Υψηλού συμβολισμού ήταν η πρόσφατη επίσκεψη του Αλ. Τσίπρα στη Γερμανία και η συνάντηση που είχε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς. Η συνάντηση είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο όσον αφορά τα μηνύματα που έστειλε προς το εσωτερικό της χώρας μας εν μέσω προεκλογικού χρόνου όσο και για τη στάση της Γερμανίας προς τη χώρα μας και το ενδιαφέρον αυτής να συνεχίζει να παίζει ρόλο στα πράγματα, ανεξάρτητα με την έκβαση των προσεχών εκλογών.
Ο Αλ. Τσίπρας έχει επανειλημμένα δώσει διαπιστευτήρια τόσο στο ευρωπαϊκό διευθυντήριο όσο και στις ΗΠΑ (βλέπε πρόσφατη συνάντηση με τον Αμερικάνο ΥΠΕΞ Α. Μπλινκεν). Είναι χαρακτηριστικό πως στη συνάντηση με τον Ό. Σολτς, τονίστηκε ο ρόλος της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, τόσο στην εμπέδωση της ευρωπαϊκής πορείας και της οικονομικής σταθερότητας της Ελλάδας –βλέπε συνέχιση της μνημονιακής υποδούλωσης– όσο και στην προώθηση των ευρωατλαντικών σχεδιασμών στα Βαλκάνια με την υπογραφή της «Συμφωνίας των Πρεσπών».
Ο Αλ. Τσίπρας, που έχει σοβαρή αγωνία για το εκλογικό ποσοστό του, επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο εκλεκτός των Γερμανών στη χώρα μας. Θέλει έτσι να καλλιεργήσει το προφίλ ενός συνετού και ευρωπαϊστή πολιτικού κόντρα στις κατηγορίες της Ν.Δ. για λαϊκισμό
Πάνω σε αυτό το «θετικό» γι’ αυτούς κεκτημένο, θα περπατήσει μια πιθανή νέα κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως αφήνουν να διαρρεύσει οι δύο πλευρές, έντονη ήταν η συζήτηση τόσο για τις λεγόμενες «Πρέσπες του Αιγαίου» –μια εφ’ όλης της ύλης διευθέτηση των ελληνοτουρκικών δηλαδή–, όσο και για την αντιμετώπιση της κρίσης ιδιωτικού χρέους – με τη βοήθεια της Γερμανίας. Σε προεκλογικό χρόνο βλέπουμε να προαποφασίζονται οι ράγες στις οποίες μετεκλογικά θα κινηθεί η χώρα με την πραγματική «λαϊκή βούληση» να είναι μια λεπτομέρεια ή μια παραφωνία για το διακομματικό καθεστώς της εξάρτησης.
Ο Αλ. Τσίπρας, που έχει σοβαρή αγωνία για το εκλογικό ποσοστό του, επιδιώκει να εμφανιστεί ως ο εκλεκτός των Γερμανών στη χώρα μας. Θέλει να αντισταθμίσει έτσι την έντονη προώθηση του κ. Μητσοτάκη από κέντρα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και να καλλιεργήσει το προφίλ ενός συνετού και ευρωπαϊστή πολιτικού κόντρα στις κατηγορίες της Ν.Δ. για λαϊκισμό – σε αυτό το πλαίσιο δεν πρέπει να ξεχνάμε και την τρίωρη συνάντηση του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης με τον κεντρικό τραπεζίτη Γ. Στουρνάρα αλλά και τις πρόσφατες δηλώσεις του Γ. Δραγασάκη. Παράλληλα η Γερμανία, αλλά και άλλα κέντρα εντός Ε.Ε., φαίνεται να έχουν στο νου τους την προοπτική κεντροαριστερών σεναρίων στη χώρα μας βλέποντας πως με αυτό τον τρόπο είναι εφικτότερη η προώθηση της δικής τους ατζέντας.
Πλάι στα παραπάνω, ενεργή παραμένει και η διαμάχη μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, για την εκπροσώπηση των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών στη χώρα μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι μέλος της ευρωομάδας των σοσιαλιστών και αδερφό κόμμα του γερμανικού SPD του Ό. Σολτς. Ο ΣΥΡΙΖΑ συμμετέχει ως παρατηρητής στην ευρωομάδα των σοσιαλιστών στήνοντας γέφυρες μαζί τους ήδη πριν την ανάδειξη του στην κυβέρνηση το 2015. Τώρα και οι δύο διεκδικούν το χρίσμα, προετοιμάζοντας παράλληλα τους όρους μιας μετεκλογικής συνεργασίας με τις ευλογίες της Γερμανίας ενώ την ίδια στιγμή ο Αλ. Τσίπρας χρησιμοποιεί τη συνάντηση με τον Γερμανό καγκελάριο για να διεμβολίσει τον Ν. Ανδρουλάκη και το ΠΑΣΟΚ με τη γραμμή ότι αυτός είναι ο εκλεκτός των Γερμανών σοσιαλιστών.