Το χρονικό των αλλεπάλληλων συνεδριάσεων της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Του Γιώργου Κρατημένου

Το χρονικό της προδιαγεγραμμένης ρήξης στο ΣΥΡΙΖΑ, για το ψηφοδέλτιο στην περιφέρεια Αττικής αποτέλεσαν οι τέσσερις πολύωρες συνεδριάσεις τις Γραμματείας.

Όλες τις προηγούμενες μέρες στήθηκε από τον ΣΥΝ ένα παιχνίδι τακτικής, μηχανισμών και συμφωνιών με δύο στόχους: Αφενός να εκβιαστεί η αποδοχή της υποψηφιότητας Μητρόπουλου (παρά την καθολική άρνηση της Γραμματείας) και αφετέρου να αποκλειστεί ο Αλ. Αλαβάνος. Τακτική που αποκαλύφτηκε με τον πιο κραυγαλέο τρόπο μετά την απόφαση της ΚΠΕ του ΣΥΝ και τα «παιχνίδια» καθυστερήσεων και εντυπώσεων, που ξεπέρασαν κάθε προηγούμενο.
Η δήλωση του Αλ. Μητρόπουλου (Mega 9/9) ότι αν οι ΠΑΣΟΚογενείς φορείς της Δημοκρατικής Συνεννόησης συμφωνήσουν στην υποψηφιότητα του Γιάννη Δηµαρά θα τη στηρίξει άνευ όρων, αποδεικνύει ότι η ηγεσία του ΣΥΝ δεν είχε διασφαλίσει ούτε καν το προφανές: ότι θα υποστήριζε έναν υποψήφιο που συντάσσεται με τις αποφάσεις και τη γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ και όχι έναν «αντάρτη» του ΠΑΣΟΚ, ο οποίος σημειώνει επιδεικτικά ότι την πρωτοβουλία την έχει ο «ΠΑΣΟΚογενής χώρος» και ότι η υποψηφιότητά του δεν έχει στόχο την ανατροπή της Κυβέρνησης του Μνημονίου, αλλά τη διόρθωση επιμέρους πολιτικών.

Το θέατρο του παραλόγου
Η πρώτη πράξη γράφτηκε στη συνεδρίαση της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ το περασμένο Σάββατο. Ο ΣΥΝ υποστήριξε –για μια ακόμα φορά- την υποψηφιότητα του Αλ. Μητρόπουλου, παρά το γεγονός ότι ο τελευταίος δεν σκόπευε να αποχωρήσει από το Εθνικό Συμβούλιο του ΠΑΣΟΚ. Η αντιμνημονιακή πολιτική του κ. Μητρόπουλου, την οποία επικαλούταν ο ΣΥΝ, περιοριζόταν σε μία επιστολή προς τον πρωθυπουργό. Βεβαίως, ο ΣΥΝ δια στόματος Αλέξη Τσίπρα στη Γραμματεία του Σαββάτου υποστήριξε την υποψηφιότητα του ιστορικού στελέχους της Αριστεράς Μανώλη Γλέζου, στο όνομα της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Μανώλης Γλέζος όχι μόνο αρνήθηκε, αλλά ζήτησε από τον πρόεδρο του ΣΥΝ να υποστηρίξει την υποψηφιότητα Αλαβάνου, λέγοντας ότι «δόθηκε ένα δαχτυλίδι, αυτός που το έδωσε έκανε κακό, αλλά και αυτός που το δέχτηκε έκανε κακό.
Πρέπει τώρα, αυτός που πήρε το δαχτυλίδι, για να απεγκλωβιστεί, να πει: σε ορίζω εσένα επικεφαλής του συνδυασμού, για να φύγει από πάνω του το βάρος», είπε ο Μ. Γλέζος και διευκρίνισε ότι στην περίπτωση που κατέβουν δύο ψηφοδέλτια οι Ενεργοί Πολίτες θα απέχουν από τις εκλογές.
Οι συνιστώσες που συμμετέχουν στο Μέτωπο επιχειρηματολόγησαν υπέρ της υποψηφιότητας Αλαβάνου, καθώς -όπως είπαν- είναι το πρόσωπο που έδωσε προοπτική στην ενότητα της Αριστεράς με το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και παράλληλα αντιμετωπίζεται θετικά από μέρος του κόσμου του ΚΚΕ και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ, ενώ θα μπορούσε να απεγκλωβίσει, με όρους ηγεμονίας, δυνάμεις και από το ΠΑΣΟΚ.
Από την άλλη, εννέα μέλη της Γραμματείας (ΡΟΖΑ, Ξεκίνημα, Κόκκινο, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, ΑΚΟΑ, Οικοσοσιαλιστές, Μ. Σπαθής, Μ. Φραγκιαδάκη, Τ. Χριστοδουλοπούλου) τήρησαν στάση ίσων αποστάσεων, τασσόμενοι κατά και των δύο υποψηφιοτήτων καθώς καμία «δεν εξασφαλίζει την αναγκαία συναίνεση».

