Του Μάριου Διονέλλη.
Στην Κρήτη χτυπά για μία εβδομάδα η καρδιά του φοιτητικού κινήματος.
Η πόλη του Ρεθύμνου υποδέχτηκε, όλη την προηγούμενη εβδομάδα, τις αντιδράσεις της εκπαιδευτικής κοινότητας για τις σχεδιαζόμενες αλλαγές στο χάρτη της Παιδείας. Οι αντιδράσεις κορυφώνονται σήμερα Σάββατο με πορεία προς το ξενοδοχείο, όπου πραγματοποιείται η σύνοδος των πρυτάνεων.
Φοιτητικοί σύλλογοι, παρατάξεις, σύλλογοι εκπαιδευτικών όλων των βαθμίδων και άλλοι φορείς τάσσονται κατά των σχεδιαζόμενων αλλαγών, οι οποίες ανακοινώθηκαν από τον Γιώργο Παπανδρέου και την Άννα Διαμαντοπούλου, στο τέλος Σεπτεμβρίου, από τους Δελφούς.
Οι διαμαρτυρίες στο Ρέθυμνο στρέφονται κυρίως κατά της υπουργού Παιδείας η οποία, σύμφωνα με το πρόγραμμα, επρόκειτο να παραβρεθεί στη σύνοδο των πρυτάνεων. (σ.σ. μέχρι την ώρα που συντάχθηκε το κείμενο δεν είχε διευκρινιστεί αν τελικά θα παραστεί, εξαιτίας του διογκούμενου κύματος των αντιδράσεων).
Αιτίες πολέμου για την πανεπιστημιακή κοινότητα αποτελούν οι αλλαγές στη χρηματοδότηση και τη διοίκηση των ΑΕΙ, οι αλλαγές στην οργάνωση των σπουδών αλλά και οι σχεδιαζόμενες «συγχωνεύσεις» τμημάτων και σχολών στα πρότυπα του «Καλλικράτη» για την Αυτοδιοίκηση. Επίσης, σχεδιάζονται ριζικές αλλαγές στον τρόπο εξέτασης των φοιτητών, στον τρόπο διδασκαλίας, καθώς και η αλλαγή του συστήματος παροχής συγγραμμάτων μέσω της παροχής «κουπονιών» το οποίο προωθείται, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες.
Απάντηση με Αντισύνοδο
Η απάντηση στα σχέδια Διαμαντοπούλου ήρθε από την αρχή της εβδομάδας, οπότε διοργανώθηκαν γενικές συνελεύσεις σε πολλές σχολές αλλά και σχολεία. Στις συνελεύσεις αυτές αποφασίστηκε η κατάληψη του συνόλου των κτιριακών εγκαταστάσεων του Πανεπιστημίου Κρήτης στο Ρέθυμνο. Αντίστοιχη απόφαση έλαβαν και οι φοιτητές του ΤΕΙ Ρεθύμνου, ενώ στο χορό των καταλήψεων μπήκαν και πολλά σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης. Σε κατάληψη βρίσκονταν ήδη τα δύο Επαγγελματικά Λύκεια του Ρεθύμνου, λόγω των μεγάλων ελλείψεων σε καθηγητές ειδικών μαθημάτων.
Παράλληλα, τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε συζήτηση-συντονισμός δράσεων στο Εργατικό Κέντρο του Ρεθύμνου, ενώ για το απόγευμα της Παρασκευής είχε οργανωθεί πορεία στο κέντρο της πόλης και ανοιχτή Γενική Συνέλευση στην Πλατεία Μικρασιατών.
Αντιδράσεις και από την ΠΑΣΠ
Στο κύμα των αντιδράσεων πρωτοστάτησαν οι φοιτητές της Αριστερής Ενότητας και των υπόλοιπων αριστερών σχημάτων, διατυπώνοντας λόγο πολιτικό κατά του «Καλλικράτη» στην Παιδεία και διακρίνοντας τις οδυνηρές επιπτώσεις του Μνημονίου στις επιλογές της κυβέρνησης και στην Παιδεία.
Ωστόσο, ιδιαίτερη εντύπωση έκανε το γεγονός ότι στις αποφάσεις για καταλήψεις πρωταγωνιστικό ρόλο είχαν και φοιτητές της ΠΑΣΠ, διατυπώνοντας και «εκ των έσω» κριτική στις εξαγγελίες της Άννας Διαμαντοπούλου.
Στην Κρήτη βρέθηκε και ο πρώην αντιπρόεδρος της ΠΟΣΔΕΠ Γιάννης Μαΐστρος παραχωρώντας συνεντεύξεις Τύπου, τόσο στο Ηράκλειο όσο και στο Ρέθυμνο, στις οποίες τόνισε πως η σχεδιαζόμενη «αναμόρφωση» της παιδείας και ιδιαίτερα της ανώτατης εκπαίδευσης επιβάλλεται από την «κοινοβουλευτική δικτατορία της τρόικας», η οποία αφού «αναμόρφωσε» την εργασία ώστε να γίνει «ανταγωνιστική» εισάγει το ίδιο μοντέλο στην Παιδεία.
Προβληματισμός και μέσα στη Σύνοδο
Προβληματισμός, πάντως, υπήρχε και μέσα από τα φρουρούμενα τείχη του πολυτελούς ξενοδοχείου του Ρεθύμνου. Οι πρυτάνεις διατύπωσαν σοβαρές ενστάσεις, κυρίως για τη σχεδιαζόμενη αλλαγή του τρόπου διοίκησης των πανεπιστημίων. «Αγκάθι» αποτελεί η ανάθεση της διοίκησης στο ολιγομελές «Συμβούλιο Διοίκησης», με εξωπανεπιστημιακό πρόεδρο-μάνατζερ (που μπορεί θα διορίζεται από το υπουργείο), στο οποίο θα συμμετέχουν και εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, μια πρόταση που τύποις αλλά και ουσιαστικά καταργεί το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου.
Αιτία πολέμου αποτελεί και η περικοπή της χρηματοδότησης των Πανεπιστημίων ενώ η πίεση των φοιτητών άρχισε ήδη πριν τη σύνοδο να αποφέρει καρπούς. Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο ανακοίνωσε πως δεν θα μετάσχει στη σύνοδο των πρυτάνεων θεωρώντας προσχηματικό τον διάλογο που πραγματοποιείται, ενώ ήδη από το υπουργείο ανακοινώθηκε πως οι τελικές προτάσεις δε θα δημοσιευθούν από την υπουργό στη συγκεκριμένη σύνοδο, όπως αρχικά προβλεπόταν, τελικά παραπέμφθηκαν για μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Αντιδράσεις σε όλη την Ελλάδα
Εντός της εβδομάδας πραγματοποιήθηκαν γενικές συνελεύσεις σε σχολές της Αθήνας ,ενώ κατειλημμένα πανεπιστημιακά τμήματα υπάρχουν εκτός από την Κρήτη στον Βόλο, τη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα και τα Ιωάννινα. Στην Αθήνα πραγματοποιήθηκαν και καταλήψεις σε λεωφορεία της γραμμής 608 που εξυπηρετεί το πανεπιστήμιο, ενώ την Πέμπτη πραγματοποιήθηκε πορεία στο κέντρο της Αθήνας από φοιτητικούς συλλόγους, όπου δεν έλειψε η ένταση και οι συγκρούσεις με την αστυνομία.