Μια αποκαλυπτική επιστολή  του Ν. Μουζέλη

 

Απολύτως εντεταγμένες στην υπηρεσία της κεντροαριστερής ανασύστασης του ΣΥΡΙΖΑ και, μέσω αυτής, στην αναστύλωση του πολιτικού συστήματος φαίνεται ότι είναι οι συμμετοχικές διαδικασίες για τη συνταγματική αναθεώρηση, όπως τις προωθεί το Μαξίμου.

Αποκαλυπτική είναι η επιστολή που απηύθυνε προς τους πρώην συντρόφους του της κεντροαριστερής Κίνησης των 58, ο Νίκος Μουζέλης στις αρχές της βδομάδας, προκειμένου να εξηγήσει τη συμμετοχή του στην Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης.

Ο ΣΥΡΙΖΑ «ούτε θα καταρρεύσει, ούτε θα συρρικνωθεί», λέει ο Ν. Μουζέλης. «Απεναντίας, θα καταστεί μια από τις δυο κυρίαρχες δυνάμεις σε ένα μελλοντικό διπολικό σύστημα (Νέα Δημοκρατία-ΣΥΡΙΖΑ) – σύστημα που θα μοιάζει με το προηγούμενο δίπολο (ΠΑΣΟΚ-ΝΔ)». «Πιστεύω -λέει- πως ο ΣΥΡΙΖΑ, παρ’ όλα τα λάθη που έχει κάνει, είναι η μόνη πολιτική δύναμη που μπορεί σε αυτή τη συγκυρία να φέρει εις πέρας το δύσκολο έργο που άρχισε από την στιγμή που ο πρωθυπουργός αποφάσισε να ακολουθήσει τον ευρωπαϊκό δρόμο».

Σε αντίθεση με τις παραδοσιακές ομάδες της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, ο Ν. Μουζέλης εκφράζει, όπως φαίνεται, την αναθεωρημένη άποψη των Ευρωπαίων σοσιαλδημοκρατών για τον ΣΥΡΙΖΑ.

Όμως η συγκρότηση του νέου συστημικού διπόλου προϋποθέτει κάποιες διαφορές που να επισκιάζουν την ουσιαστική συμφωνία των εταίρων του «ευρωπαϊκού τόξου». Κι εδώ ακριβώς είναι η ελπίδα του ΣΥΡΙΖΑ να βρει στην ιδέα της «πολιτικής συμμετοχής» ένα ιδιαίτερο στοιχείο της δικής του διακριτής ταυτότητας.

Έτσι, σε αντίθεση προς τη Ν.Δ. που επιμένει πως «οι διαδικασίες της αναθεώρησης ξεκινούν και ολοκληρώνονται στη Βουλή», ο Ν. Μουζέλης υποστηρίζει ότι: «Η ιδέα πως μόνο οι βουλευτές έχουν το δικαίωμα να χειριστούν το θέμα της αναθεώρησης, σε μια χώρα όπου η κομματικοκρατία βασιλεύει, είναι λάθος και βαθιά αντιδημοκρατική».

 

Εναλλακτικές πρωτοβουλίες

Την ίδια στιγμή κινήσεις πολιτών αναζητούν τρόπους να διευρύνουν το συμμετοχικό πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ ή να αντιπαραθέσουν σ’ αυτό μιαν άλλη, ουσιαστική διαδικασία πολιτικής συμμετοχής.

Θυμίζουμε την ανοιχτή επιστολή για ένα #Σύνταγμα_Πολιτών. Στις έξι αρχικές κινήσεις που τη έχουν προστεθεί άλλες τέσσερεις (Εμείς οι Πολίτες, Δημοκρατική Πολιτεία, Δημοβούλιο Πολιτών, Πειρατές), ενώ το θέμα αυτό, της συμμετοχής των πολιτών στη συνταγματική αλλαγή, συζητήθηκε την περασμένη βδομάδα στη 2η συνάντηση του εξωκοινοβουλευτικού φόρουμ, που απαρτίζεται από διάφορα μικρά κόμματα όλου του πολιτικού φάσματος.

 

Β.Ξ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!