Έρευνα στα σερβικά ΜΜΕ:
Μάριος Μαθιός Ιωσηφίδης
Τις τελευταίες ημέρες μονοπώλησε τη «διεθνή επικαιρότητα» των σερβικών ΜΜΕ η διαρροή διαβαθμισμένου εγγράφου του αμερικανικού Πενταγώνου, το οποίο αναφέρει ότι η Σερβία πουλάει όπλα στην Ουκρανία. Ποιος θα μπορούσε να είναι ο εντολέας της διαρροής; Οι αμερικανικές υπηρεσίες, οι οποίες επιδιώκουν να επισπεύσουν τις διαδικασίες ένταξης της χώρας στη Δυτική συμμαχία; (Ας μην ξεχνάμε ότι επίκειται η συμμετοχή της Σερβίας στη στρατιωτική άσκηση «Platinum Wolf» με χώρες του ΝΑΤΟ…). Ή μήπως πίσω από τη διαρροή βρίσκονται οι Ρώσοι, που ανησυχούν από μια τέτοια εξέλιξη;
Η σερβική αντιπολίτευση
Σε κάθε περίπτωση, το γεγονός εντάχθηκε στην πολιτική αντιπαράθεση στη χώρα, με τον ηγέτη του «Κινήματος Κεντρώων» Ζντράβκο Πόνος να εκφράζει τη βεβαιότητά του στον τηλεοπτικό σταθμό Ν1 ότι η Σερβία –μέσω τρίτης χώρας– προμηθεύει την Ουκρανία με πυρομαχικά συμβατά με τα σοβιετικά όπλα που χρησιμοποιούνται στην ουκρανική σύρραξη (πυρομαχικά τα οποία κατασκευάζονται από τη σερβική κρατική στρατιωτική βιομηχανία Krusik). Δήλωσε ακόμη ότι οι ΗΠΑ ανέθεσαν την παροχή πυρομαχικών στην Ουκρανία σε δύο εταιρίες, και ότι εκπρόσωποι μίας από αυτές πραγματοποίησαν συνάντηση με το Υπουργείο Άμυνας της Σερβίας τον Μάρτιο. Πρόσθεσε ότι πρέπει να ελεγχθεί το αν υπήρξε αύξηση της παραγωγής από τις 15 Μαρτίου κι έπειτα. Καταλόγισε στον Βούτσιτς ότι επωφελείται μόνο αυτός από την εξαγωγή πυρομαχικών, ενώ «είναι προφανές ότι η Σερβία δεν έχει ακόμη επιβάλει κυρώσεις κατά της Ρωσίας», κάτι που κατά τη γνώμη του θα ωφελούσε τους πολίτες και τη χώρα, αφού θα διευκόλυνε την ένταξή της στην «ευρωπαϊκή οικογένεια»…
Τελικά, πουλάει ή δεν πουλάει όπλα;
Ο πρόεδρος Βούτσιτς απάντησε αφενός ότι η Σερβία δεν θα ενταχθεί ούτε στο ΝΑΤΟ ούτε σε καμία ανατολική συμμαχία, και αφετέρου ότι «οι κοινές στρατιωτικές ασκήσεις [με το ΝΑΤΟ] φέρνουν νέες γνώσεις, πολεμική ετοιμότητα στους στρατιώτες μας και βελτίωση της μαχητικής ικανότητας του στρατού μας»… Πρόσθεσε δε: «Ας περιμένουμε να τελειώσει ο πόλεμος, και μετά θα κάνουμε το ίδιο με αυτούς [ασκήσεις], αλλά δεν θα μπούμε στο ΝΑΤΟ… Θέλουμε να προστατεύσουμε μόνοι μας τη γη και τον ουρανό μας». Στη συνέχεια, αναφερόμενος έμμεσα στις πιθανές πωλήσεις όπλων στην Ουκρανία, δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να εξάγουμε τα όπλα μας σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες και νόμους, διότι στόχος μας είναι να κερδίσουμε χρήματα και να ζήσουν οι οικογένειες των εργαζομένων στις πολεμικές βιομηχανίες μας»…
Τουλάχιστον όχι απευθείας…
Στηλιτεύοντας ως υποκριτικό το κήρυγμα ηθικής της αντιπολίτευσης, την κατηγόρησε ότι επιθυμεί την καταστροφή της χώρας, εμπλέκοντας και τη Βουλγαρία – της οποίας η προηγούμενη κυβέρνηση (πρώην πρωθυπουργός Πέτκοφ) παραδέχτηκε ότι έστελνε όπλα στην Ουκρανία μέσω τρίτων. «Καταλαβαίνω ποιο είναι το κίνητρο για τους Κροάτες και άλλους. Θα ήθελαν έτσι να καταρρεύσει η βιομηχανία Krusik, για να ωφεληθούν οι Βούλγαροι. Τα σερβικά εργοστάσια έχουν συμβόλαια εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ… Θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στα εργοστάσιά μας και να εξάγουμε σε όλους τους εξουσιοδοτημένους τελικούς χρήστες. Τους θέσαμε ακόμη και όρους, να μην εξάγουν σε χώρες εμπλεκόμενες στον πόλεμο. Αλλά δεν υπάρχει κάτι που μπορεί να κάνει κανείς γι’ αυτό», πρόσθεσε με νόημα.
Βολές για το Κόσοβο
Τελειώνοντας, αναφέρθηκε ονομαστικά σε Σέρβους του Κοσόβου, οι οποίοι συνελήφθησαν ή πυροβολήθηκαν από τους Κοσοβάρους, υπογραμμίζοντας ότι ο ίδιος βρίσκεται πιεσμένος ανάμεσα σε δυο στενά: από τη μια των ιαχών που ζητούν ένοπλη επίθεση στο Κόσοβο, κι από την άλλη αυτών που πιέζουν για την αναγνώριση του Κοσόβου, μαζί με την Αγγλία ή τις ΗΠΑ, «οι οποίες δεν αναγνωρίζουν το διεθνές δίκαιο». Πάντως για τις προσεχείς εκλογές στο Κόσοβο δήλωσε ότι είναι νοθευμένες και πως «θα ζητήσουμε να διεξαχθούν εκλογές μετά τον σχηματισμό της Ένωσης Σερβικών Δήμων».