Την Τετάρτη είχε προγραμματιστεί ένα δίωρο διαδικτυακό μάθημα από το AMED/SFSU (Πολιτειακό Πανεπιστήμιο του Σαν Φρανσίσκο) στα πλαίσια της καμπάνιας για την ακαδημαϊκή ελευθερία στην Παλαιστίνη. Το μάθημα θα μεταδιδόταν ζωντανά από την πλατφόρμα Zoom, την οποία χρησιμοποιεί το εν λόγω πανεπιστήμιο, καθώς και μέσω της σελίδας Facebook του Τμήματος AMED, και μέσω του καναλιού YouTube της παλαιστινιακής οργάνωσης Samidoun. Στο μάθημα, με θέμα «Ποιανού αφηγήσεις; Φύλο, Δικαιοσύνη και Αντίσταση», κεντρική ομιλήτρια ήταν η Λέιλα Χάλεντ – η αρκετά γνωστή σε εμάς, ιδίως μετά την επίσκεψή της στην Ελλάδα στα πλαίσια του Resistance Festival 2016, μορφή της Παλαιστινιακής Αντίστασης. Πλην των πανεπιστημιακών που συντόνιζαν το μάθημα, σε αυτό συμμετείχαν κι άλλοι ομιλητές, μάλλον μη αρεστοί στους «καθώς πρέπει» κύκλους, αλλά με γνώση του αντικειμένου:

– Η Παλαιστίνια Ρούλα Αμπού Νταού, καθηγήτρια του Τμήματος Γυναικείων Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Μπιρ Ζέιτ της Δυτικής Όχθης.

– Η Λόρα Γουάιτχορν, στέλεχος της ριζοσπαστικής οργάνωσης των Weathermen στις ΗΠΑ από τα τέλη της δεκαετίας του 1960, η οποία συνελήφθη το 1985 και πέρασε 14 χρόνια στις ομοσπονδιακές φυλακές.

– Ο Ρόνι Κάσριλς, λευκός (εβραϊκής καταγωγής) Νοτιοαφρικάνος κομμουνιστής, εκ των καθοδηγητών της ένοπλης πτέρυγας του Εθνικού Αφρικανικού Κογκρέσου και υπουργός μετά την πτώση του απαρτχάιντ.

– Ο Σεκού Οντίνγκα, ιδρυτικό στέλεχος των Μαύρων Πανθήρων και μετέπειτα του Μαύρου Απελευθερωτικού Στρατού, που συνελήφθη το 1981 και φυλακίστηκε επί 33 χρόνια σε φυλακές υψίστης ασφαλείας των ΗΠΑ.

Η δημοσιοποίηση του μαθήματος σήμανε συναγερμό στο ακροδεξιό και ισραηλινό λόμπι των ΗΠΑ. Λίγες ώρες πριν την έναρξή του, η πλατφόρμα Zoom διέγραψε τη σχετική σελίδα: «Ω! Φαίνεται ότι χάθηκες!» έγραφε εκεί που μέχρι πριν λίγο γίνονταν εγγραφές για την παρακολούθηση του μαθήματος. Για το Facebook ήταν πιο απλό: μετά την «ανάληψη δράσης» από την πλατφόρμα Zoom, απλά εξαφάνισε τη σελίδα του μαθήματος. Ακολούθησε και το YouTube, που ανάρτησε το μήνυμα: «Αυτό το βίντεο καταργήθηκε επειδή παραβαίνει τους Όρους Παροχής Υπηρεσιών του YouTube». Έτσι απλά ξεμπέρδεψαν οι τρεις γίγαντες της Σίλικον Βάλεϊ, χωρίς καμία απόφαση πανεπιστημιακής ή δημόσιας αρχής, και χωρίς δυνατότητα έφεσης. Κατά τα άλλα, ελευθερία λόγου, ελευθερία πληροφόρησης, ελευθερία γενικώς… αλλά μόνο για την πάρτη τους.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!