Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Συλλογή διαστημικών σκουπιδιών

 Σε μια πρώτη προσπάθεια να αντιμετωπίσει το πρόβλημα των χιλιάδων διαστημικών σκουπιδιών που γυροφέρνουν τη Γη, η ευρωπαϊκή διαστημική υπηρεσία ESA υπέγραψε συμβόλαιο για την ανάπτυξη σκάφους που θα συλλάβει με δαγκάνες ένα παλιό εξάρτημα πυραύλου.

Η ESA χρηματοδοτεί με 88 εκατομμύρια ευρώ τη νεοσύστατη ελβετική εταιρεία ClearSpace, η οποία θα αναλάβει την υλοποίηση της αποστολής ClearSpace-1 το 2025. Στόχος είναι ένα τμήμα του πυραύλου Vega, με τον οποίο είχαν εκτοξευτεί δύο ευρωπαϊκοί δορυφόροι γεωσκόπησης το 2013. Το εξάρτημα, ένας προσαρμογέας που στερέωνε το φορτίο στο ανώτερο στάδιο του πυραύλου, έχει μέγεθος πλυντηρίου και βάρος 112 κιλά.

Εδώ και επτά χρόνια παραμένει σε τροχιά σε ύψος 600-800 χιλιομέτρων και αποτελεί δυνητική απειλή για τις μελλοντικές διαστημικές αποστολές. Οι διαστάσεις του αντικειμένου το καθιστούν ιδανικό στόχο για μια πρόβα της τεχνολογίας που θα κληθεί στο μέλλον να αποσύρει πολύ μεγαλύτερα διαστημικά σκουπίδια, κυρίως ανενεργούς δορυφόρους που παραμένουν σε τροχιά. Η αποστολή ClearSpace-1 θα αξιοποιήσει νέες τεχνολογίες της NASA, όπως ένα οπτικό σύστημα τεχνητής νοημοσύνης που θα αναγνωρίσει τον στόχο, καθώς και μια γιγάντια αρπάγη που θα συλλάβει το διαστημικό σκουπίδι. Στην τελική φάση της αποστολής, το σκάφος θα παρασύρει το παλιό εξάρτημα σε χαμηλότερη τροχιά, πριν καταστραφούν και τα δύο πέφτοντας φλεγόμενα στην ατμόσφαιρα.

Η ESA προτίμησε να πληρώσει για την αποστολή αντί να την υλοποιήσει η ίδια προκειμένου να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα στις διαστημικές επιχειρήσεις, εξηγεί η υπηρεσία σε ανακοίνωσή της.

Πηγή: in.gr

Προέλευση της Γης

Ιαπωνική διαστημική κάψουλα προσγειώθηκε στη Γη μεταφέροντας δείγματα που ελήφθησαν από έναν μακρινό αστεροειδή τα οποία θα μπορούσαν να μας δώσουν πληροφορίες για τη γέννηση του ηλιακού μας συστήματος.

Η κάψουλα Hayabusa-2, μεγέθους ενός ψυγείου, είχε εκτοξευθεί το 2014 και πέρυσι πήρε δείγματα από τον αστεροειδή Ryugu, «το παλάτι του δράκου» στα ιαπωνικά, που βρίσκεται περίπου 300 εκατομμύρια χιλιόμετρα μακριά από τη Γη. Οι επιστήμονες ελπίζουν ότι τα δείγματα αυτά, τα οποία έπεσαν στη Γη μέσα στη μικρή κάψουλα, θα τους δώσουν πληροφορίες για το ηλιακό μας σύστημα και τη γέννησή του πριν 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια.

Η σύσταση των ουράνιων σωμάτων μεγάλου μεγέθους, όπως η Γη, αλλάζει δραστικά μετά τον σχηματισμό τους λόγω των επιπτώσεων της θερμοκρασίας και της πίεσης. Αυτό όμως δεν συμβαίνει με τους αστεροειδείς που είναι πολύ μικρότεροι σε μέγεθος, εξήγησε ο επικεφαλής της αποστολής Μακότο Γιοσικάουα στους δημοσιογράφους. «Μπορούμε λοιπόν να ελπίζουμε ότι υλικό ηλικίας 4,6 δισεκατομμυρίων ετών εξακολουθεί να περιέχεται στα δείγματα.» Η πιθανή παρουσία οργανικών υλικών, πρόσθεσε ο Γιοσικάουα, ίσως μας δώσει πληροφορίες για τον τρόπο που εμφανίστηκε ζωή στη Γη.

