Η ισορροπία τρόμου στη Βενεζουέλα συνεχίζεται, ενώ προχθές καθρεφτίστηκε και στην έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ: οι ΗΠΑ κατέθεσαν σχέδιο απόφασης που χαρακτηρίζει την προεδρία του Μαδούρο αποτέλεσμα «ανελεύθερων εκλογών» και (αυτό ήταν το σημαντικό) νομιμοποιεί την «εισαγωγή ανθρωπιστικής βοήθειας» ακόμη κι αν δεν την αποδέχεται το Καράκας. Το σχέδιο όμως ατύχησε, καθώς Ρωσία και Κίνα έθεσαν βέτο. Την ίδια τύχη είχε και το ρωσικό σχέδιο απόφασης, που κατήγγειλε «απειλές ξένης επέμβασης»: ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία το μπλόκαραν, ασκώντας κι αυτές με τη σειρά τους το δικαίωμα βέτο. Ο Βενεζουελάνος ΥΠΕΞ Χόρχε Αράζα δήλωσε ότι η απόρριψη του αμερικανικού σχεδίου «ισοδυναμεί με νίκη της ειρήνης, της κυριαρχίας και της αυτοδιάθεσης των λαών, αφού αποδείχθηκε ότι ένας πολυπολικός κόσμος δεν γονατίζει στα πόδια των ΗΠΑ και των υποτελών τους, που απειλούν τον λαό μας».

Λίγο νωρίτερα είχε απορρίψει ως υποκριτική την αγανάκτηση της Ουάσιγκτον για το γεγονός ότι η Βενεζουέλα αρνείται την «ανθρωπιστική βοήθεια» των ΗΠΑ, την οποία χαρακτήρισε Δούρειο Ίππο. «Εμείς δεν απειλήσαμε ποτέ με εισβολή τις ΗΠΑ, και παρ’ όλα αυτά η κυβέρνησή τους αρνήθηκε τη βοήθεια που προσφέραμε όταν ο τυφώνας Κατρίνα έπληξε τη Νέα Ορλεάνη», θύμισε, και ζήτησε να σταματήσει το βορειοαμερικανικό εμπάργκο κατά της Βενεζουέλας. Αμέσως μετά ταξίδεψε στη Γενεύη, όπου συναντήθηκε μεταξύ άλλων με τον Πέτερ Μάουρερ, πρόεδρο του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού – ο οποίος είχε καταγγείλει την παράνομη χρήση του εμβλήματός του από στελέχη της αντιπολίτευσης που επιχειρούσαν να περάσουν στη Βενεζουέλα «ανθρωπιστική βοήθεια».

Κι ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη αυτός ο επικοινωνιακός πόλεμος, στη Βενεζουέλα η φιλοδυτική αντιπολίτευση δείχνει σημάδια αποθάρρυνσης μετά την αποτυχία της «ανθρωπιστικής» εισβολής μέσω Κολομβίας και Βραζιλίας το περασμένο Σάββατο. Κι αυτό παρά την επιμονή του Τραμπ να μην αποκλείει στρατιωτική επέμβαση (αν και όλοι οι Λατινοαμερικάνοι σύμμαχοί του, που κάτι ξέρουν παραπάνω, τον συμβουλεύουν να την αποφύγει). Η παρουσία του Γκουαϊδό στα σύνορα δεν βοήθησε, και το γεγονός ότι έκτοτε άρχισε να περιοδεύει σε χώρες που υποστηρίζουν το πραξικόπημα κάνει πολλούς να αναρωτιούνται αν πραγματικά μπορεί (ή θέλει…) να επιστρέψει στο Καράκας. Όσο για τον Μαδούρο, βγήκε χθες χαμογελαστός στην τηλεόραση και κήρυξε με νόημα την έναρξη του… καρναβαλιού!

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!