Αρχική πολιτική Τζόγος και τρομοκρατία για την Όμικρον

Τζόγος και τρομοκρατία για την Όμικρον

Η επέλαση της Όμικρον στη χώρα μας είναι γεγονός, έτσι και εδώ όπως και στις περισσότερες χώρες του πλανήτη όπου η εν λόγω μετάλλαξη έκανε την εμφάνιση της, αυτό συνοδεύτηκε από την εκρηκτική αύξηση των κρουσμάτων. Ενώ όμως, τα στοιχεία για την επικινδυνότητα αυτού του κύματος της Όμικρον είναι ακόμη λιγοστά, καθώς πέρα από τη σαφέστατη υπεροχή της ως προς τη μεταδοτικότητα, πριν ελάχιστες μέρες δημοσιεύτηκαν οι πρώτες προκαταρκτικές έρευνες που επιβεβαιώνουν ότι προκαλεί ελαφρύτερη νόσηση, αυτό δεν εμπόδισε την κυβέρνηση και τα συστημικά ΜΜΕ, να επιδοθούν σε σωρεία αντιφατικών και αποπροσανατολιστικών μηνυμάτων σχετικά με τη σοβαρότητα της κατάστασης.

Μέσα σε λίγες μόλις μέρες, οι ίδιοι τηλεαστέρες γιατροί, μαζί με κυβερνητικά στελέχη και «έγκριτους» δημοσιογράφους, πρόλαβαν να προαναγγείλουν από τις νέες εκατόμβες νεκρών που μας περιμένουν, μέχρι τον εκφυλισμό του Covid σε απλή «γριπούλα», την επίτευξη ανοσίας της αγέλης μέσω της Όμικρον και γιατί όχι, το τέλος της πανδημίας τον επόμενο, άντε τον μεθεπόμενο μήνα. Ακόμη χειρότερο αλαλούμ επικρατεί με τα μέτρα της κυβέρνησης που εν μέσω έντασης της πανδημίας προχώρησε σε μείωση των ημερών καραντίνας, ενώ παράλληλα συζητήθηκε το αν θα ανοίξουν τα σχολεία ή όχι. Δηλαδή, από την μία μειώνεται η αυστηρότητα και άρα η αποτελεσματικότητα μέτρων περιορισμού της μεταδοτικότητας ενώ από την άλλη συζητιέται αν θα λειτουργήσει η εκπαίδευση στην χώρα. Απόλυτος παραλογισμός. Βέβαια, ούτε λόγος πριν φτάσουμε να συζητήσουμε για την εκπαίδευση να παρθούν μέτρα για τον συνωστισμό, την διασκέδαση, τα μεγάλα εμπορικά και τόσα άλλα που είναι αποδεδειγμένο ότι συμβάλλουν στη διάδοση του ιού. Αυτά είναι εκτός ατζέντας διότι αφενός κοστίζουν, αφετέρου χαλάνε το αφήγημα της κανονικότητας και της εύρυθμης οικονομικής δραστηριότητας. Άλλωστε δεν είναι λίγοι αυτοί που έσπευσαν να διαβεβαιώσουν ότι παρά την υπάρχουσα έξαρση… φέτος η τουριστική σεζόν θα διεξαχθεί χωρίς κανένα πρόβλημα!

Η αλήθεια όμως είναι ότι η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά ιεράρχησε την οικονομία πάνω από την υγεία και την κοινωνία, αυτή την φορά για χατίρι της οικονομικής κίνησης των γιορτών. Η Όμικρον ήταν βέβαιο ότι θα προκαλέσει έξαρση των κρουσμάτων και στη χώρα μας, η κυβέρνηση το γνώριζε και το προανήγγειλε, χωρίς όμως να κάνει οτιδήποτε για να το αποτρέψει. Εξ’ αρχής τζόγαρε στην ηπιότερη νόσηση από τη νέα μετάλλαξη, τη στιγμή που δεν υπήρχαν σχετικά δεδομένα. Άφησε την κατάσταση να βγει εκτός ελέγχου, ενώ το ΕΣΥ ήταν στα όρια του, πράγμα που θα μπορούσε να έχει δυσμενείς επιπτώσεις. Με αποτέλεσμα παρά το γεγονός ότι η χώρα μας βρίσκεται σε διαρκή πίεση από την πανδημία από το φθινόπωρο και ήταν σε χειρότερη κατάσταση από τις περισσότερες χώρες της Ε.Ε., να μπει στο επόμενο κύμα εντελώς απροετοίμαστη – για ακόμα μια φορά. Ακόμη όμως και με βάση τα τελευταία στοιχεία, η κατάσταση του ΕΣΥ σε συνδυασμό με την έκρηξη των κρουσμάτων είναι βέβαιο πως θα κοστίσει, το πόσο ακριβά μένει να φανεί. Είναι ενδεικτική η έκκληση διεθνών οργανισμών για αυξημένη προσοχή ειδικά για τις χώρες όπου η εμφάνιση της Όμικρον συνδυάζεται με την έξαρση της ήδη υπάρχουσας Δέλτα. Όπως και οι εξαιρετικά υψηλές θέσεις που έχει η χώρα μας παγκοσμίως τόσο στον αριθμό των κρουσμάτων ανά εκατομμύριο όσο και στον αντίστοιχο των θανάτων.


Άμεσα, εδώ και τώρα!

► Να καταργηθεί το πιστοποιητικό εμβολιασμού, και οι παράλογοι έλεγχοι. Να υπάρχει πρόσβαση όλων (με μάσκα και αποστάσεις) στους δημόσιους χώρους. Να αποφασίσουν οι εργαζόμενοι σε όλους τους χώρους μέτρα και τρόπους προστασίας της υγείας.

► Να επαναπροσληφθούν όλοι οι υγειονομικοί που βρίσκονται σε αναστολή. Να ενισχυθεί και να είναι σε θέση να λειτουργήσει το ΕΣΥ. Όχι στην υποχρεωτικότητα και τα λοκντάουν. Πραγματική προστασία της υγείας των ευπαθών ομάδων με όλα τα διαθέσιμα μέσα, με παρακολούθηση και ευθύνη ιατρού που τους παρακολουθεί.

► Ενίσχυση όλων των εργαζομένων που πλήττονται από την πανδημία. Ενίσχυση των πληττόμενων επιχειρήσεων εστίασης. Λεφτά για την υγεία και όχι περικοπές. Μείωση όλων των τιμολογίων και των τιμών σε όλα τα είδη πρώτης ανάγκης.

Σχόλια

Exit mobile version