Αρχική κοινωνία εργασία Συνεχίζουν στην 3Ε Εκτυπωτική

Συνεχίζουν στην 3Ε Εκτυπωτική

Παρά την αστυνομική τρομοκρατία και τον εργοδοτικό εκβιασμό

Με ένταλμα σύλληψης εις βάρος του για μη καταβολή δώρου Χριστουγέννων να εκκρεμεί, ο εργοδότης της 3Ε Εκτυπωτική είχε το θράσος να εμφανιστεί την περασμένη Πέμπτη με τη συνοδεία αστυνομικής δύναμης στο εργοστάσιο για να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους. Οι κατασταλτικοί μηχανισμοί του κράτους μπορεί να μην κινητοποιούνται ενάντια σε μια εργοδοσία που έχει αφήσει απλήρωτους από 4 έως 8 μήνες τους εργαζόμενους, να μην ενεργοποιούν την αυτόφωρη διαδικασία για τα απλήρωτα Δώρα, αλλά συνδράμουν με απειλές και προπηλακισμούς ώστε να πεταχτούν οι εργαζόμενοι έξω από το εργοστάσιο.
Να θυμίσουμε ότι οι εργαζόμενοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τις αρχές Δεκεμβρίου και με βάρδιες δίνουν το παρών συνεχώς στο εργοστάσιο μετά το αυθαίρετο λοκ άουτ της εργοδοσίας. Μέσα στο εργοστάσιο παραμένουν εκτυπωτικές εργασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη. Οι εργαζόμενοι από την πρώτη στιγμή κατάγγειλαν ότι με τις εργασίες αυτές θα μπορούσαν να πληρωθούν μέρος των δεδουλευμένων τους. Κι όμως ο εργοδότης έκλεισε το εργοστάσιο κόβοντας και το ρεύμα.
Αυτό και μόνο το γεγονός υπογραμμίζει και τα πραγματικά σχέδια του εργοδότη να χτυπήσει την οργανωμένη δράση, όπως εκφράστηκε από την καταγγελία που είχαν κάνει οι εργαζόμενοι για την πολύμηνη καθυστέρηση στη μισθοδοσία τους, αλλά και από την αποφασιστικότητά τους να απεργήσουν μόλις έγιναν οι πρώτες εκδικητικές απολύσεις.
Το εξοργιστικότερο είναι ότι τα προς εκτύπωση βιβλία είναι του Οργανισμού Εκδόσεως Διδακτικών Βιβλίων, δηλαδή βιβλία που λείπουν σήμερα από τα σχολεία. Οι εργαζόμενοι με την αρωγή της Πανελλαδικής Ένωσης Λιθογράφων απευθύνθηκαν στον Οργανισμό και στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας να παρέμβουν ώστε να εκδοθούν τα βιβλία και οι εργαζόμενοι να λάβουν τα χρήματα από το κράτος. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν στο υπόμνημά τους, ο εργοδότης τους έχει εξαφανιστεί από τις 12 Δεκεμβρίου, ενώ στις 15 Δεκεμβρίου δήλωσε ενώπιον της αρμόδιας Επιθεώρησης Εργασίας ότι προτίθεται να κλείσει την επιχείρηση. Κι όλα αυτά για 350.000 ευρώ που ήταν τότε τα δεδουλευμένα που όφειλε στους εργαζόμενους της επιχείρησης. Κι ενώ έχει παραδώσει μόνο τα 23 από τα 35 βιβλία που όφειλε να εκτυπώσει βάσει της σύμβασης με τον ΟΕΔΒ, φαίνεται ότι οι κρατικές υπηρεσίες ολιγωρούν και δεν λαμβάνουν κανένα μέτρο, αποδεικνύοντας και το «ενδιαφέρον» τους για την εκπαίδευση.
Οι εργαζόμενοι, πάντως, δηλώνουν έτοιμοι να συνεχίσουν την εκτύπωση και να παραδώσουν τα βιβλία, με την προϋπόθεση να τους καταβληθούν οι τρέχοντες μισθοί, «δεδομένου ότι θεωρούμε και αντιλαμβανόμαστε πλήρως την σημασία της άμεσης έκδοσης των σχολικών βιβλίων παρόλο που είμαστε απλήρωτοι έξι μήνες και οι οικογένειες μας υποφέρουν».
Γιώργος Κατερίνης

 

Σχόλια

Exit mobile version