Τα δύο κρούσματα διάσημων σπρίντερ υπενθύμισαν ότι το πρόβλημα θεριεύει…
Τα νέα σκάνδαλα ντόπινγκ στον παγκόσμιο στίβο επιβεβαίωσαν τη ζοφερή πραγματικότητα στο διεθνές αθλητικό τοπίο. Η λερναία ύδρα του ντόπινγκ χτυπάει και ξαναχτυπάει, δίχως να μπορεί να την αντιμετωπίσει αποτελεσματικά κανένας ώς τώρα.
Ας μην είμαστε αφελείς, άλλωστε. Για έναν που συλλαμβάνεται θετικός, υπάρχουν πολλαπλάσιοι που ξεφεύγουν. Αθλητές που μέχρι πρότινος δήλωναν «καθαροί», τώρα παραδέχονται ότι τα ούρα τους είναι «λερωμένα». Κι αν δεν το παραδέχονται, βρίσκουν διάφορες φτηνές δικαιολογίες.
Η ουσία είναι μια, όμως. Ο αθλητισμός έχει χάσει το αληθινό του νόημα. Η προσπάθεια, η άμιλλα, η βελτίωση της υγείας πνίγονται σε ένα πλέγμα συμφερόντων, εκατομμυρίων, φιλοδοξιών, παρασκηνίου.
Οι προτάσεις για απελευθέρωση της χρήσης ουσιών είναι ακόμα χειρότερες, αφού έτσι οι συνέπειες για την υγεία των αθλητών θα είναι ολέθριες. Επίσης, η μαραθωνοδρόμος Πόλα Ράντκλιφ πρότεινε να τιμωρούνται χώρες και όχι μεμονωμένα πρόσωπα. Κάτι που θα μπορούσε να μπει στο τραπέζι των συζητήσεων. Όμως, τι θα γίνει, ας πούμε, με τα ομαδικά σκορ; Αν πιάνεται ένας π.χ. ποδοσφαιριστής θα την πληρώνουν και οι άλλοι δέκα; Και πάλι χωλαίνει η λογική.
Η τραγική ειρωνεία είναι ότι μέσα σ’ αυτό το «παιχνίδι» οι αθλητές αναγκάζονται να παίζουν διπλούς ρόλους. Για παράδειγμα, ο Τάισον Γκέι, ο Αμερικάνος σπρίντερ που βρέθηκε τώρα θετικός, μαζί με τον Τζαμαϊκανό Ασάφα Πάουελ, συμμετείχε στο πρόγραμμα αντι-ντόπινγκ της αρμόδιας ομοσπονδίας των ΗΠΑ. Κι έλεγε στο σχετικό σλόγκαν: «Τρέχω καθαρός, επειδή πιστεύω στο fair play και στην ειλικρίνεια. Αν έπαιρνα φάρμακα, η μητέρα μου θα με σκότωνε»!
Στην υπόθεση των Τζαμαϊκανών έχει μπει και η ιταλική αστυνομία που ξεκίνησε έρευνα για τους Ασάφα Πάουελ και Σερόν Σίμπσον, ενώ έχει βρεθεί στο στόχαστρο και ο γυμναστής τους. «Για πολλά χρόνια ο ατζέντης τους, Πολ Ντόιλ, προσπαθεί να τους επηρεάσει. Προσπάθησε να τους απομακρύνει από μένα», δήλωσε με υπονοούμενα ο προπονητής Στίβεν Φράνσις, περιπλέκοντας ακόμα περισσότερο την κατάσταση. Η αστυνομία ερευνά αν οι αθλητές έκαναν χρήση απαγορευμένων ουσιών κατά την παραμονή τους στη χώρα, κάτι που αποτελεί σοβαρό αδίκημα σύμφωνα με τους ιταλικούς νόμους.
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής Ζακ Ρογκ δήλωσε: «Είμαι έκπληκτος και απογοητευμένος αλλά με ενθαρρύνει το γεγονός ότι τα μέτρα που λαμβάνουν η USADA (Αμερικανική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ) και η WADA (Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ) για την καταπολέμηση του ντόπινγκ είναι αποτελεσματικά. Είναι πάντοτε απογοητευτικό όταν ακούς άσχημα νέα, αλλά την ίδια στιγμή τέτοια γεγονότα αποτελούν την επιβεβαίωση ότι οι αιφνιδιαστικοί έλεγχοι ντόπινγκ, εκτός αγώνων, είναι αποτελεσματικοί. Θα πρέπει να το θυμόμαστε αυτό: Θα πρέπει να ελέγχουμε τους αθλητές συνεχώς και εκτός αγώνων, αποθηκεύοντας και καταψύχοντας τα δείγματα αίματος των αθλητών και επανεξετάζοντάς τα εντός οκτώ ετών».
Φυσικά, το πρόβλημα του ντόπινγκ είναι υπαρκτό και στην Ελλάδα. Και, μάλιστα, εδώ κι αρκετά χρόνια. Στην ουσία, όμως, έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα για την αντιμετώπισή του. Τα καμπανάκια έχουν χτυπήσει αρκετές φορές από σκάνδαλα, αποκαλύψεις και διάφορα περιστατικά, αλλά τα έχουν ακούσει λίγοι. Και, δυστυχώς, δεν φαίνεται να αλλάζει και κάτι. Κανείς, πάντως, δεν μπορεί να λέει πια ότι πέφτει από τα σύννεφα.
Β.Γ.