Η πρόταση για τη Νάντια Βαλαβάνη
Η δεύτερη πράξη γράφτηκε στη συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη Δευτέρα. Είχε προηγηθεί συνάντηση του Αλέκου Αλαβάνου με τον Αλέξη Τσίπρα, με πρωτοβουλία του δεύτερου, όπου προτάθηκε στον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ η υποψηφιότητα για το δήμο Αθηναίων. Ο κ. Αλαβάνος αρνήθηκε και ζήτησε από τη Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ να δει την ευκαιρία που δημιουργείται στην περιφέρεια Αττικής. Ο Γιάννης Θεωνάς (ΚΕΔΑ), αφού τόνισε ότι «η σημασία της περιφέρειας είναι μεγαλύτερη από αυτή του δήμου Αθηναίων και η παρουσία μιας ισχυρής πολιτικής προσωπικότητας της ριζοσπαστικής Αριστεράς είναι απαραίτητη», αναρωτήθηκε γιατί «η υποψηφιότητα Αλαβάνου στο δήμο δεν δημιουργεί προβλήματα στον ΣΥΝ, ενώ στην περιφέρεια δημιουργεί;».
Αυτό που ήταν απόλυτα ξεκάθαρο και στη δεύτερη συνεδρίαση της γραμματείας ήταν η αρνητική στάση των συνιστωσών στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου. Σε μια προσπάθεια εξεύρεσης κοινά αποδεκτής λύσης η Μαρία Φραγκιαδάκη πρότεινε ως επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο για την περιφέρεια τη Νάντια Βαλαβάνη, την οποία και αποδέχθηκε σε πρώτη φάση ο Αλέκος Αλαβάνος.
Η συνεδρίαση, όμως οδηγούνταν πάλι σε αδιέξοδο. Ο Αντώνης Νταβανέλος (ΔΕΑ) ξεκαθάρισε ότι πρέπει να βρεθεί λύση μέχρι την Πέμπτη, αλλιώς η ΔΕΑ αποδεσμεύεται από τη διαδικασία. Ο Νίκος Βούτσης (ΣΥΝ) ξεκαθάρισε ότι η εντολή διαβούλευσης της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ στον ΣΥΡΙΖΑ ολοκληρώθηκε και ότι τις επόμενες ημέρες θα κληθεί η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΝ να λάβει αποφάσεις.

