Πανελλαδική συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.
Στις 17 και 18 Ιουλίου συγκλήθηκε η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ με διπλό φιλόδοξο στόχο. Από τη μια να καταλήξει σε μια κεντρική πολιτική απόφαση, που να έχει χαρακτήρα ενός «νέου συμβολαίου» και να ωθήσει σε μια «επανεκκίνηση» του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη να χαράξει την τακτική του συμμαχικού σχήματος μπροστά στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Τελικά, η σύσκεψη συρρικνώθηκε χρονικά σε ένα απόγευμα, πράγμα που υποδηλώνει ότι και πολιτικά οι μεγάλες φιλοδοξίες για «επανεκκινήσεις» δεν επαληθεύθηκαν. Όμως, τελικά, λήφθηκε μια απόφαση, που μπορεί να έχει μια ορισμένη θετική συμβολή, καθώς αναφέρεται με σαφήνεια στην ανάπτυξη ενός ευρύτερου «μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων».
Ευθύς εξ αρχής τέθηκε από ορισμένους ζήτημα νομιμοποίησης της σύσκεψη ως διαδικασίας, καθώς οργανώθηκε χωρίς κάποια αντιπροσωπευτικότητα από τοπικές επιτροπές. Δεν είναι τυχαίο ότι παρά την αθρόα (και αναλογικά μάλλον για πρώτη φορά) συμμετοχή κεντρικών στελεχών του ΣΥΝ, οι περισσότεροι ενεργοί άνθρωποι του ΣΥΡΙΖΑ δεν παρευρέθηκαν στη διαδικασία.
Μιλώντας στη Σύσκεψη ο Γ. Θεωνάς υπενθύμισε ότι δεν έχουν εφαρμοστεί οι αποφάσεις των τριών Πανελλαδικών Συνδιασκέψεων του ΣΥΡΙΖΑ με άμεση συνέπεια να μην έχει συγκροτηθεί και η πανελλαδική συντονιστική επιτροπή, όπως προβλεπόταν από την απόφαση της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Επισήμανε παραπέρα, ότι η πολιτική εισήγηση δεν φέρνει κάτι καινούργιο πέρα από τις μέχρι σήμερα διακηρύξεις του ΣΥΡΙΖΑ και ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μάχιμες θέσεις όπως τα «15 σημεία» και το Πρόγραμμα, που όμως αφέθηκαν στο συρτάρι και δεν παλεύτηκαν στην κοινωνία. Επέμεινε, δε, ότι το κεντρικό ζήτημα είναι η ζωντανή, κινηματική, μετωπική δράση στους κοινωνικούς χώρους, ειδικά στους χώρους εργασίας.
Ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι από τις τοποθετήσεις δεν προκύπτουν ουσιώδεις διαφορές και ότι «είμαστε καταδικασμένοι να συνυπάρξουμε». Τόνισε ότι ο ΣΥΝ «μάτωσε» στο πρόσφατο συνέδριό του και διασπάστηκε ακριβώς υπερασπιζόμενος την προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ. Έθεσε ως πρώτη προτεραιότητα την πετυχημένη παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ στην Περιφέρεια Αττικής, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για πρώτη φορά δεν έκανε λόγο για ανταγωνιστικά σχέδια μέσα στο ΣΥΡΙΖΑ.
Από την πλευρά του ο Αλ. Αλαβάνος, αν και παρευρέθηκε στη σύσκεψη, δεν τοποθετήθηκε. Ο Ν. Βούτσης έκανε λόγο για την «ενότητα της Αριστεράς ως αυταξία», ενώ ο Χρ. Καραμάνος εξέφρασε την επιφυλακτικότητα της ΚΟΕ, σημειώνοντας ότι «για μια επανεκκίνηση χρειάζεται πολιτική γραμμή, ψυχή και σχέδιο», ενώ αναφέρθηκε σε φαινόμενα συνεχιζόμενου ηγεμονισμού από την πλευρά του ΣΥΝ (π.χ. η συνέχιση της απαράδεκτης κατάστασης στα ΜΜΕ), αλλά και επιλογές στις δημοτικές εκλογές που λειτουργούν σα γέφυρες με μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα (Ελευσίνα, Νίκαια).
Η απόφαση
Στην απόφαση της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μεταξύ άλλων αναφέρονται τα εξής:
«Η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ καλεί το σύνολο των δυνάμεων του ΣΥΡΙΖΑ να αγωνιστούν για:
• την οικοδόμηση μιας μεγάλης συμμαχίας, ενός πλατιού μετώπου κοινωνικών και πολιτικών δυνάμεων, αναγκαίου όρου για την ανατροπή των αντιλαϊκών μέτρων και της ίδιας της κυβέρνησης, την απόρριψη της κηδεμονίας Ε.Ε., ΕΚΤ, ΔΝΤ, την προάσπιση της εθνικής και λαϊκής κυριαρχίας, την προώθηση των εναλλακτικών προτάσεων και τη διάνοιξη ενός νέου δρόμου και προοπτικής για το κίνημα και τη χώρα.
•Τη συμμετοχή στο μέτωπο αυτό όλων των δυνάμεων της Αριστεράς (ΚΚΕ, ΣΥΡΙΖΑ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ, δυνάμεων της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, ανένταχτων δυνάμεων), των δυνάμεων που απομακρύνονται από τα κόμματα του δικομματισμού, διαφωνώντας με την αντιλαϊκή και νεοφιλελεύθερη πολιτική τους, των δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Οικολογίας και όλων των πολιτών που αντιστέκονται στα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης και την υποταγή της χώρας στην τρόικα και τις αγορές.
•Την ανάπτυξη πανευρωπαϊκών μετώπων πάλης ενάντια στο Σύμφωνο Σταθερότητας, τις Συνθήκες Μάαστριχ και Λισσαβόνας και τις προσπάθειες ενίσχυσης των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, με ιδιαίτερη πρώτη αιχμή αυτών των αγώνων την πανευρωπαϊκή κινητοποίηση και απεργία της 29ης Σεπτέμβρη 2010.
•Την ανάδειξη των Αυτοδιοικητικών Εκλογών του Νοέμβρη σε ευκαιρία συσπείρωσης και κοινής δράσης όλων των δυνάμεων και των πολιτών που αντιστέκονται στην τρόικα, στα μέτρα και τις κυβερνητικές επιλογές και στον «Καλλικράτη».
•Την ανάδειξη, ιδιαίτερα των Περιφερειακών εκλογών, σε κεντρική πολιτική μάχη, σε διαδικασία δημοψηφισματικής καταδίκης του Μνημονίου, των μέτρων και της κυβέρνησης.
•Να αποτελέσουν για τον ΣΥΡΙΖΑ, πάντα με σεβασμό στον αυτοδιοικητικό τους χαρακτήρα, οι περιφερειακές και δημοτικές εκλογές, ευκαιρία μετωπικής δράσης και όχι κομματικής καταγραφής».
Μ.Σ.