«Το αυγό του φιδιού» εκκολάπτεται σε αυλές σχολείων και σε γειτονιές της Αθήνας

του Λεωνίδα Σακλαμπάνη

 

Η σύλληψη 3 μαθητών του 16ου Αμπελοκήπων (δύο της 3ης λυκείου και ενός της 2ας) για τη συμμετοχή τους κατά την διάρκεια επίθεσης ακροδεξιών ομάδων στην αντιφασιστική συγκέντρωση της Πανόρμου, αποδεικνύει με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως «το αυγό του φιδιού» εκκολάπτεται και στις αυλές των σχολείων της Αθήνας.

Ο εφησυχασμός της Διεύθυνσης του σχολείου, με επιχείρημα την… εφηβεία, άνοιξε το δρόμο στους εξωσχολικούς φασίστες να δράσουν, να προσηλυτίσουν και τελικά να δημιουργήσουν μια ομάδα ευάλωτων μαθητών οι οποίοι βρήκαν «καταφύγιο» στη ναζιστική ιδεολογία.

Η στρατολόγηση μαθητών άρχισε από έναν τελειόφοιτο πριν 3 χρόνια, ο οποίος, αρχικά, προσέγγιζε κυρίως παιδιά του γυμνασίου με στόχο να προετοιμάσει τη νέα γενιά των εθνικιστών.

«Πρόκειται για παιδιά τα οποία όχι μόνο δεν ήταν στο περιθώριο, αλλά απεναντίας είχαν και δημοφιλία», μας αναφέρει αρχικά μαθήτρια, υπογραμμίζοντας: «Μέχρι και πρόπερσι η κατάσταση, φαινομενικά τουλάχιστον, ήταν ήρεμη, αν και οι εμφανίσεις των πρώτων νεο-εθνικιστών με μπλούζες με την ελληνική σημαία και τους κέλτικους σταυρούς, με καπελάκια της “Χρυσής Αυγής” και με συνθήματα στους τοίχους, είχαν κάνει την εμφάνισή τους. Σήμερα, στο 16ο την ομάδα κρούσης αποτελούν 6 – 8 άτομα, ενώ περιφερειακά μέλη θεωρούνται τουλάχιστον 4 – 6 μαθητές. Οι της πρώτης ομάδας, είναι φανατισμένοι με βίαιη συμπεριφορά, ενώ οι περιφερειακοί απλά «ενθουσιασμένοι” από την επίδειξη δύναμης που πλασάρουν οι παλιότεροι».

Την εβδομάδα που μας πέρασε, άλλωστε, 2 από τους συγκεκριμένους μαθητές απεβλήθησαν για 3 ημέρες, καθώς φέρονταν να έχουν χτυπήσει συμμαθητή τους.

Αντίστοιχες σκηνές βιαιότητες έχουν καταγραφεί και εκτός του σχολικού συγκροτήματος, με επιθέσεις σε μετανάστες και αντιφασίστες: «Έχουν επιτεθεί και τραυματίσει τόσο μαθητές της ΚΝΕ όσο και της ευρύτερης Αριστεράς», δηλώνουν τοπικές οργανώσεις.

«Η λεκτική βία που ασκείται από συζητήσεις στοχοποίησης (χθες δείραμε τον Γιώργο ή πες στον Κώστα να προσέχει κ.λπ.), όπως και οι εμφανίσεις εξωσχολικών φασιστών σε… περιπτώσεις ανάγκης είναι δυστυχώς συχνές», μας αναφέρουν, διευκρινίζοντας τον τρόπο δράσης: «Όταν μοίραζαν οι αριστεροί μαθητές φυλλάδια υπήρχαν προειδοποιητικές εμφανίσεις εξωσχολικών που έφταναν μέχρι και τα 8 άτομα, ενώ η ηλικία τους ήταν από 22 μέχρι και 30 ετών».

Οι παρέες της εν λόγω ομάδας δεν είναι ξεχωριστές, είναι ενταγμένοι στην μαθητική κοινότητα, γεγονός που, παράλληλα, τους δίνει τη δυνατότητα -συνειδητά ή ασυνείδητα- να προσεγγίσουν ακόμη μεγαλύτερο αριθμό μαθητών.

«Ειδικά για τους μαθητές οι οποίοι δεν έχουν πολιτική θέση, τα απλουστευμένα επιχειρήματα των εθνικιστών μαθητών είναι πιο εύπεπτα, γεγονός που είναι τουλάχιστον ανησυχητικό», επισημαίνεται από το σχολικό περιβάλλον.

«Δεν μπορείς να επικοινωνήσεις μαζί τους. Βγάζουν μία αρρωστημένη εναντίωση, μία βίαιη συμπεριφορά. Δεν είναι μόνο ζήτημα ψυχολογίας αλλά θέμα ψυχοσύνθεσης. Η ακροδεξιά βρήκε έδαφος σε παιδιά με μειωμένα αντανακλαστικά», αναφέρει ο σύλλογος γονέων και κηδεμόνων.

Στο πρόσφατο αποκριάτικο πάρτι δε δίστασαν 3 από αυτούς να ντυθούν νεοναζί και να βρεθούν στο σχολείο με αγκυλωτούς σταυρούς, ενώ δεν είναι λίγες οι φορές που, στην προσπάθειά τους να προκαλέσουν, προχωρούν με το βήμα της χήνας μέσα στο σχολικό συγκρότημα ή μοιράζουν προκηρύξεις με νεοναζιστικό περιεχόμενο μέσα στις αίθουσες…

Η παρέμβαση τόσο της τοπικής ΕΛΜΕ όσο και των συλλόγων της περιοχής έχει θεωρηθεί πλέον απαραίτητη, όσο κι αν οι…εσωτερικές αντιδράσεις υφίστανται…

Αντίστοιχα φαινόμενα συναντούμε και σε άλλες γειτονιές της Αθήνας, με πολύ πρόσφατο παράδειγμα την προσπάθεια διοργάνωσης ρατσιστικής συγκέντρωσης στην πλατεία Αμερικής. Η καθολική αντίδραση όμως των αντιφασιστικών οργανώσεων, της Αριστεράς αλλά και των τοπικών συλλόγων ανάγκασαν την πολιτεία να αντιληφθεί το μέγεθος της επικινδυνότητας ματαιώνοντας την συγκέντρωση, συλλαμβάνοντας από τον προαύλιο χώρο της εκκλησίας του Αγίου Παντελεήμονα (όπου και είχαν συγκεντρωθεί) 28 «αγανακτισμένους πολίτες» μεταξύ των οποίων και την κα Χριστίνα Σιδέρη υπεύθυνη της Β3 Νομαρχιακής της ΝΔ και παλιότερα υποψήφιας με τον συνδυασμό του Α. Ντινόπουλου.

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!