Αρχική διεθνή Τώρα και στην Υεμένη!

Τώρα και στην Υεμένη!

Είδαμε ξανά στις τηλεοπτικές οθόνες τις διαφημιστικές σκηνές της υποτιθέμενης παντοδυναμίας της Δύσης: μαχητικά αεροσκάφη των ΗΠΑ και της Βρετανίας να απονηώνονται από αεροπλανοφόρα, και πυραύλους να εκτοξεύονται από τα πλοία των Δυτικών σταυροφόρων για να χτυπήσουν τους «ρέμπελους» της Υεμένης. Ίδιες σκηνές με αυτές των «απελευθερωτικών-ανθρωπιστικών βομβαρδισμών» του Ιράκ, της Γιουγκοσλαβίας, της Λιβύης, της Συρίας κ.ο.κ. Είναι η πρώτη φορά που ΗΠΑ και Βρετανία επιτίθενται στην Υεμένη, γράφουν τα μεγάλα Δυτικά ΜΜΕ. Τι ψέμα! Ακόμη κι αν ξεχάσουμε τα παλιότερα «κατορθώματά» τους, οι ΗΠΑ και η Βρετανία ήταν στην πρώτη γραμμή των Δυτικών δυνάμεων που χρηματοδότησαν, «συμβούλεψαν» και εξόπλισαν τον σαουδαραβικό συνασπισμό, ο οποίος ξεκίνησε από το 2015 μια δολοφονική καμπάνια αεροπορικών βομβαρδισμών κατά της Υεμένης. Εξαιτίας της οποίας έχασαν τη ζωή τους 377.000 Υεμενίτες, στην πλειοψηφία τους γυναικόπαιδα, σύμφωνα με τον ΟΗΕ – είτε απευθείας στους βομβαρδισμούς, είτε από την πείνα και τις επιδημίες λόγω της ανατίναξης όλων σχεδόν των υποδομών της χώρας.

ΓΙΑΤΙ ΣΥΝΕΒΗΣΑΝ όλα αυτά; Επειδή η μεγάλη πλειοψηφία του υεμενίτικου λαού, με επικεφαλής τους Χούθι, ανέτρεψε τους εκλεκτούς της Δύσης και των αντιδραστικών μοναρχιών του Κόλπου. Κυριολεκτικά τους πέταξε στη σαουδαραβική έρημο: σήμερα η υποτιθέμενη κυβέρνηση της Υεμένης που αναγνωρίζουν οι Δυτικοί και οι αντιδραστικοί Άραβες σύμμαχοί τους εδρεύει στο… Ριάντ της Σαουδικής Αραβίας. Οι Χούθι, λένε οι ΗΠΑ και τα φερέφωνά τους, είναι ενεργούμενα του Ιράν – κι αυτό αναπαράγουν και οι δικοί μας δημοσιογράφοι της συμφοράς. Οι πιο σοβαροί Δυτικοί αναλυτές όμως εξηγούν ότι οι Χούθι είναι μια δύναμη με βαθιές ρίζες στη χώρα, με τη δική της πολιτική, που η ίδια έχει επιλέξει να συμμαχήσει με το Ιράν και με τις δυνάμεις της Αραβικής και Παλαιστινιακής Αντίστασης. Κι αυτό οδηγεί την απόφαση του υεμενίτικου κινήματος να σταθεί τώρα έμπρακτα στο πλάι των Παλαιστινίων, δηλώνοντας ότι όσο συνεχίζεται το μακελειό στη Γάζα θα χτυπά τα πλοία ισραηλινών συμφερόντων και όσα άλλα κατευθύνονται σε λιμάνια ελεγχόμενα από την ισραηλινή κατοχή.

ΑΥΤΗ ΤΗ ΧΩΡΑ ξεκίνησαν προχθές τη νύχτα να βομβαρδίζουν και απευθείας πλέον οι ΗΠΑ και η Βρετανία, πλήττοντας στόχους στην πρωτεύουσα Σαναά και σε άλλες περιοχές της Υεμένης. Ίσως νομίζουν ότι έτσι θα φοβίσουν τους Υεμενίτες και θα «διασφαλίσουν την ελεύθερη ναυσιπλοΐα»; Αν πραγματικά το πιστεύουν, είναι μακριά νυχτωμένοι. Ο λαός αυτός μετρά δεκάδες χιλιάδες θύματα των Δυτικών (αμερικανικών, βρετανικών, γαλλικών, γερμανικών κ.ά.) βομβών και πυραύλων. Μερικά θανατηφόρα πλήγματα ακόμη δεν θα τους κάνουν να αλλάξουν γνώμη για το αν χρειάζεται να στηρίζουν την Παλαιστίνη. Φάνηκε εξάλλου από το γεγονός ότι χθες, μετά τους πρώτους αμερικανοβρετανικούς βομβαρδισμούς, οι Υεμενίτες βγήκαν πάλι κατά εκατομμύρια στους δρόμους της Σαναά και δεκάδων ακόμη πόλεων με τα ίδια συνθήματα κατά των ΗΠΑ και του Ισραήλ, και υπέρ της Παλαιστίνης. Φάνηκε κι από τις πρώτες δηλώσεις της υεμενίτικης ηγεσίας, που συνέστησε στους Δυτικούς ότι θα ήταν πιο παραγωγικό, αν δεν θέλουν γενικευμένη σύρραξη, να πιέσουν τους ισραηλινούς να σταματήσουν τη γενοκτονία.

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΒΡΕΤΑΝΟΙ όμως προτιμούν να επαναλάβουν τα λάθη του παρελθόντος. Αυτό το καταλαβαίνουν ακόμα και Δυτικές ή φιλοδυτικές κυβερνήσεις. Είναι χαρακτηριστικές οι αντιδράσεις της Ισπανίας, της οποίας η υπουργός Άμυνας δήλωσε: «Κάθε χώρα πρέπει να δίνει εξηγήσεις για τις πράξεις της». Ή του Ομάν, του οποίου ο υπουργός Εξωτερικών είπε: «Είμαστε αναγκασμένοι να καταδικάσουμε αυτή τη στρατιωτική δράση από φιλικές μας χώρες. Η επίθεση ήταν αντίθετη με τις συμβουλές μας, και θα υποδαυλίσει περαιτέρω μια ήδη εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση». Ακόμη και ο Guardian, πάντως, καταλαβαίνει ότι «οι πολυετείς βομβαρδισμοί από τους συμμάχους των ΗΠΑ κατά τη διάρκεια του μακρόχρονου εμφυλίου πολέμου της Υεμένης απέτυχαν να εκδιώξουν τους Χούθι ή να τους πείσουν να αλλάξουν πορεία. Στην πραγματικότητα, οι Χούθι γίνονταν ισχυρότεροι μετά από κάθε στρατιωτική αντιπαράθεση».

Σχόλια

Exit mobile version