Αρχική κοινωνία «Βεντέτα» κατοίκων με τα νυχτερινά μαγαζιά

«Βεντέτα» κατοίκων με τα νυχτερινά μαγαζιά

Καταγγελία μέχρι και στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης από πολίτες του Ηρακλείου για την παράνομη λειτουργία των νυχτερινών κέντρων

του Μάριου Διονέλλη

 

Κράτος εν κράτη αποτελούν τα νυχτερινά καταστήματα στην Κρήτη σύμφωνα με καταγγελίες κατοίκων στα μεγάλα αστικά κέντρα του νησιού. Πρωταθλητής στις παρανομίες είναι το Ηράκλειο, όπου οι κάτοικοι αναγκάστηκαν να προσφύγουν μέχρι το Σώμα Επιθεωρητών-Ελεγκτών Δημόσιας Διοίκησης καταγγέλλοντας την αδυναμία ή την άρνηση των τοπικών αρχών να δώσουν λύση στο πρόβλημά τους.

Η εικόνα στην πόλη είναι πάνω κάτω η ίδια με όλες τις περιοχές της χώρας όπου συγκεντρώνονται νυχτερινά κέντρα. Το… μενού περιλαμβάνει κυρίως καταλήψεις κοινόχρηστων χώρων και παραβίαση ωραρίου μουσικής. Εκείνο που διαφέρει είναι πως εδώ οι κάτοικοι αποφάσισαν να παρέμβουν δυναμικά για τη διασφάλιση της ποιότητας της ζωής τους. Συνέστησαν τα τελευταία χρόνια τη συλλογικότητα «Πολίτες Κατά της Ηχορύπανσης» και φαίνονται αποφασισμένοι να διεκδικήσουν με κάθε τρόπο την εφαρμογή του νόμου. Ήδη η προσφυγή τους στο Σώμα Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης έφερε τα πρώτα αποτελέσματα, αφού «ξεκόλλησε» η συζήτηση στην επιτροπή Ποιότητας Ζωής του Δήμου σχετικά με την ανάκληση της άδειας 16 καταστημάτων που υπέπεσαν σε σωρεία παραβάσεων (υγειονομικών, πολεοδομικών κτλ). Η δικαιολογία ήταν η αποχή των δικηγόρων (αν και η επιτροπή δε συνιστά δικαστήριο) με αποτέλεσμα να ροκανίζεται μεθοδικά ο χρόνος από τους καταστηματάρχες ενόσω αυτοί αποκόμιζαν κέρδη εις βάρος των νόμιμων ανταγωνιστών τους αλλά και εις βάρος της υγείας και της ηρεμίας των κατοίκων, αφού οι περισσότερες παραβάσεις αφορούσαν υπέρβαση ωραρίου μουσικής.

Τελικά, μετά την καταγγελία στο Σώμα Επιθεωρητών η συνεδρίαση της επιτροπής, πραγματοποιήθηκε, η απόφαση ανάκλησης της άδειας εκδόθηκε για τα 14 από τα 16 καταστήματα, κάτι που όμως δε σημαίνει κατ’ ανάγκη πως θα τελικά κλείσουν. Χαρακτηριστική περίπτωση είναι το νυχτερινό κατάστημα στην παραλιακή λεωφόρο του Ηρακλείου, δίπλα στον ιστορικό ναό των Αγίων Πέτρου και Παύλου.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η αστυνομία έχει ήδη από τις 4 Ιουνίου διαπιστώσει πως το κατάστημα λειτουργεί χωρίς άδεια. Η αυτοψία της αστυνομίας οδήγησε σε υποβολή μηνυτήριας αναφοράς στον εισαγγελέα με κοινοποίηση και στον δήμο. Ωστόσο από την πλευρά του δήμου χάθηκε ένας ολόκληρος μήνας περιμένοντας την επίσημη (μέσω ταχυδρομείου) κοινοποίηση της αναφοράς. Στη συνέχεια πέρασαν ακόμα 15 ημέρες χωρίς καμιά απόφαση και όταν τελικά διατάχθηκε το σφράγισμά του από υπαλλήλους της αστυνομίας, τελικά ακολουθήθηκε η λύση της παραβίασης. Οι ενοικιαστές του χώρου παραβίασαν τα λουκέτα και τις σφραγίδες των αρμόδιων αρχών και το ίδιο βράδυ το μαγαζί λειτουργούσε κανονικά.

Το παράδειγμα δεν είναι το μόνο αλλά είναι ενδεικτικό του τρόπου λειτουργίας κάποιων καταστημάτων στο Ηράκλειο. Το κέρδος από τη λειτουργία μιας βραδιάς είναι πολύ πάνω από το ύψος των προστίμων που μπορεί να επιβληθούν, συνεπώς τα μαγαζιά με κάποιον μαγικό τρόπο καταφέρνουν να είναι ανοιχτά. Οι πολίτες κατά της Ηχορύπανσης έχουν καταγγείλει κατά καιρούς πως δέχτηκαν ακόμα και απειλές για τη ζωή τους, από έναν κλάδο που ευδοκιμούν άλλα ήθη. Το τελευταίο διάστημα έχουν συμπήξει κοινό μέτωπο με αντίστοιχους φορείς από την παλιά πόλη των Χανίων και την παλιά πόλη του Ρεθύμνου, σε μια προσπάθεια κοινής αντιμετώπισης των προβλημάτων από τα νυχτερινά καταστήματα.

Σχόλια

Exit mobile version