Αρχική διεθνή Το δεξί «ποδαρικό» συνεχίζεται

Το δεξί «ποδαρικό» συνεχίζεται

Στο προηγούμενο φύλλο ο τίτλος της στήλης ήταν «Μπήκε με το δεξί η νέα χρονιά». Τα νέα που ακολουθούσαν υπογράμμιζαν τον ειρωνικό χαρακτήρα του. Δεν έχει συμπληρωθεί ούτε μισός μήνας από την αρχή του 2023, και –δυστυχώς– ο τίτλος γίνεται όλο και πιο επίκαιρος. Ώρα για αφύπνιση!

► Εντείνεται η «ζύμωση» της Δυτικής κοινής γνώμης για το ενδεχόμενο πολύνεκρης στρατιωτικής σύγκρουσης μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας, με καταρχήν επίκεντρο την Ταϊβάν. Το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Σπουδών (CSIS), μια δεξαμενή σκέψης με έδρα την Ουάσιγκτον, δημοσιοποίησε τη Δευτέρα τα αποτελέσματα προσομοιώσεων που πραγματοποίησε όσον αφορά μια «κινεζική αμφίβια εισβολή στην Ταϊβάν». Σύμφωνα με τις προσομοιώσεις, η κινεζική επίθεση αποτυγχάνει, αλλά με υψηλότατο κόστος και για τις δύο πλευρές… Ο σκοπός αυτών των προσομοιώσεων αποκαλύπτεται στο τελικό συμπέρασμα: «Οι ΗΠΑ πρέπει να ενισχύσουν άμεσα τις ικανότητες της Ταϊβάν να αποτρέψει μια κινεζική εισβολή». Δηλαδή, να προκαλέσουν κι άλλο την Κίνα να αντιδράσει, και γαία πυρί μιχθήτω…

► Την ίδια μέρα που το CSIS ίδρωνε για να μας συνηθίσει στην ιδέα επέκτασης του πολέμου, ο «φιλειρηνικός» Καναδάς επιβεβαίωνε ότι θα προβεί σε στρατιωτική αγορά-μαμούθ προκειμένου, όπως ανακοίνωσε η κυβέρνηση Τριντό, «να διατηρούμε τους Καναδούς ασφαλείς και προστατευμένους και [εδώ είναι το ζουμί…] να υποστηρίζουμε την ασφάλεια των διεθνών συμμάχων και εταίρων μας». Συγκεκριμένα, ο Καναδάς θα προβεί στην αγορά ούτε δέκα ούτε είκοσι, αλλά 88 μαχητικών αεροσκαφών F35, συνολικού κόστους 14 δισεκατομμυρίων δολαρίων! Και ναι, πρόκειται για τα ίδια αεροσκάφη για τα οποία ο Καναδός πρωθυπουργός Τριντό μέχρι πρόσφατα δήλωνε: «Δεν τα χρειαζόμαστε, είναι σπατάλη, και δεν θα τα αγοράσουμε ποτέ». Φαίνεται ότι ξαφνικά άλλαξε γνώμη, αφού οι «ανάγκες» του ΝΑΤΟ στην άλλη άκρη της γης απαιτούν χουβαρνταλίκια…

► Ολοκληρώθηκαν οι δοκιμές της ρωσικής γιγάντιας τορπίλης «Ποσειδών», η οποία είναι πυρηνοκίνητη και εξοπλισμένη με πυρηνική κεφαλή 2 μεγατόνων (100 φορές ισχυρότερη από αυτήν που κατέστρεψε τη Χιροσίμα). Το επίσης πυρηνοκίνητο ρωσικό υποβρύχιο «Μπέλγκοροντ» είναι ειδικά κατασκευασμένο για να χωρά έξι τέτοιες τορπίλες, οι οποίες διανύουν αθόρυβα έως και 10.000 χλμ. πριν εκραγούν και προκαλέσουν ραδιενεργό τσουνάμι ύψους άνω των 90 μέτρων – εξ ου και το παρατσούκλι «Φονέας Πόλεων», αφού μπορούν να διαγράψουν μια και καλή από τον χάρτη παράκτιες μεγαλουπόλεις. Αντίστοιχης εμβέλειας πυρηνική τορπίλη αναπτύσσει και η Κίνα, αν και μικρότερου μεγέθους και μικρότερης ισχύος, ώστε να μπορεί να εκτοξευθεί από οποιοδήποτε υποβρύχιο «και να μην προκαλέσει ανεπανόρθωτη παγκόσμια καταστροφή». Για την ανθρωπότητα δεν ξέρουμε, αλλά η επιστήμη σίγουρα προοδεύει…

 

Σχόλια

Exit mobile version