Αρχική κοινωνία Τα προσωπικά δεδομένα στο σφυρί

Τα προσωπικά δεδομένα στο σφυρί

Καταργείται στις ΗΠΑ ο κανονισμός που προστατεύει το ιστορικό αναζήτησης

του Γιώργου Χάμψα

 

Σε μια ψηφοφορία στις 28 Μαρτίου, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αποφάσισαν να εγκρίνουν έναν νόμο περί αναθεώρησης του Κογκρέσου (CRA), ο οποίος ανατρέπει ακόμη έναν κανονισμό για την προστασία της ιδιωτικής ζωής στο διαδίκτυο. Μια παρόμοια CRA εγκρίθηκε από τη Γερουσία την περασμένη εβδομάδα και ο Λευκός Οίκος επιβεβαίωσε σε δήλωσή του ότι ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τράμπ θα υπογράψει την κατάργηση του κανονισμού.

Ο καταργούμενος κανονισμός τέθηκε σε εφαρμογή από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Επικοινωνιών (FCC) τον Οκτώβριο του 2016 υπό τη διοίκηση του Ομπάμα. Όριζε τις απαιτήσεις ιδιωτικού απορρήτου που θα έπρεπε να ακολουθούν οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου (ISPs) προτού μπορέσουν να μοιραστούν, ή να πουλήσουν, ιδιωτικά και ευαίσθητα δεδομένα των καταναλωτών τους, όπως οικονομικές πληροφορίες (αγορές / πωλήσεις), ή πληροφορίες για την υγεία, ή το ιστορικό περιήγησής τους. Ο κανονισμός απαγόρευε στους παρόχους υπηρεσιών διαδικτύου όπως η AT&T, η Verizon και η Comcast να μοιράζονται τα δεδομένα αυτά, χωρίς να λαμβάνουν ρητό περιεχόμενο από τους καταναλωτές μέσω δήλωσης συμφωνίας.

Από τη φύση των υπηρεσιών τους, οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου έχουν πρόσβαση σε τεράστιο όγκο πληροφοριών σχετικά με τους συνδρομητές τους. Επειδή το Διαδίκτυο βασίζεται οικονομικά, κατά κύριο λόγο, στη διαφήμιση, η δυνατότητα αξιοποίησης αυτών των πληροφοριών μπορεί να είναι κεντρικής σημασίας. Οι πάροχοι υπηρεσιών διαδικτύου είχαν διαμαρτυρηθεί ότι ο συγκεκριμένος κανονισμός θα τους έθετε σε μειονεκτική θέση σε σχέση με τη Google και το Facebook, που ακολουθούν τους λιγότερο αυστηρούς κανόνες προστασίας της ιδιωτικής ζωής της Ομοσπονδιακής Επιτροπής Εμπορίου (FTC).

Όμως οι συνέπειες από την «απελευθέρωση» αυτών των πληροφοριών δε σταματούν στην αξιοποίησή τους για δημιουργία στοχευμένων διαφημίσεων και διαμόρφωση από πλευράς των εταιριών των «ιδανικών» καταναλωτών.

Όπως μπορούμε να διαπιστώσουμε, σε πολλές περιπτώσεις κακοποίησης ή σεξουαλικής βίας, οι υπαίτιοι της κακοποίησης δεν έχουν καμία αναστολή να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογίας για να παρακολουθήσουν και να παρενοχλήσουν τα θύματα τους. Ένα άρθρο του NPR (National Public Radio) το 2014 εξέτασε μια σειρά προσφυγών οικιακής βίας και διαπίστωσε πως το 75% των πελατών τους αντιμετώπισαν καταστάσεις όπου τους παρακολουθούσαν εξ αποστάσεως χρησιμοποιώντας κρυφές κινητές εφαρμογές. Μόλις τα μεταδεδομένα αναζήτησης πωληθούν ανοιχτά, ένα άτομο που υποφέρει από κακοποίηση οποιαδήποτε μορφής θα δυσκολευτεί πολύ να ψάξει για ένα τοπικό καταφύγιο χωρίς ο θύτης να το γνωρίζει.

Είναι πρόσφατη η κυβερνοεπίθεση του ιού «Wannacry» και πρέπει να διδαχτούμε από αυτήν. Τα θύματα του ιού σε ολόκληρο τον κόσμο υπολογίζονται σε τουλάχιστον 200.000, με την πλειοψηφία των χρηστών που μολύνθηκαν να βρίσκεται σε Κίνα, Ρωσία, Ιαπωνία, Μ. Βρετανία και Βραζιλία. Φανταστείτε τι μπορεί να γίνει αν υπάρχει ευκολότερη πρόσβαση στο ιστορικό περιήγησης του καθενός μας. Απλά οι χάκερ, επίσημοι και ανεπίσημοι, θα πολλαπλασιαστούν εκθετικά.

Όπως φαίνεται με τις περιπτώσεις ransomware (εκβιασμός για να μην εκτεθούν τα δεδομένα που σου έχουν υποκλέψει) και με τις απάτες «τεχνικής υποστήριξης» (όπου κάποιος παρουσιάζεται ως τεχνικός για να σε βοηθήσει σε κάποιο πρόβλημα για να υποκλέψει πληροφορίες), όταν αφαιρούνται οι τεχνικοί περιορισμοί σε ένα έγκλημα, οι άνθρωποι που θέλουν να το δοκιμάσουν πολλαπλασιάζονται εκθετικά. Η υποκλοπή του ιστορικού περιήγησης φαίνεται ότι θα είναι εύκολο χρήμα. Και όπως έχουμε ξαναγράψει, το μεγαλύτερο κομμάτι του διαδικτύου είναι αφιερωμένο στο Σκοτεινό Διαδίκτυο όπου δραστηριοποιούνται οι πλειοδότες για όλα αυτά τα δεδομένα που συλλέγονται και αποθηκεύονται, έτοιμα για να πωληθούν.

Και επειδή με το συμβάν του «Wannacry» βιώσαμε το πέρασμα του κυβερνοπολέμου στη σφαίρα της πραγματικής ζωής, και με την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών της κάθε χώρας να χρησιμοποιεί μία τουλάχιστον από τις συσκευές που παρέχουν πρόσβαση στο διαδίκτυο, τα σενάρια για το τι μπορεί να συμβεί τώρα που είναι ακόμα πιο εύκολη η υποκλοπή των προσωπικών δεδομένων, είναι πραγματικά δυσοίωνα.

Σχόλια

Exit mobile version