Αρχική κοινωνία Συγκέντρωση για το πάρκο Γουδή την Τετάρτη

Συγκέντρωση για το πάρκο Γουδή την Τετάρτη

Αντισυνταγματικές έκρινε η ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας τις διατάξεις του Ν.3342/2005 που επέτρεψαν τη μετατροπή του γηπέδου Badminton από λυόμενη σε μόνιμη κατασκευή, καθώς δεν είναι συμβατή με το χαρακτήρα της περιοχής ως Μητροπολιτικού Πάρκου.

Στην απόφασή της η ολομέλεια έκρινε επίσης ότι με την παρουσία και λειτουργία του γηπέδου και τη συρρίκνωση του πάρκου, επιδεινώνονται οι συνθήκες διαβίωσης των κατοίκων της ευρύτερης περιοχής, αλλά και ολόκληρου του Λεκανοπεδίου Αττικής. Ταυτόχρονα, ακυρώνει και τις δύο οικοδομικές άδειες με τις οποίες επιτράπηκαν οι ανάλογες διαμορφώσεις.
Η απόφαση ήρθε μετά από κοινή προσφυγή που κατέθεσαν η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Άνω Αμπελοκήπων, ενώ σε ανακοίνωση της πρώτης τονίζεται χαρακτηριστικά: «Η θετική αυτή απόφαση στέλνει ένα μεγάλο μήνυμα, πως με τους επίμονους ενωτικούς αγώνες μας μπορούμε να αποκρούσουμε τις πολιτικές που καταστρέφουν και εμπορευματοποιούν τα πάρκα και ακυρώνουν προηγούμενες δεσμεύσεις προκειμένου να εξυπηρετηθούν επιχειρηματικά συμφέροντα».
Παρά τη θετική αυτή εξέλιξη, της οποίας έχει προηγηθεί μακροχρόνιος αγώνας, η Επιτροπή σημειώνει ότι αν και ανοίγει ο δρόμος για την άμεση κατεδάφιση-απομάκρυνση του Badminton που κατακερματίζει τον πυρήνα του πάρκου και δημιουργεί μια εικόνα χάους και ετερόκλητων λειτουργιών, τα δύσκολα βρίσκονται μπροστά, καθώς «η σημερινή πραγματικότητα των αλλεπάλληλων μνημονίων έχει βασικό συστατικό την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας. Τμήμα αυτής της περιουσίας είναι και οι μεγάλοι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι της Αττικής, όπως το Γουδή, το Ελληνικό, ο Ελαιώνας. Ήδη με το 3ο Μνημόνιο εκποιείται -σε ιδιώτες- έ­κταση 12 στρεμμάτων που ανήκει στο Μητροπολιτικό Πάρκο Γουδή».
Με βάση τις εξελίξεις αυτές και με αιτήματα να κατεδαφιστεί άμεσα το Badminton, να αποκλειστεί η επέκταση υφισταμένων ή ανέγερση νέων κτιρίων σε όλη το πάρκο, να καταργηθούν όλοι οι παράνομοι δρόμοι στο εσωτερικό του, να απομακρυνθούν τα γραφεία της ΕΠΟ από το Γουδή και να ολοκληρωθεί η διαδικασία κατάρτισης του Σχεδίου Γενικής Διάταξης (λαμβάνοντας υπόψη τις παρατηρήσεις της αλλά και την πρόσφατη απόφαση του ΣτΕ για το Badminton), η Επιτροπή Αγώνα καλεί σε συγκέντρωση-πορεία στις 5 Δεκεμβρίου, 6.00μμ στην πλατεία Μετρό Πανόρμου.

Σχόλια

Exit mobile version