Παιχνίδι των εντυπώσεων
Η τρίτη και τελευταία πράξη ήταν και η πιο ενδεικτική του κλίματος και των προθέσεων. Η συνεδρίαση της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ ξεκίνησε αργά το βράδυ της Τετάρτης, μετά την ολοκλήρωση της ΚΠΕ του ΣΥΝ, η οποία αποφάσισε τη στήριξη του Αλ. Μητρόπουλου. Όλοι οι εκπρόσωποι των συνιστωσών ζήτησαν από το ΣΥΝ να αποσύρει την πρότασή του και προχώρησαν σε διαφορετικές προτάσεις.
Οκτώ μέλη της γραμματείας (Γ. Μπανιάς, Τ. Γιαννόπουλος, Π. Κοσμάς, Τ. Χριστοδουλοπούλου, Τ. Μαστρογιαννόπουλος, Κ. Αθανασίου, Μ. Σπαθής και Τ. Πανταζίδης) υποστήριξαν την υποψηφιότητα του Θ. Δρίτσα, που είχαν καταθέσει νωρίτερα. Οι Ενεργοί Πολίτες δια της Εύης Καρακώστα ήταν θετικοί στην ίδια υποψηφιότητα αν και «ο Αλ. Αλαβάνος κάνει δεκτή την πρόταση για τον Θ. Δρίτσα». Ο ΣΥΝ για ευνόητους λόγους αποδέχτηκε την πρόταση για τον Θ. Δρίτσα, σημειώνοντας χαρακτηριστικά: «αν η απόφαση για τον Θ. Δρίτσα είναι ομόφωνη, τότε την αποδεχόμαστε, όπως και αυτή του Π. Λαφαζάνη». Ωστόσο, η πρόταση του Αντώνη Νατβανέλλου να βγει ανακοίνωση του ΣΥΡΙΖΑ που να αναφέρει ότι οι διεργασίες συνεχίζονται, αλλά απορρίπτεται κατηγορηματικά η περίπτωση του Αλ. Μητρόπουλου, συνάντησε τη σθεναρή αντίδραση της αντιπροσωπείας του ΣΥΝ.
Η τακτική του πάση θυσία αποκλεισμού της Ν. Βαλαβάνη, πολλώ δε μάλλον του Αλ. Αλαβάνου, ήταν προκλητικά κραυγαλέα και πλέον φάνηκε και στον πιο καλόπιστο ότι όλο το «παιχνίδι» παιζόταν στις εσκεμμένες καθυστερήσεις με στόχο να ματαιωθεί η προγραμματισμένη για την επόμενη μέρα συνέντευξη Τύπου του Αλ. Αλαβάνου, αλλά και για να δημιουργηθούν οι απαραίτητες εντυπώσεις για το ποιος έχει την ευθύνη των δύο ψηφοδελτίων.
Άτυπα και χωρίς προηγούμενη απόφαση, μέλη της Γραμματείας αποφάσισαν να ξανασυναντηθούν στις 9 το πρωί τις Πέμπτης για να συζητήσουν με τα τρία πρόσωπα. Κάνοντας λόγο για διαδικασία «εντυπώσεων» ο Ν. Γαλάνης δεν παρέστη στην πρωινή (παρα)συνεδρίαση, στην οποία δεν παρέστη ούτε ο Γ. Θεωνάς. Με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο τους στόχους των τακτικών καθυστερήσεων αποκάλυπτε η Αυγή της Πέμπτης, η οποία –την ώρα που υποτίθεται γινόντουσαν οι απέλπιδες προσπάθειες για κοινά αποδεκτό υποψήφιο- έβγαινε με πρωτοσέλιδο τίτλο «Μητρόπουλο για Αττική προτείνει ο ΣΥΝ».
Τελικά, ο Π. Λαφαζάνης αρνήθηκε να τεθεί επικεφαλής στο ψηφοδέλτιο, λέγοντας ότι «δεν εξέφρασα ποτέ τη διάθεση να είμαι υποψήφιος περιφερειάρχης και δεν με ρώτησε κανείς για να καταθέσει την πρόταση που ακούστηκε το βράδυ», προτείνοντας τη Νάντια Βαλαβάνη, χωρίς να αποκλείει την υποψηφιότητα του Θ. Δρίτσα. Από τα εναπομείναντα μέλη στη Γραμματεία, αφού πλέον είχαν ξεπεραστεί και τα τελευταία όρια, αποφασίστηκε (εντελώς προσχηματικά και με κινηματογραφικό τρόπο) να σταλεί μήνυμα στον Αλ. Αλαβάνο, ακριβώς 10 λεπτά πριν τη συνέντευξη Τύπου, ότι «συζητείται ενωτική λύση».
Μετά από 10 λεπτά η ανακοίνωση της συμμετοχής του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής στις εκλογές της περιφέρεις Αττικής ήταν γεγονός.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!