Μια σημαντική νίκη για την κοινωνία της Θεσσαλονίκης

Του Στρατή Πλωμαρίτη *

Το καλοκαίρι του 2006, η πόλη και ο νομός Θεσσαλονίκης παρακολουθούσε άφωνος την εξέλιξη ενός τρομερού γεγονότος: την πυρκαγιά στη χωματερή των Ταγαράδων. Ένα τεράστιο τοξικό νέφος είχε καλύψει την περιοχή. Από τις κατακρημνίσεις τόνων σκουπιδιών, η χαβούζα με τα διασταλάζοντα υπερχείλισε. Οι άνθρωποι των γύρω οικισμών έκλεισαν ερμητικά τα σπίτια τους, και οι Θεσσαλονικείς παρακολουθούσαν στα δελτία καιρού την κατεύθυνση του ανέμου. Ήταν μια κατάσταση εφιαλτική.

Προτού περάσουν τέσσερα χρόνια, ο ΟΤΑ Μείζονος Θεσσαλονίκης έφερε στο νομαρχιακό συμβούλιο για έγκριση μία μελέτη περιβαλλοντικών όρων για εγκατάσταση στην ίδια περιοχή εργοστασίου καύσης σκουπιδιών και λειτουργία νέου ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ. Η οργή των κατοίκων ξεχείλισε. Γέμισε, λοιπόν, η αίθουσα του νομαρχιακού συμβουλίου, στις 22/03, από κατοίκους της περιοχής, που ήρθαν με τα παιδιά τους και με πλακάτ και απαιτούσαν να μην εγκριθεί η μελέτη. Να μη γίνει το εργοστάσιο καύσεως στην περιοχή τους, αλλά και πουθενά στον νομό και στη χώρα, γιατί είναι αντίθετοι με την καύση των σκουπιδιών.

Να μην εγκατασταθεί ο νέος ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ στην περιοχή τους, όχι γιατί είναι της λογικής «έξω από την αυλή μας και όπου θέλει ας είναι». Όχι. Αλλά γιατί εκτιμούν -και έχουν δίκιο- ότι η περιοχή τους, επί 40 συνεχόμενα χρόνια, δεχόταν κατ’ αποκλειστικότητα τα σκουπίδια όλου του πολεοδομικού συγκροτήματος.

Οι συνέπειες της λειτουργίας της χωματερής των Ταγαράδων συνεχίζουν να επιβαρύνουν, μέχρι σήμερα και για πολλά χρόνια ακόμη, τους κατοίκους, τα ζώα και τα χωράφια τους. Ζήτησαν, λοιπόν, να γίνει καινούρια χωροθέτηση για το ΧΥΤΑ.

Η εισήγηση της διοίκησης Ψωμιάδη ήταν θετική για το έργο. Η επιμονή, όμως, των κατοίκων, η παρουσία τους και η αποφασιστικότητά τους να υπερασπιστούν το δίκιο τους έφεραν τη μεγάλη ανατροπή και τη νίκη. Η διοίκηση Ψωμιάδη πήρε πίσω την εισήγηση, συντασσόμενη με τους κατοίκους, είπε «όχι» στην κατασκευή του εργοστασίου καύσεως και συγκρότησε επιτροπή από όλες τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης, οι οποίες ήταν στο πλευρό των κατοίκων, για να διερευνήσει και να εισηγηθεί μια νέα χωροθέτηση του ΧΥΤΑ-ΧΥΤΥ.

Ήταν μια νίκη της τοπικής κοινωνίας, που δείχνει ένα άλλο δρόμο και γεννά και μια ελπίδα: ότι μπορούμε να αντισταθούμε, μπορούμε να νικήσουμε, μπορούμε να ανατρέψουμε ό,τι μας πληγώνει, φτάνει να το πιστέψουμε και να στρατευθούμε γι’ αυτό.

*Ο Στρατής Πλωμαρίτης είναι Νομαρχιακός Σύμβουλος Θεσσαλονίκης.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!