«Μακάρι αυτό το δικαστήριο να σταματήσει το έγκλημα της σιωπής…»
Το Διεθνές Δικαστήριο για τα Εγκλήματα Πολέμου (The Russell Tribunal, όπως είναι γνωστό) ιδρύθηκε το 1966 από τον λόρδο Bertrand Russell, προκειμένου να εξετάσει τα εγκλήματα που διαπράχθηκαν στο Βιετνάμ και να τα κρίνει σύμφωνα με το Διεθνές Δίκαιο. Χωρίς να είχε επίσημη νομική υπόσταση, ο σκοπός του ήταν να ενεργήσει ως ένα Δικαστήριο των Λαών που θα αντιμετώπιζε τις αδικίες και τις παραβιάσεις του Διεθνές Δικαίου, τις οποίες ή αγνοούσαν ή κάλυπταν τα επίσημα διεθνή δικαστήρια. Μέλη του ήταν επιφανείς προσωπικότητες, κάτοχοι Βραβείων Νόμπελ, διανοούμενοι και ακτιβιστές. Έκτοτε, πραγματοποιήθηκαν άλλα δύο λαϊκά δικαστήρια για τα εγκλήματα στην Λατινικής Αμερικής (1974-1976) και στο Ιράκ (2003-2005). Το 2009 δημιουργήθηκε το Δικαστήριο των Λαών για την Παλαιστίνη (The Russell Tribunal on Palestine).
Σκοπός του RToP είναι να εξετάσει τα εγκλήματα που διαπράττει το Ισραήλ σε βάρος του παλαιστινιακού λαού, τις ευθύνες της διεθνούς κοινότητας για συνεργεία και συγκάλυψη αυτών των εγκλημάτων και να δημοσιοποιήσει τις βασικές αρχές του διεθνές δικαίου και τις δυνατότητες που έχει το κράτος δικαίου να αποδυναμώσει και να διαλύσει την αναπαραγωγή της κατοχής ως στρατιωτικό, πολιτιστικό και οικονομικό κίνημα
Ήδη, στην πρώτη συνεδρία στη Βαρκελώνη (1-3 Μαρτίου, 2010) ερεύνησε και δημοσίευσε στοιχεία, σύμφωνα με τα οποία η Ε.Ε. κρίνεται ένοχη για την μη εφαρμογή του Διεθνές Δικαίου και τη μη επιβολή κυρώσεων προς το Ισραήλ, προκειμένου να το αναγκάσει να συμμορφωθεί στις διεθνείς αποφάσεις και ψηφίσματα.
Η δεύτερη συνεδρία πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο στις 20-22 Νοεμβρίου και ερευνήθηκε η συμμετοχή πολυεθνικών εταιριών στα εγκλήματα του Ισραήλ. Ανάμεσα στις εταιρίες που κρίθηκαν ένοχες ήταν οι: Εlbit Systems (ισραηλινή πολυεθνική τεχνολογικών οπλικών συστημάτων), Caterpillar (αμερικανική εταιρία – προμηθεύει τις μπουλντόζες που χρησιμοποιούνται στην κατεδάφιση παλαιστινιακών σπιτιών), Dexia (γάλλο-ελβετική εταιρία χρηματοδότησης ισραηλινών εποικισμών στη Δυτική Όχθη), Veolia Transport (γαλλική εταιρία που συμμετείχε στην κατασκευή του σιδηρόδρομου στην Ανατολική Ιερουσαλήμ) και Carmel Agrexco (ισραηλινή εταιρία εξαγωγής αγροτικών προϊόντων από τους παράνομους εποικισμούς της Δυτικής Όχθης).
Το RToP θα πραγματοποιήσει άλλες δύο συνεδρίες στα μέσα του 2011 στη Νότια Αφρική, όπου θα εξεταστεί το κατά πόσο εφαρμόζεται το έγκλημα του απαρτχάιντ στο Ισραήλ και στα τέλη του 2011 στην Αμερική, όπου θα αναλυθεί ο ρόλος των ΗΠΑ μέσα στον ΟΗΕ και στις αποφάσεις για τα ζητήματα των παραβιάσεων. Μετά την ολοκλήρωση των εργασιών του, θα δημοσιεύσει και τα τελικά συμπεράσματα.
*Περισσότερα για το RToP, θα βρείτε στο
https://www.russelltribunalonpalestine.com/en/