Αρχική πολιτική Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει πλέον ιερό και όσιο

Το Ελληνικό Δημόσιο δεν έχει πλέον ιερό και όσιο

Με κατασχέσεις και πλειστηριασμούς εξοντώνουν όσους αδυνατούν να ανταποκριθούν στις φοροεπιδρομές

Σαν θυμωμένος μακελάρης, ασυγκίνητος και ασυγκράτητος φοροεισπράκτορας κάποιου φεουδάρχη ή ενός αιμοσταγούς κεντρικού ηγεμόνα εμφανίζεται το μνημονιακό κράτος. Εισβάλλει, παραβιάζει συνταγματικούς κανόνες νομιμότητας και αρχές, αρπάζει αποθεματικά ταμείων και νοικοκυριών, καταργεί ζωτικής σημασίας για την κοινωνία δυνατότητες και προσβάσεις στην Υγεία, την Εκπαίδευση, στην εργασία, οικειοποιείται και φυγαδεύει δραστηριότητες και πηγές πλουτοπαραγωγικές, βάζει λουκέτα σε επιχειρήσεις, αδειάζει όλους μας τους κουμπαράδες και τις μπιζουτιέρες, γκρεμίζει ό,τι έχει απομείνει όρθιο, κατάσχει σπίτια και περιουσίες, ρουφάει και τις τελευταίες «σταγόνες» από το κουφάρι της κοινωνίας. Και τελειωμό δεν έχει ο κατάλογος των βιαιοπραγιών που διαπράττει η μνημονιακή εξουσία τα τρεισήμισι τελευταία χρόνια ως συνεργάτιδα των δανειστών.
Οι Εφορίες αναπροσάρμοσαν τη στάση τους απέναντι στους πολίτες. Προτεραιότητά τους δεν είναι πια η ύπαρξη και η επιβίωση του φορολογούμενου, αλλά η είσπραξη ή η αρπαγή των οφειλών του. Έτσι, σε εφαρμογή διάταξης νόμου που ψηφίστηκε τον Απρίλιο, εντείνουν τώρα την προσπάθεια αναγκαστικής είσπραξης των χρεών εκδίδοντας σωρηδόν κατασχετήρια χρηματικών ποσών «εις χείρας τρίτων», από ενοίκια, μισθούς, τρεχούμενους λογαριασμούς μέχρι και από προθεσμιακές καταθέσεις που εμφανίζονται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των οφειλετών. Παράλληλα, έως το τέλος του χρόνου, σύμφωνα με διάφορες εκτιμήσεις και δημοσιεύματα, αναμένεται να ξεπεράσουν τους 200.000 οι οφειλέτες του Δημοσίου που απειλούνται και με ποινή φυλάκισης.
Στη μαγική αυτή εικόνα ας προστεθούν δύο αριθμητικά δεδομένα. Ότι το ποσοστό των υπερχρεωμένων νοικοκυριών έχει εκτοξευθεί στο 65%, σύμφωνα με τη Γραμματεία Καταναλωτή της ΓΣΕΕ και ότι για την κάλυψη των υποχρεώσεών τους προς τις Εφορίες, περίπου δύο δισ. ευρώ ανασύρθηκαν από αποταμιευτικούς τραπεζικούς λογαριασμούς και πιστωτικές κάρτες, ώστε να φυγαδευτούν από την ελληνική οικονομία. Ο συνολικός φορολογικός «λογαριασμός», μάλιστα, που πρέπει να πληρωθεί με τον ίδιο τρόπο μέχρι τους πρώτους μήνες του 2014 υπερβαίνει τα 8,3 δισ. ευρώ.
Ιδιαίτερο σάλο προκάλεσε τις τελευταίες ημέρες η είδηση ότι εκ παραδρομής έχουν γίνει κατασχέσεις ακόμα και σε επιδόματα ανεργίας, παρ’ ότι ο νόμος ορίζει αυστηρά ότι το επίδομα ανεργίας είναι ακατάσχετο… Και επίσης ότι δεν τηρείται σε ορισμένες περιπτώσεις το όριο των 1.000 ευρώ που προβλέπεται ρητά από τον κώδικα είσπραξης δημοσίων εσόδων. Το υπουργείο Οικονομικών έριξε την ευθύνη στις τράπεζες για την ορθή εφαρμογή του κώδικα, με το σκεπτικό ότι «όταν εκδίδεται από την Εφορία μια εντολή για κατάσχεση εις χείρας τρίτων, το υπουργείο Οικονομικών δεν γνωρίζει αν ο φορολογούμενος προστατεύεται από ακατάσχετο, αλλά αυτό το ελέγχουν τα ίδια τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα»…

Ζαχαρίας Ρουστάνης

Σχόλια

Exit mobile version