Αρχική πολιτική Το διπλωματικό επεισόδιο Δένδια στη Λιβύη και το γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται

Το διπλωματικό επεισόδιο Δένδια στη Λιβύη και το γενικό πλαίσιο που διαμορφώνεται

Ο Νίκος Δένδιας και το επιτελείο του είχε προγραμματίσει επίσκεψη στη Λιβύη, ενώ δύο αντιμαχόμενες λιβυκές παρατάξεις «συγκυβερνούν» περιοχές (Δυτική και Ανατολική) υπό τουρκική και διεθνή επιδιαιτησία (ΗΠΑ, Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία κ.λπ.). Πίσω από την κατάσταση στην Λιβύη το διακύβευμα αφορά την ηγεμονία στη Μεσόγειο και την εκμετάλλευση των «θαλάσσιων οικοπέδων» και των κοιτασμάτων που έχουν ανακαλυφθεί. Ο πρόσφατος ενεργειακός πόλεμος εντείνει τις ανακατατάξεις και τον ανταγωνισμό. Η Τουρκία εξελίσσεται σε βασική δύναμη με αρκετή επιρροή στη Λιβύη και χρησιμοποιεί αυτήν την επιρροή για να πιέσει και να καταλάβει μέρη της ελληνικής επικράτειας στη Μεσόγειο και στην περιοχή νοτίως της Κρήτης.

Ο Ν. Δένδιας ενώ είχε προγραμματίσει ταξίδι προς τη Βεγγάζη όπου κυριαρχεί ο Χ. Χαφτάρ (αντίπαλος της Τουρκίας στη Λιβύη) με συνεννοήσεις που είχε με το φιλοτουρκικό καθεστώς της Τρίπολης, σταμάτησε πρώτα εκεί όπου όμως στο αεροδρόμιο τον περίμενε η υπουργός Εξωτερικών (πρόσωπο μη αποδεκτό από τον Ν. Δένδια αφού είχε συνυπογράψει την παραχώρηση της λιβυκής ΑΟΖ στην Τουρκία μόλις πρόσφατα). Οπότε δημιουργήθηκε εμπλοκή, ο Ν. Δένδιας δεν κατέβηκε από το αεροπλάνο, του απαγορεύτηκε η πτήση για 90 λεπτά και όταν αναχώρησε προς Βεγγάζη αυτό έγινε μέσω FIR Μάλτας και αφού η φιλοτουρκική μερίδα της Λιβύης κατάγγειλε τη συμπεριφορά της Ελλάδας σε όλους τους τόνους. Είναι φανερό πως επρόκειτο για μια παγίδευση του Ν. Δένδια να επισημοποιήσει τις αποφάσεις φιλοτουρκικής μερίδας Λιβύης και των συμφώνων που έχει συνάψει με την Τουρκία. Τελικά προσγειώθηκε στη Βεγγάζη και είχε επαφές με την άλλη παράταξη που ελέγχει τη Δυτική Λιβύη.

Το γενικό πλαίσιο αναβάθμισης της Τουρκίας

Έχουμε αναφερθεί εκτενώς και πολλές φορές στην αναβάθμιση του τουρκικού επεκτατισμού. Πρόσφατες σταχυολογήσεις μέσα από δηλώσεις πρωθυπουργών. Η Τζόρτζια Μελόνι θεωρεί την Ιταλία και την Τουρκία «ως ιστορικά τους δύο κύριους παίκτες στη Μεσόγειο» θεωρώντας μάλιστα ιδιαίτερα «σημαντικό τα δύο έθνη να συζητούν το ένα με το άλλο για την ενεργειακή κρίση, τη μεταναστευτική κρίση». Ο Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας σε ενδοτικό πνεύμα θα δηλώσει πρόσφατα στο συνέδριο «Κύπρος: Ενεργειακός κόμβος στην Ανατολική Μεσόγειο», είπε ότι «η Κύπρος δεν ενίσταται στη συμμετοχή της Τουρκίας. Δεν θέλουμε τον αποκλεισμό της Τουρκίας από το ευρύτερο δίκτυο ενεργειακών συνεργειών που έχουν αναπτυχθεί στην περιοχή και οι οποίες προάγουν την ασφάλεια, τη σταθερότητα και την εναλλακτική επιλογή για την Ε.Ε.». Επίσης υπήρξε τηλεφωνική επικοινωνία Ερντογάν και Νετανιάχου (νικητή των εκλογών στο Ισραήλ). Στην επικοινωνία «οι δύο ηγέτες συμφώνησαν να συνεργαστούν για να δημιουργήσουν νέα εποχή στις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ισραήλ», με τρόπο που θα φέρει «ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή… οι δύο άνδρες συζήτησαν και για την περαιτέρω ενίσχυση των διπλωματικών και οικονομικών δεσμών» (από επίσημη ανακοίνωση του κόμματος Λικούντ).

Ν.Τ.

Σχόλια

Exit mobile version