Αρχική πολιτική Τελικά μήπως δεν είναι «ψεκ» όσοι δεν εμβολιάζονται;

Τελικά μήπως δεν είναι «ψεκ» όσοι δεν εμβολιάζονται;

Προχτές ανακοινώθηκαν μία σειρά από νέα μέτρα που αφορούν αποκλειστικά στους ανεμβολίαστους (βλέπε διπλανό άρθρο). Στην πραγματικότητα μιλάμε για ένα λοκντάουν, χωρίς να το ονοματίζουμε ως τέτοιο, για αυτούς που μέχρι στιγμής δεν πείστηκαν να ακολουθήσουν την κυβερνητική εντολή για εμβολιασμό.

Πριν ανακοινωθούν βέβαια τα μέτρα έντασης του αποκλεισμού τους από την κοινωνική και οικονομική ζωή, με συστηματικό τρόπο επιμελήθηκε το προφίλ του ανεμβολίαστου ή μάλλον η συλλογική ταυτότητα που επιχειρήθηκε να τους φορεθεί.

Πολιτικός κόσμος και δημοσιογράφοι, «συντηρητικοί» και «προοδευτικοί», σε ΜΜΕ και μέσα κοινωνικής δικτύωσης τους χαρακτήρισαν «αμόρφωτους», «πλέμπα», «θρησκόληπτους» μέχρι «σκοταδιστές» και «φασίστες».

Το τσουβάλιασμα έφτασε σε τέτοιοι βαθμό που επίσημα κυβερνητικά χείλη έκαναν λόγο για συγκροτημένο κομμάτι της κοινωνίας το οποίο φέρει συλλογική ευθύνη και πρέπει η πολιτεία να τους προστατεύσει από τον εαυτό τους, αλλά και τους «υγιείς-εμβολιασμένους» από τα «ανεμβολίαστα-μιάσματα». Χαρακτηριστικότερη όλων η πρωθυπουργική ατάκα που έκανε λόγο για «πανδημία των ανεμβολίαστων». Στους ανεμβολίαστους επιχειρείται να χρεωθεί όλη η εξέλιξη της πανδημίας στη χώρα το τελευταίο χρονικό διάστημα. Αυτοί είναι υπαίτιοι για την άνοδο των κρουσμάτων, των νοσηλειών στις ΜΕΘ και των θανάτων. Και αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να περιοριστούν.

Τις προηγούμενες μέρες ήρθε ‒σε ένα βαθμό και επιλεκτικά‒ στη δημοσιότητα μια έρευνα της Metron Analysis για λογαριασμό της διαΝΟΕσις. Η συγκεκριμένη έρευνα παρουσιάζει μια άλλη εικόνα από αυτή που θα βόλευε κυβέρνηση, αντιπολίτευση και το συστημικό κόσμο γενικότερα.

Σύμφωνα λοιπόν, με την έρευνα το 94% θεωρεί πως τα εμβόλια σώζουν ζωές. Αυτό έχει σημασία να σημειωθεί καθώς ξαφνικά όποιος βρεθεί διαστακτικός απέναντι στο εμβόλιο κατά του κορωνοϊού θεωρείται συλλήβδην αντιεμβολιαστής, άρα σκοταδιστής που δε δέχεται τα δώρα που του χαρίζει απλόχερα η σύγχρονη επιστήμη.

Από όσους δεν έχουν εμβολιαστεί το 69% δηλώνει πως δεν το έχει κάνει γιατί δεν είναι σίγουροι ότι είναι ασφαλές ή φοβάται τις πιθανές παρενέργειες. Αντιθέτως, αυτοί που δεν αναγνωρίζουν την ύπαρξη της νόσου φτάνουν μόλις το 3%, ενώ αντίστοιχα είναι τα ποσοστά όσων δεν δέχονται να εμβολιαστούν για άλλους «λόγους» (αλλοιώνει το DNA 3,8%, έχει τσιπάκι 1,2%, δεν το επιτρέπει η θρησκεία 0,6%).

Ένα άλλο ενδιαφέρον εύρημα αφορά στη γεωγραφική διασπορά των εμβολιασμένων. Αυτό το οποίο έχει επικρατήσει είναι πως στην Κεντρική και τη Βόρεια Ελλάδα ανθεί το αντιεμβολιαστικό κίνημα, παρόλα αυτά τα ποσοστά είναι παρόμοια και χαμηλότερα σε σχέση με την Αττική στην οποία εκτιμάται ότι το 30% δεν είναι θετικοί στην προοπτική του εμβολιασμού, με τα αντίστοιχα ποσοστά στην Κεντρική και Βόρεια Ελλάδα να φτάνουν στο 24 και 27%, αντίστοιχα.

Τέλος, προσπαθείτε να επικρατήσει η άποψη πως οι φτωχοί και αγράμματοι είναι αυτοί που καταφεύγουν σε συνομωσιολογίες. Παρόλα αυτά καταγράφεται πως τα ποσοστά των πολιτών που δεν είναι θετικοί απέναντι στο ενδεχόμενο να εμβολιαστούν με βάση την κοινωνική τους τάξη είναι από 26% για την ανώτερη και τη μεσαία και 33% για την κατώτερη τάξη, σε ό,τι αφορά το εκπαιδευτικό επίπεδο τα αντίστοιχα ποσοστά είναι 29% και 28% για απόφοιτους της δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ενώ 24% και 21% για αυτούς της πρωτοβάθμιας και των κατόχων μεταπτυχιακών/διδακτορικών.

Όλο αυτό το χρονικό διάστημα, έγινε προσπάθεια να φτιαχτεί ένα νήμα που θα συνδέει τους Αγανακτισμένους και τις κινητοποιήσεις για τη Συμφωνία των Πρεσπών, με τη Χρυσή Αυγή και όσους αντιδρούν στην υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού και στα μέτρα που απορρέουν από αυτή. Από αυτή την έρευνα φαίνεται ξεκάθαρα πως το συγκεκριμένο αφήγημα αποτελεί μια συστημική λαθροχειρία και πως η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική, αλλά και πιο σύνθετη από ό,τι θέλουν να την παρουσιάσουν, ώστε να αποποιηθούν των ευθυνών τους, κυβέρνηση και αντιπολίτευση.

Καλό θα ήταν λοιπόν να δουν πως στους δείκτες εμπιστοσύνης του κόσμου την υψηλότερη βαθμολογία την παίρνουν γιατροί και φαρμακοποιοί, ενώ τη χαμηλότερη το πολιτικό προσωπικό.

Σχόλια

Exit mobile version