Αρχική διεθνή Το κερασάκι στην τούρτα…

Το κερασάκι στην τούρτα…

Τη «μέθοδο ακινητοποίησης» που εφαρμόζουν τα τελευταία χρόνια οι αστυνομικοί των ΗΠΑ, και συνίσταται στο να πατούν με το γόνατο τον λαιμό του «υπόπτου», τη διδάχθηκαν από τους ισραηλινούς – οι οποίοι ανήκουν στην κατηγορία των μαθητών που ξεπερνούν σε απανθρωπιά τους δασκάλους τους. Βέβαια υποτίθεται ότι η πίεση που ασκείται πρέπει να είναι ελεγχόμενη, ώστε να μην σπάσει ο σβέρκος του «υπόπτου», και επιπλέον ο τελευταίος, για να την «αξίζει», πρέπει να έχει προβάλει αντίσταση. Λεπτομέρειες. Στη Χώρα της Ελευθερίας οι «ύποπτοι» περισσεύουν, και είναι αναλώσιμοι. Άλλωστε συνήθως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι ασκήθηκε «υπέρμετρη βία» (άλλος ένας πολιτικά ορθός νεολογισμός σε αντικατάσταση του… πραγματικά ορθού «δολοφονική βία»).

Στην περίπτωση του 46χρονου Αφροαμερικανού Τζορτζ Φλόιντ, που εξέπνευσε αφού ένας αστυνομικός του πίεζε με το γόνατο τον λαιμό επί 7 λεπτά ενώ ήταν ακινητοποιημένος μπρούμυτα και δεμένος με χειροπέδες, η εξέλιξη ήταν όντως «ατυχής». Θα πέρναγε κι αυτός ο θάνατος στα ψιλά, θολωμένος από τις ψευδομαρτυρίες των εμπλεκόμενων αστυνομικών, όπως συμβαίνει με δεκάδες κρατικές δολοφονίες πολιτών Β΄ κατηγορίας στη Χώρα της Ελευθερίας. Όμως η αργή δολοφονία βιντεοσκοπήθηκε, με το θύμα ασφυκτιώντας να ψιθυρίζει συνέχεια, αλλά όλο και πιο ξέψυχα, «δεν μπορώ να αναπνεύσω»… Λίγο αργότερα κατέρρευσε και η «δικαιολογία» των αστυνομικών ότι ο Φλόιντ είχε προβάλει αντίσταση – οι κάμερες έδειξαν μια συνήθη σύλληψη.

Από το ίδιο βράδυ κόσμος άρχισε να διαδηλώνει εναντίον της αστυνομικής βίας στη Μινεάπολη και σταδιακά σε όλο και περισσότερες πόλεις των ΗΠΑ. Στο σύνθημα Black Lives Matter προστέθηκε το «I can’t breathe»… Σε μια προσπάθεια κατευνασμού των διαδηλωτών, οι τέσσερις εμπλεκόμενοι αστυνομικοί, που αρχικά είχαν τεθεί σε διαθεσιμότητα, απολύθηκαν οριστικά. Ήταν αργά. Ούτε η χρήση πλαστικών σφαιρών και δακρυγόνων έφερε αποτέλεσμα. Η ολοκληρωτική πυρπόληση του 3ου αστυνομικού τμήματος της Μινεάπολης, αφού οι αστυνομικοί αναγκάστηκαν να το εγκαταλείψουν αδυνατώντας να απωθήσουν τις επιθέσεις των οργισμένων διαδηλωτών, συμβολίζει πόσο βαριά νοσεί η υποτιθέμενη Χώρα της Ελευθερίας. «Ατυχείς εξελίξεις» όπως η απάνθρωπη δολοφονία του Φλόιντ λειτουργούν ως θρυαλλίδες για να ξεσπά μια λαϊκή δυσαρέσκεια διαρκώς τροφοδοτούμενη από την ακραία κοινωνική ανισότητα. Ο Φλόιντ ήταν το κερασάκι στη μακάβρια τούρτα των δεκάδων εκατομμυρίων ανέργων και των 105.000 νεκρών από τη «γριπούλα» του κορωνοϊού. Ο Τραμπ στέλνει τώρα την Εθνοφρουρά, και νομίζει ότι έτσι θα ξεμπερδέψει…

Σχόλια

Exit mobile version