Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.459)

Της επιστήμης και της κοινωνίας (φ.459)

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Το Μπάουχαους

Η φιλοσοφία του Μπάουχαους, που αντλεί από την κουλτούρα των Arts & Crafts και του Deutscher Werkbund, αποσκοπεί στη γεφύρωση του χάσματος αρχικά μεταξύ τέχνης και χειροτεχνίας και στη συνέχεια στη συμφιλίωση τέχνης και βιομηχανίας. Αποσκοπεί επίσης στην κατάκτηση μιας πολλαπλής ιδέας της σύνθεσης: σύνθεσης ως σχέδιο πολιτισμικό, σύνθεσης ως συνολικής κατάκτησης της Μορφής, σύνθεσης στο πεδίο της βιομηχανικής παραγωγής προϊόντων μαζικής κατανάλωσης που να εμπεριέχουν τις αξίες του μοναδικού καλλιτεχνικού αντικειμένου. Για τον σκοπό αυτό γίνεται για πρώτη φορά δυνατή η συνεργασία καλλιτεχνών, αρχιτεκτόνων και χειροτεχνών, έτσι ώστε το Μπάουχαους να καταστεί, αμέσως μετά το τέλος του πολέμου (1919), σημείο αναφοράς των καλλιτεχνικών πρωτοποριών και ιδιαιτέρως του ευρωπαϊκού Μοντέρνου Κινήματος. Πρώτη επιδίωξη του ιδρυτή του, Walter Gropius, είναι ο διεθνιστικός χαρακτήρας της Σχολής με την προσέλκυση, για πρώτη φορά, δασκάλων από όλη την Ευρώπη.
Από αναγγελία συνεδρίου της ΑΣΚΤ και της Ακαδημίας της Στουτγάρδης

Ασθένεια προσβάλλει τις ελιές και όχι μόνο

Μετά τους φοίνικες και τα πλατάνια έρχεται η ώρα της ελιάς. Το βακτήριο ξυλέλλα (Xylella Fastidiosa), το οποίο υπάρχει στην Κορσική και σε αρκετές μεσογειακές χώρες, μπορεί να επεκταθεί στην υπόλοιπη Ευρώπη και σε άλλα φυτά, σύμφωνα με γνωμοδότηση της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Ασφάλειας των Τροφίμων (EFSA), η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα.

Η μελέτη της EFSA επιβεβαιώνει ότι προς το παρόν δεν υπάρχει «καμία λύση» για την εξάλειψη του βακτηρίου αυτού στις καλλιέργειες και κρίνει κρίσιμης σημασίας τη λήψη μέτρων ελέγχου των εντόμων που την μεταφέρουν.

«Πολλά υποσχόμενα πειράματα βρίσκονται στο στάδιο της αξιολόγησης στη Βραζιλία, όπως και στην περιοχή της Απουλίας στην Ιταλία, όπου εντοπίστηκε για πρώτη φορά το βακτήριο αυτό στην Ευρώπη το 2013», σημείωσε η EFSA.

Η Xylella Fastidiosa, η οποία θεωρείται ένα από τα πιο επικίνδυνα βακτήρια για τα φυτά σε παγκόσμια κλίμακα, προκαλεί διάφορες ασθένειες, οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν στην εξασθένησή τους, ακόμη και στον θάνατό τους.

Μολονότι παρουσιάζεται κυρίως στις παράκτιες περιοχές της νότιας Ευρώπης, η ξυλέλλα έχει τη δυνατότητα να αναπτυχθεί στην «πλειονότητα» των περιοχών της Ε.Ε., με εξαίρεση τις ζώνες που βρίσκονται σε υψόμετρο και πολύ βόρειες χώρες, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας.

«Σχεδόν όλο το ευρωπαϊκό έδαφος χαρακτηρίζεται από κλιματικές συνθήκες που θα μπορούσαν να ευνοήσουν την εγκατάσταση της Xylella Fastidiosa», με τις μεσογειακές περιοχές να διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο, επισημαίνεται στην έκθεση. Τους τελευταίους μήνες, μετά την Ιταλία, τη Γαλλία και την Ισπανία, εντοπίστηκαν νέες εστίες στην Πορτογαλία, σύμφωνα με την έρευνα.

Ο κατάλογος των φυτών-ξενιστών του βακτηρίου αυτού, τα οποία διατρέχουν δυνάμει τον κίνδυνο να αρρωστήσουν, περιλαμβάνει συνολικά περισσότερα από 500 είδη.

Η μελέτη επιβεβαιώνει ότι τα φυτά που πλήττονται περισσότερο είναι οι ελιές, κυρίως αυτές που είναι μεγαλύτερες των 30 ετών, ενώ οι αμυγδαλιές και τα εσπεριδοειδή παρουσιάζουν μικρότερη μείωση στην παραγωγικότητά τους. Τα πιο ανθεκτικά στο βακτήριο αυτό δείχνουν να είναι τα κλήματα, μολονότι αυτά προσβάλλονται στις ΗΠΑ από ένα υποείδος της ξυλέλλας, το Fastidiosa Fastidiosa.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Βιολογική Λιουμπλιάνα

Ξεκίνησε το 2002 με ξεχωριστή συλλογή χαρτιού, γυαλιού και συσκευασίας σε κιγκλιδώματα οδικών εμπορευματοκιβωτίων. Τέσσερα χρόνια αργότερα, η πόλη άρχισε να συλλέγει βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα πόρτα-πόρτα. Η χωριστή συλλογή των βιολογικών αποβλήτων προβλέπεται να καταστεί υποχρεωτική σε ολόκληρη την Ευρώπη το 2023, αλλά η Λιουμπλιάνα ήταν σχεδόν δύο δεκαετίες μπροστά. Το 2013, κάθε κατώφλι στην πόλη έλαβε δοχεία για συσκευασίες και απορρίμματα χαρτιού. Και, πολύ αμφιλεγόμενα, οι προγραμματισμένες συλλογές των υπολειμμάτων αποβλήτων μειώθηκαν κατά το ήμισυ, αναγκάζοντας τους ανθρώπους να διαχωρίσουν τα σκουπίδια τους πιο αποτελεσματικά.