Η κάψουλα που περιείχε τα δείγματα εισήλθε στην ατμόσφαιρα της Γης λίγο μετά τις 02:30 το πρωί ώρα Ιαπωνίας (19:30, Σάββατο 5/12/2020, ώρα Ελλάδας), δημιουργώντας στον ουρανό μια μπάλα από φωτιά που έμοιαζε με το ίχνος που αφήνει ένας διάττοντας αστέρας. Η ιαπωνική διαστημική υπηρεσία (JAXA) ανακοίνωσε σήμερα το πρωί ότι τα δείγματα εντοπίστηκαν μέσα στα κουτιά που είχαν τοποθετηθεί σε μια έρημο στη νότια Αυστραλία. Μέσα στην κάψουλα τα δείγματα ήταν προστατευμένα από το φως του ήλιου και την ακτινοβολία. Αρχικά θα εξεταστούν στην Αυστραλία και στη συνέχεια θα σταλούν στην Ιαπωνία.

Στη διάρκεια της αποστολής της η κάψουλα πήρε το 2019 από τον αστεροειδή σκόνη από την επιφάνειά του αλλά και υλικά που κατάφερε να εξορύξει από αυτόν. Τα μισά δείγματα θα μοιραστούν η JAXA, η NASA και διεθνείς οργανισμοί και τα υπόλοιπα θα διατηρηθούν για μελλοντικές έρευνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η σημαία της Κίνας

Μισό και πλέον αιώνα μετά την αποστολή Apollo 11 που ύψωσε την αστερόεσσα στη Σελήνη, το κινεζικό ρομποτικό σκάφος Chang’e-5 κάρφωσε τη σημαία της Κίνας στην ορατή πλευρά του φεγγαριού.

Η φωτογραφία που δημοσιοποίησε η Εθνική Υπηρεσία Διαστήματος της Κίνας τραβήχτηκε λίγη ώρα πριν το σκάφος αναχωρήσει για τη Γη φορτωμένο με δύο κιλά σκόνης και πετρωμάτων. Ήταν η τρίτη κινεζική αποστολή που προσεδαφίζεται στη Σελήνη σε διάστημα επτά ετών.

Το όχημα ανόδου πρόκειται να προσδεθεί στο μητρικό σκάφος που περιμένει σε τροχιά, περίπου 15 χιλιόμετρα πάνω από τη σεληνιακή επιφάνεια. Τα πολύτιμα δείγματα –τα πρώτα εδώ και περίπου 40 χρόνια– θα μεταφερθούν στο όχημα επιστροφής και θα πέσουν με αλεξίπτωτο στην έρημο της Εσωτερικής Μογγολίας στα μέσα Δεκεμβρίου.

Σύμφωνα με την κρατική κινεζική εφημερίδα Global Times, η σημαία που υψώθηκε στον Ωκεανό των Καταιγίδων, μια αχανή πεδιάδα στερεοποιημένης λάβας, έχει πλάτος δύο μέτρα και ύψος 0,9 μέτρα.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής της αποστολής Λι Γιουνφένγκ, η σημαία κατασκευάστηκε από ανθεκτικά υλικά προκειμένου να αντέξει τον βομβαρδισμό της ηλιακής και κοσμικής ακτινοβολίας. Συνολικά έξι αμερικανικές σημαίες είχαν υψωθεί στη Σελήνη στη διάρκεια των αποστολών Apollo, από το 1969 έως το 1972. Το 2012, το σκάφος LRO της NASA που κινούταν σε τροχιά γύρω από τη Σελήνη μετέδωσε εικόνες στις οποίες διακρίνονταν οι ιστοί των σημαιών. Οι ίδιες οι σημαίες εκτιμάται πάντως ότι έχουν πια ξεθωριάσει ή διαλυθεί εντελώς.

Ο Μπαζ Όλντριν, ένας από τους αστροναύτες που συμμετείχαν στην πρώτη προσσελήνωση, είχε δηλώσει παλαιότερα ότι η σημαία του Apollo 11 είχε στηθεί υπερβολικά κοντά στο όχημα ανόδου και πιθανότατα παρασύρθηκε όταν ενεργοποιήθηκε ο πυραυλοκινητήρας για την αναχώρηση.

Πηγή: in.gr

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!