Τι έγινε στην ΚΠΕ του ΣΥΝ που αποφάσισε Μητρόπουλο

Ρεπορτάζ: Γιώργος Κρατημένος

Τη ρήξη με το ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε η ΚΠΕ του Συνασπισμού, την περασμένη Τετάρτη, υιοθετώντας την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος υπέρ της υποψηφιότητας του Αλέξη Μητρόπουλου.Η πρόταση του Αλέξη Τσίπρα, μάλιστα, συνοδεύτηκε με μια πρωτοφανή επίθεση κατά του Μετώπου Αλληλεγγύης και Ανατροπής και κατά του Αλέκου Αλαβάνου.

Τα βέλη του Αλ. Τσίπρα στράφηκαν πρώτα προς τις δυνάμεις του Μετώπου οι οποίες, κατά την άποψή του, «θεώρησαν την κρίση ως ευκαιρία να διασπάσουν τον ΣΥΡΙΖΑ και ενδεχομένως τον ΣΥΝ», «στη βάση μιας υποτιθέμενης σκληρής και άκαμπτης ιδεολογικής γραμμής». Ο πρόεδρος του ΣΥΝ συνέχισε την επίθεσή του, τονίζοντας ότι «συγκρότησαν, παράλληλα, πολιτικά μέτωπα, με ξεχωριστή εφημερίδα, με ξεχωριστές εκδηλώσεις, με ανοιχτές διακηρύξεις για μια διαφορετική δική τους στρατηγική».

Αναφερόμενος στον Αλ. Αλαβάνο είπε ότι «είναι έξω από κάθε προηγούμενο η προσπάθεια ενός στελέχους της Αριστεράς να επιβάλλει εκβιαστικά την υποψηφιότητά του», συμπληρώνοντας ότι «οι εκβιασμοί, οι μπλόφες, τα κόλπα της τελευταίας στιγμής δεν μπορούν να έχουν σχέση με την κουλτούρα της Αριστεράς». Πάντως, στο κλείσιμο της ομιλίας του ο Αλ. Τσίπρας, όπου χαιρέτισε την υποψηφιότητα του εργατολόγου Αλέξη Μητρόπουλου, εισέπραξε ένα εμφανώς χλιαρό χειροκρότημα.

Εκτός συνεδριακών αποφάσεων η πρόταση
Έντονη ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος ζήτησε από το προεδρείο να γίνει διεξοδική συζήτηση, καθώς, όπως είπε, το θέμα πλέον δεν αφορά μόνο τις αυτοδιοικητικές εκλογές αλλά διακυβεύεται ο συμμαχικός προσανατολισμός του ΣΥΝ. Ο Π. Λαφαζάνης υποστήριξε ότι η πρόταση Τσίπρα έρχεται σε αντίθεση με τις αποφάσεις του συνεδρίου, καθώς οδηγεί τον ΣΥΡΙΖΑ σε διάσπαση.
Η κριτική, όμως, του Π. Λαφαζάνη συνεχίστηκε: «Υπογράφουμε τη ληξιαρχική πράξη θανάτου του ΣΥΡΙΖΑ, για να μπούμε σε ένα αβέβαιο θολό σκηνικό που διαμορφώνεται στο ΠΑΣΟΚ», αναρωτήθηκε και τάχθηκε υπέρ της υποψηφιότητας της Νάντιας Βαλαβάνη, την οποία είχε αποδεχτεί νωρίτερα το Μέτωπο Αλληλεγγύης και Ανατροπής.
Πάνω σε αυτές τις δύο απόψεις βασίστηκαν οι υπόλοιπες τοποθετήσεις. Ωστόσο, έχει σημασία να αναφερθεί ότι δεν ήταν λίγες οι επιφυλάξεις στην υποψηφιότητα Μητρόπουλου ακόμα και ανάμεσα σε εκείνους που υποστήριξαν την πρόταση της ηγεσίας του κόμματος. Χαρακτηριστική η περίπτωση του Πάνου Τριγάζη, ο οποίος όπως είπε αν και είχε «επιφυλάξεις για το πρόσωπο του Μητρόπουλου», εκτίμησε ότι αυτή η υποψηφιότητα έχει δυναμική σε όλη την Ελλάδα, την οποία δεν έχει η υποψηφιότητα της Βαλαβάνη.
Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο Κώστας Ήσυχος, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ και ζήτησε να μην αποκλειστεί η υποψηφιότητα της Νάντιας Βαλαβάνη. Απαντώντας σε όσους υποστηρίζουν ότι η υποψηφιότητα Μητρόπουλου λαμβάνει μεγάλο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις, σημείωσε με νόημα ότι «οι δημοσκοπήσεις διαψεύστηκαν στην περίπτωση του Τσίπρα στο δήμο της Αθήνας, όταν του έδιναν 2%». Στο ίδιο πλαίσιο και η τοποθέτηση του Γιάννη Τόλιου, ο οποίος, εν μέσω αντιδράσεων για την κακή εικόνα που εμφανίζει το κόμμα και αφού διαφώνησε με την πρόταση της ηγεσίας, σε έντονο ύφος δήλωσε: «Παραβιάζετε τις αποφάσεις του τελευταίου συνεδρίου, προσέξτε!».
Στην τοποθέτησή του ο Άκης Μπαδογιάννης, διαφωνώντας με την υποψηφιότητα Μητρόπουλου, τόνισε χαρακτηριστικά: «Την καταψηφίζω με τα δυο μου χέρια». Να σημειωθεί ότι πριν τη συνεδρίαση της ΚΠΕ ο Βαγγέλης Πιλάλης και η Ράνια Ιωσηφίδου με κοινή δήλωσή τους είχαν ταχθεί υπέρ της υποψηφιότητας Αλαβάνου.
Στο τέλος υπερψηφίστηκε η πρόταση του Αλ. Τσίπρα, με τη στάση των μελών του Αριστερού Ρεύματος να μην είναι ενιαία, αφού άλλοι καταψήφισαν και άλλοι απείχαν.

Συνέχεια αντιπαραθέσεων
Η κόντρα στους κόλπους του ΣΥΝ συνεχίστηκε και την Πέμπτη, μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας Αλαβάνου. Η επίθεση του Δημήτρη Παπαδημούλη προς τον πρώην πρόεδρο του ΣΥΝ προκάλεσε την αντίδραση της Πρωτοβουλίας για την Αριστερή Ανασύνθεση, η οποία σε ανακοίνωσή της τόνιζε ότι «πρέπει να υπενθυμίσουμε στο σ. Παπαδημούλη ότι για χάρη του ο ΣΥΝ διέσπασε τον ΣΥΡΙΖΑ στις Ευρωεκλογές του 2004, τρεις μήνες μετά τις βουλευτικές εκλογές. Οπότε, το λιγότερο που έχουμε να πούμε είναι ότι: “Στο σπίτι του κρεμασμένου δεν μιλάνε για σχοινί”».

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!