Τα αποτελέσματα ήταν εντυπωσιακά. Το 2008, η πόλη ανακύκλωνε μόνο το 29,3% των αποβλήτων της και καθυστερούσε σε σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Σήμερα, το ποσοστό αυτό είναι 68% και ο Χώρος Υγειονομικής Ταφής της έχει σχεδόν 80% λιγότερα απορρίμματα, τοποθετώντας την στην κορυφή του πίνακα ανακύκλωσης των χωρών της Ε.Ε. Η σλοβενική πρωτεύουσα παράγει τώρα μόνο 115 κιλά υπολειμματικών αποβλήτων κατά κεφαλήν ετησίως (η ευρωπαϊκή πόλη με το χαμηλότερο ποσοστό είναι το πολύ μικρότερο Τρεβίζο της Ιταλίας σε 59 κιλά).

Η ανάπτυξη του πιο σύγχρονου εργοστασίου στην Ευρώπη για την επεξεργασία των βιολογικών αποβλήτων αποτέλεσε ένα σημαντικό βήμα προς την εκπλήρωση της δέσμευσης της πόλης για ένα ποσοστό ανακύκλωσης τουλάχιστον 75% μέχρι το 2025. Το Περιφερειακό Κέντρο Διαχείρισης Αποβλήτων (RCERO) άνοιξε το 2015 και σήμερα εξυπηρετεί σχεδόν το ένα τέταρτο του συνόλου της Σλοβενίας, χρησιμοποιεί φυσικό αέριο για να παράγει τη δική του θερμότητα και ηλεκτρική ενέργεια, επεξεργάζεται το 95% των υπολειμματικών αποβλήτων σε ανακυκλώσιμα υλικά και στερεά καύσιμα και στέλνει λιγότερο από 5% στον χώρο υγειονομικής ταφής.

Το μέλλον ανήκει στα μικρά ζώα

Στην Γη θα επικρατούν ολοένα μικρότερα σε μέγεθος θηλαστικά ζώα και πουλιά, με αποτέλεσμα σε 100 χρόνια να έχουν σχεδόν εξαφανιστεί τα μεγάλα ζώα. Το μέλλον ανήκει στα μικρόσωμα και γρήγορα ζώα που γεννούν πολλούς απογόνους και τρώνε έντομα, τα οποία μπορούν να προσαρμοστούν και να επιβιώσουν σε πολλά διαφορετικά περιβάλλοντα. Ανάμεσα στους «νικητές» θα είναι σίγουρα τα τρωκτικά και τα πτηνά, ενώ άλλα ζώα όπως ελέφαντες, ρινόκεροι, ιπποπόταμοι, καμηλοπαρδάλεις, και τίγρεις, που δεν έχουν προσαρμοστικότητα, οδεύουν προς εξαφάνιση. Προβλέπεται ότι το μέσο βάρος των θηλαστικών θα μειωθεί κατά 25% τα επόμενα 100 χρόνια, ενώ τα προηγούμενα 125.000 χρόνια το σώμα των ζώων είχε μειωθεί μόνο κατά 14%. Οι άνθρωποι έχουν ήδη εξαφανίσει τα περισσότερα μεγαλόσωμα ζώα.
«Η μεγαλύτερη απειλή για τα πουλιά και τα ζώα είναι ο άνθρωπος, ο οποίος καταστρέφει τα ενδιαιτήματα τους μέσω αποψίλωσης των δασών, εντατικής γεωργίας, αστικοποίησης, κυνηγιού και των συνεπειών της παγκόσμιας υπερθέρμανσης… Τα οικοσυστήματα μπορεί να αρχίσουν να καταρρέουν και να δυσκολέψουν την επιβίωση μας», Ρ. Κουκ. Πανεπιστήμιο Σαουθάμπτον
Nature Communications. greenagenda.gr,

Πρώτη ελιά και άλλα προσόντα…!

Με συνολική περίμετρο 13 μέτρων, σε ύψος 1 μέτρου, μια από τις αρχαιότερες ελιές στέκει αγέρωχη στο πέρασμα των αιώνων και αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικότερα σημεία ενδιαφέροντος του όμορφου χωριού της Σάμης, στα Ζερβάτα της Κεφαλονιάς. Σε σύγκριση με αντίστοιχα ελαιόδεντρα της Κρήτης η ηλικία της, σύμφωνα με τους κατοίκους, εκτιμάται πάνω από 3.500 χρόνια.
Η Κεφαλονιά διαθέτει πολλές δυνατότητες προσέλκυσης εναλλακτικών τουριστών οι οποίοι θα μπορούσαν να ζήσουν αξέχαστες εμπειρίες, που διαφέρουν από το κυρίαρχο μοντέλο τουρισμού. Άλλωστε, ο περιπατητικός τουρισμός και η φυσιολατρία γνωρίζουν άνθιση ανά τον κόσμο.
Χ. Λαμπράκης, inkefalonia.gr. texnologosgeoponos.gr, 1/6/2019.

Σχόλια

Exit mobile version