αντιστασιακών κινημάτων καταδίκασαν τον τζιχαντισμό και τα καθεστώτα που τον υποστηρίζουν. Μεταξύ άλλων, ένα στέλεχος του PFLP είπε: «Αυτοί οι αντιδραστικοί καταστρέφουν το κίνημά μας και είναι οι μόνοι που δεν αντέχουν κανένα διάλογο με οποιονδήποτε δεν συμμερίζεται την άποψή τους. Θα τους αντιμετωπίσουμε όπως αντιμετωπίζουμε και την κατοχή, με το μόνο τρόπο που καταλαβαίνουν. Δεν μπορεί κάποιος να ισχυρίζεται ότι υποστηρίζει την Παλαιστίνη αν δεν καταδικάζει τα αντιδραστικά αραβικά καθεστώτα και τους μισθοφόρους τους». Από την πλευρά της η χήρα του μάρτυρα Τσόκρι Μπελαΐντ, βουλευτή του Λαϊκού Μετώπου της Τυνησίας που δολοφονήθηκε από Τζιχαντιστές, μίλησε για την ανάγκη να μπει μπροστά στους αγώνες η νεολαία των αραβικών χωρών, που «νιώθει ότι δεν την αφορούν οι στεγνές συζητήσεις και απεχθάνεται τις φορμαλιστικές διαδικασίες, αλλά την ίδια στιγμή διψά για δουλειά, αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη».

 

Στο βήμα του Αραβικού-Διεθνούς Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη η Αμερικανίδα Σύνθια Μακ Κίνεϊ, πρώην ανεξάρτητη υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ: μια θαρραλέα φωνή που δεν διστάζει, μέσα από την «κοιλιά του κτήνους», να αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού - δηλαδή για τον τερματισμό της κατοχής, τη συντριβή του ρατσιστικού καθεστώτος και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Η Σύνθια Μακ Κίνεϊ ήταν μία από τις λιγοστές δυτικές παρουσίες στο Φόρουμ.
Στο βήμα του Αραβικού-Διεθνούς Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη η Αμερικανίδα Σύνθια Μακ Κίνεϊ, πρώην ανεξάρτητη υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ: μια θαρραλέα φωνή που δεν διστάζει, μέσα από την «κοιλιά του κτήνους», να αγωνίζεται για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Παλαιστινιακού – δηλαδή για τον τερματισμό της κατοχής, τη συντριβή του ρατσιστικού καθεστώτος και την επιστροφή όλων των προσφύγων στα σπίτια τους. Η Σύνθια Μακ Κίνεϊ ήταν μία από τις λιγοστές δυτικές παρουσίες στο Φόρουμ.

 

Λίγες αλλά σημαντικές δυτικές παρουσίες

Οι λιγοστοί μη Άραβες συμμετέχοντες μίλησαν για τις μέχρι τώρα κινήσεις σε διεθνές επίπεδο υπέρ του μποϊκοτάζ και της δίωξης του Ισραήλ. Ανάμεσά τους η Σύνθια Μακ Κίνεϊ, ανεξάρτητη υποψήφια πρόεδρος των ΗΠΑ το 2008, η οποία παρουσίασε τις αποφάσεις διεθνών οργανισμών που καταδικάζουν τη ρατσιστική πολιτική του Ισραήλ. Η Μιρέιγ Φανόν-Μαντές Φρανς, κόρη του φημισμένου αντιαποικιακού αγωνιστή και διανοούμενου Φραντζ Φανόν, τόνισε ότι «σήμερα η Παλαιστίνη πληρώνει ακριβά την πλήρη απορρύθμιση του διεθνούς δικαίου» και πρότεινε να ενταθεί το διεθνές μποϊκοτάζ (BDS) του Ισραήλ, όπως και η αντίσταση στις προσπάθειες να τεθεί εκτός νόμου αυτή η καμπάνια στις ΗΠΑ και άλλες δυτικές χώρες. Ο Ιρλανδός νομικός και ακτιβιστής Γκάρι Ντέιλι, επίσης δραστήριος στην καμπάνια BDS, εισηγήθηκε μια σειρά πρωτοβουλίες για την περαιτέρω διεθνή απομόνωση του κατοχικού καθεστώτος.

To Αραβικό-Διεθνές Φόρουμ για Δικαιοσύνη στην Παλαιστίνη ολοκλήρωσε τις εργασίες του, υιοθετώντας μια γενική διακήρυξη που υποστηρίζει την Παλαιστινιακή Αντίσταση, καθώς και πρακτικές αποφάσεις τις οποίες εισηγήθηκαν οι ομάδες εργασίες και οι νομικοί εμπειρογνώμονες.

 

Ερρίκος Φινάλης

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!