Συνεχίζονται εδώ και πάνω από ένα μήνα με αμείωτη ένταση, αν και «ξεχασμένες» από τα μεγάλα ΜΜΕ, οι λαϊκές διαδηλώσεις ενάντια στο θεσμικό πραξικόπημα που κατέληξε στην ανατροπή και φυλάκιση του εκλεγμένου προέδρου Πέντρο Καστίγιο*. Συνεχίζεται, εξίσου «ξεχασμένη» από τους κατά περίπτωση Δυτικούς υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, και η δολοφονική βία που έχει εξαπολύσει εναντίον της διαμαρτυρόμενης φτωχολογιάς η ντε φάκτο κυβέρνηση της αποστάτριας Ντίνα Μπολουάρτε, που στηρίζεται από την ολιγαρχία, τον στρατό και την αστυνομία. Μέχρι στιγμής ο επίσημος απολογισμός ανέρχεται σε 49 νεκρούς, περιλαμβανομένων πολλών παιδιών και εφήβων, που στην πλειοψηφία τους χτυπήθηκαν με πραγματικά πυρά. Ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος, ενώ υπάρχουν και δεκάδες «εξαφανισμένοι». Σε εκατοντάδες ανέρχονται οι τραυματίες και σε χιλιάδες οι συλληφθέντες…

Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε στη Χουλιάκα, στο νοτιοανατολικό Περού, ομαδική κηδεία 17 διαδηλωτών και περαστικών που δολοφονήθηκαν την προηγούμενη μέρα από τις δυνάμεις καταστολής…

Στα τελευταία θύματα συγκαταλέγεται ένας 15χρονος που περπατούσε με τη μητέρα του στις όχθες της λίμνης Τιτικάκα: όπως και άλλοι Περουβιάνοι άσχετοι με τις διαδηλώσεις (ένας 31χρονος νοσοκομειακός γιατρός, ένας υπαίθριος παγωτατζής κ.λπ.) έπεσε θύμα των αδιάκριτων πυροβολισμών αστυνομικών και παρακρατικών προς πάσα κατεύθυνση, που αποσκοπούν στην πλήρη τρομοκράτηση του πληθυσμού. «Επικουρικά», η ντε φάκτο κυβέρνηση της Μπολουάρτε κήρυξε προχθές πλήρη απαγόρευση κυκλοφορίας των πολιτών από τις 8 το βράδυ ως τις 5 τα ξημερώματα στο Πούνο και άλλες περιφέρειες που έχουν αναδειχθεί σε επίκεντρα της λαϊκής αντίστασης.

Όμως οι καθημερινές μαζικές κινητοποιήσεις, με τη μορφή διαδηλώσεων, αποκλεισμών αυτοκινητόδρομων, κατάληψης αεροδρομίων κ.λπ., αλλά και η συνέχιση της μη αναγνώρισης της ντε φάκτο κυβέρνησης από το Μεξικό και χώρες της Λατινικής Αμερικής, έχουν φέρει σε δύσκολη θέση τους πραξικοπηματίες και την ολιγαρχία που τους στηρίζει. Χαρακτηριστική είναι η απόφαση που αναγκάστηκε να λάβει την Τετάρτη το διεφθαρμένο Κογκρέσο, με 71 ψήφους υπέρ και 45 κατά, να συγκροτήσει επιτροπή έρευνας «για τον εντοπισμό των υπευθύνων της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στις διαμαρτυρίες που ξεκίνησαν την 7η Δεκεμβρίου». Την Πέμπτη παραιτήθηκε ένας ακόμη υπουργός, ο υπουργός Εργασίας Εντουάρντο Γκαρσία, δηλώνοντας ότι δεν μπορεί να μείνει απαθής μπροστά στην «επαναλαμβανόμενη τραγωδία του φόνου πολλών αδελφών μας». Μάλλον δεν τα είχαν υπολογίσει καλά οι πραξικοπηματίες…

* «Το Περού ματώνει, ο λαός δεν υποχωρεί» (φύλλο 618).

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!