Αρχική διεθνή Συνάντηση Βούτσιτς-Στόλτενμπεργκ, και στο βάθος… τυφώνας

Συνάντηση Βούτσιτς-Στόλτενμπεργκ, και στο βάθος… τυφώνας

Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, συναντήθηκε στις Βρυξέλλες με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ. Ο Βούτσιτς δήλωσε ότι ενημέρωσε και γραπτώς τον Στόλτενμπεργκ για όλα όσα έχει κάνει το καθεστώς του Κούρτι στους Σέρβους του Κοσόβου από τότε που ανέλαβε την εξουσία. Είπε ότι ο Στόλτενμπεργκ διατηρούσε ενστάσεις κατά της Σερβίας, και συμπλήρωσε: «Ζητήσαμε να αναλάβει το ΝΑΤΟ τον έλεγχο και να εξασφαλίσει μια αξιοπρεπή ζωή για τους Σέρβους στο βόρειο τμήμα του Κοσσυφοπεδίου και των Μετοχίων»!

Ο Σέρβος πρόεδρος πρόσθεσε επίσης ότι βλέπει επιθυμία αποκλιμάκωσης μετά τις συναντήσεις με τον Μπορέλ και τον Στόλτενμπεργκ, αλλά ότι φοβάται ότι, από την πλευρά της Πρίστινα, δεν βρισκόμαστε στον δρόμο προς κάτι τέτοιο: «Σύμφωνα με το ψήφισμα 1244 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, ο UCK ή οτιδήποτε παρόμοιο με αυτόν ή οτιδήποτε αντιπροσωπεύει τη συνέχεια του UCK δεν μπορεί να υπάρχει στο Κοσσυφοπέδιο και τα Μετόχια», είπε ο Βούτσιτς, και υπενθύμισε ότι ο Κούρτι είπε ότι «η κοσοβάρικη αστυνομία είναι η συνέχεια του UCK».

Επιπλέον, ο Βούτσιτς επεσήμανε το γεγονός ότι η Πρίστινα εξοπλίζεται: «Τι περιμένετε από εμάς ως αντίδραση; Πιστεύετε ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι στον Σερβικό Στρατό και στην ηγεσία της Σερβίας που να γνωρίζουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν; Γνωρίζουμε τους κινδύνους του να συμπεριφέρεται κάποιος παράνομα και ανεύθυνα. Είμαστε πλήρως προετοιμασμένοι για όλες τις εκπλήξεις, και οι πολίτες της Σερβίας δεν πρέπει να ανησυχούν», κατέληξε ο Σέρβος πρόεδρος.

[Επιμέλεια: Μάριος Μαθιός Ιωσηφίδης, με πληροφορίες από το σερβικό ΜΜΕ Vecernje Novosti]

Σχόλια

Exit mobile version