Αρχική στήλες είπαν και έγραψαν Τηλεργασία και χαρτί υγείας…

Τηλεργασία και χαρτί υγείας…

Καθώς εκατομμύρια άνθρωποι εργάζονται πλέον από το σπίτι, στη σκιά της πανδημίας του κορωνοϊού, ορισμένοι αναρωτιούνται: Ποιος πρέπει να πληρώνει για το χαρτί υγείας, τον καφέ ή το τσάι του εργαζομένου; Σύμφωνα με τους Ολλανδούς, οι εργοδότες είναι εκείνοι που πρέπει να καταβάλουν αυτό το ποσό, το οποίο μάλιστα υπολογίζουν –λαμβάνοντας υπόψη και το κόστος για ηλεκτρισμό, θέρμανση και νερό– σε περίπου 2 ευρώ ανά εργάσιμη ημέρα.

«Κυριολεκτικά υπολογίσαμε πόσο τσάι υπάρχει σε ένα μέσο νοικοκυριό, άρα από εκεί δεν είναι δύσκολο να βρει κανείς το κόστος», δήλωσε η Γκάμπριελ Μπέτονβιλ από το ίδρυμα NIBUD, που ασχολείται με τα οικονομικά των νοικοκυριών, χρηματοδοτείται κυρίως από την κυβέρνηση και ερευνά το όποιο επιπλέον κόστος της τηλεργασίας.

Τέτοιου είδους λογιστικοί υπολογισμοί ίσως φαίνονται κάπως ασήμαντοι σε μια περίοδο κατά την οποία ο κόσμος έχει γονατίσει υπό το βάρος της πανδημίας, ωστόσο παραμένουν σχετικοί και επίκαιροι καθώς ειδικοί προβλέπουν ότι η μεγάλη μείωση της εργασίας από χώρους γραφείου θα είναι μόνιμο κληροδότημα της κρίσης. Οι ολλανδικές αρχές έχουν ήδη αρχίσει να θέτουν σε εφαρμογή τα ευρήματα της έρευνας της NIBUD και τα επικαλούνται για να προσφέρουν στους υπαλλήλους που εργάζονται από το σπίτι τους «μπόνους» κορωνοϊού ύψους 363 ευρώ φέτος, ξεκινώντας από τον Μάρτιο όταν η χώρα μπήκε σε lockdown.
Φυσικά, τα 2 ευρώ την ημέρα αφορούν έναν μέσο εργαζόμενο με μέσο κόστος αλλά το ποσό μπορεί να τροποποιηθεί ανάλογα με παράγοντες όπως το κόστος θέρμανσης και ύδρευσης του σπιτιού ή την ποιότητα της μόνωσης. Το συγκεκριμένο ποσό δεν καλύπτει νέα έπιπλα, υπολογιστές, τηλέφωνα ή άλλο εξοπλισμό, που σύμφωνα με την NIBUD θα πρέπει να διατεθούν στους εργαζομένους από τους εργοδότες τους, εάν είναι απαραίτητος για την εργασία τους.

Πάντως, υπάρχουν και άλλες χώρες που προχωρούν σε κινήσεις για να προσαρμοστούν στην νέα πραγματικότητα της τηλεργασίας, γνωρίζοντας ότι πολλοί εργαζόμενοι δεν επιθυμούν ιδιαίτερα να επιστρέψουν στο καθεστώς πλήρους απασχόλησης από το γραφείο όταν περάσει η πανδημία.

Η Ισπανία έχει επιβάλει στους εργοδότες την υποχρέωση να καλύπτουν έξοδα για τη συντήρηση ενός γραφείου στο σπίτι και τον εξοπλισμό του. Η Γερμανία συζητά νομοσχέδιο που θα ενισχύει τα δικαιώματα των εργαζομένων στην τηλεργασία. Η Γαλλία έχει περάσει νόμο που τους προστατεύει από μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου εκτός των ωρών εργασίας. Η Βρετανία έχει αφήσει να εννοηθεί ότι ίσως χαλαρώσει τους κανόνες για έκπτωση φόρου για εξοπλισμό που αφορά την εργασία κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Ωστόσο, υπεύθυνοι επιχειρήσεων ισχυρίζονται ότι οι επιπλέον πληρωμές δεν ακούγονται ως κάτι λογικό σε μια περίοδο κατά την οποία η κρίση του κορωνοϊού πλήττει την οικονομία. Ο εκπρόσωπος της οργάνωσης Ολλανδών εργοδοτών AWVN Γιάνες βαν ντερ Βέλντε δήλωσε ότι οι υπολογισμοί της NIBUD δεν αποτυπώνουν όλα τα επιδόματα που λαμβάνουν οι εργαζόμενοι που εργάζονται από το σπίτι.

«Αυτό το αίτημα από τα συνδικάτα να λαμβάνουν όλοι αποζημίωση διότι τώρα φτιάχνουν τον δικό τους καφέ στο σπίτι – μπορεί κανείς να επισημάνει ότι οι εργαζόμενοι έχουν τώρα αντ’ αυτού πολύ ελεύθερο χρόνο», δήλωσε ο ίδιος, αναφερόμενος στον χρόνο που εξοικονομούν οι εργαζόμενοι από την μετακίνησή τους προς και από το γραφείο.

Ενώ οι εργαζόμενοι θα πρέπει να αποζημιώνονται για το κόστος ενός γραφείου στο σπίτι, αυτό θα πρέπει να αντισταθμιστεί από μείωση αποζημιώσεων για τη μίσθωση οχημάτων και άλλων επιδομάτων για μετακινήσεις, πρόσθεσε ο ίδιος. «Δεν πρόκειται άνθρωποι, σχεδόν σε όλο τον κόσμο, να λάβουν έξτρα “μπόνους” επιπρόσθετα του μισθού τους – σίγουρα όχι κατά τη διάρκεια μιας οικονομικής ύφεσης» πρόσθεσε.

Πηγή: Reuters, (Ναυτεμπορική)

Σχόλια

Exit mobile version