Στην ελεημοσύνη των πλούσιων προστρέχει το ΕΣΥ
Τις πύλες για το κράτος ελεημοσύνης και της αποσπασματικής χορήγησης δωρεών, ανοίγει επίσημα η τρικομματική κυβέρνηση. Την περασμένη Τετάρτη τα κόμματα της συγκυβέρνησης (και η νεοναζιστική Χρυσή Αυγή), υπερψήφισαν τη σύμβαση δωρεάς μεταξύ της Μαριάννας Λάτση και της διοίκησης του Αντικαρκινικού Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας».
Η δωρεά Λάτση αφορά το παλαιό 6ο Παράρτημα ΙΚΑ «Γεώργιος Γεννηματάς» το οποίο, σύμφωνα με τη σύμβαση, η δωρήτρια αναλαμβάνει να ανακατασκευάσει και να εξοπλίσει, καταβάλλοντας το ποσό των 3.800.000 ευρώ (συνολικό ύψος δωρεάς της) και για διάστημα 14 μηνών (όσο εκτιμάται ότι θα κρατήσουν οι οικοδομικές εργασίες και οι εργασίες επανεξοπλισμού). Ύστερα από αυτές τις ενέργειες και πάντα σύμφωνα με τη σύμβαση, το κτίριο επανέρχεται στο Δημόσιο και λειτουργεί ως κέντρο ημερήσιας νοσηλείας με την ονομασία «Νίκος Κούρκουλος».
Η σύμβαση αποτελεί πιλότο, κατά τα λεγόμενα και του υπουργού Υγείας, Ανδρέα Λυκουρέντζου για τη «σύμπραξη ιδιωτικού και δημόσιου τομέα στο Εθνικό Σύστημα Υγείας». Στο προοίμιο της σύμβασης ομολογείται ότι την πρωτοβουλία για την κατάρτιση της συγκεκριμένης συμφωνίας είχε η διοίκηση του Νοσοκομείου «Άγιος Σάββας», καθώς δεν μπορούσε να ανταποκριθεί, οικονομικά, στην ανακατασκευή και την επανέναρξη λειτουργίας του συγκεκριμένου νοσηλευτικού ιδρύματος, ως κέντρου ημερήσιας νοσηλείας καρκινοπαθών.
Με άλλα λόγια, επιχειρείται σταδιακά η υποκατάσταση της συνεκτικά και κεντρικά εκπορευόμενης κρατικής χρηματοδότησης του ΕΣΥ, από δωρεές μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας, με σχέδιο και προοπτική περαιτέρω ιδιωτικοποίησης του ήδη πανάκριβου για τον ασθενή ΕΣΥ. Χωρίς ουσιαστική αξιοποίηση του προσωπικού και των δυνατοτήτων υποδομών και εξοπλισμού, χωρίς ανατροπή της πολιτικής υποβάθμισης του ΕΣΥ, μέσω των προδιαγραφόμενων μαζικών απολύσεων, του λουκέτου σε μονάδες και νοσοκομεία, της συγχώνευσης τμημάτων και κλινικών.
Όπως επισημάνθηκε στην κριτική των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ και συγκεκριμένα στην ομιλία του εισηγητή της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Νίκου Μιχαλάκη, επιχειρείται ανοικτά και απροκάλυπτα η υποκατάσταση του κοινωνικού κράτους από ένα ιδιότυπο κράτος ελεημοσύνης και φιλανθρωπίας. Είναι, μάλιστα, ενδεικτικό ότι το ίδιο το υπουργείο Υγείας φαίνεται να επιλέγει να κλείσει (έστω και προσωρινά και για 14 μήνες) μια νοσηλευτική μονάδα, από την οποία, σύμφωνα με εκτίμηση της προηγούμενης διοίκησης του ΕΟΠΥΥ, ο Οργανισμός θα μπορούσε να εξοικονομήσει, από εξετάσεις σε ιδιωτικά θεραπευτήρια και υπερκοστολογήσεις, περίπου 30.000.000 ευρώ ετησίως. Υπενθυμίζεται ότι η δωρεά Λάτση είναι της τάξης των 3,8 εκατομμυρίων ευρώ…
Από την άλλη πλευρά, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ επισήμανε και την ουσιαστικά υπονομευτική στάση του υπουργείου Υγείας -διαχρονικά όλων των κυβερνήσεων του δικομματισμού- στην πραγματική αξιοποίηση δωρεών, μεγαλύτερης ή μικρότερης κλίμακας, με χαρακτηριστικές και ίσως πιο κρίσιμες περιπτώσεις εκείνες του εξοπλισμού μονάδων τεχνητού νεφρού ή της προμήθειας ασθενοφόρων, που έχουν χορηγηθεί σε νοσηλευτικά ιδρύματα νησιών του Αιγαίου και ουδέποτε αξιοποιήθηκαν, λόγω κυρίως της αναστολής προσλήψεων προσωπικού.
Αξίζει να σημειωθεί ότι συμβατική δέσμευση του υπουργείου είναι η επαναφορά του προσωπικού (94 άτομα) στο νέο Κέντρο Ημερήσιας Νοσηλείας, αν και αναγνωρίζεται ότι μια τέτοια μονάδα απαιτεί περαιτέρω προσλήψεις εξειδικευμένου και κατάλληλου προσωπικού.
Το ως άνω προσωπικό του 6ου Θεραπευτηρίου έχει αποσπαστεί στον «Άγιο Σάββα», καλύπτοντας ταυτόχρονα εργαστήρια και εφημερίες και του Νοσοκομείου «Ελπίς», ενώ το σύστημα και η ροή εξετάσεων και παραπομπών ασθενών έχουν αγγίξει τα όριά τους, λόγω και των χρόνιων ελλείψεων σε εξοπλισμό και προσωπικό, τις οποίες όξυνε η εφαρμογή του Μνημονίου.
Γ.Ν.