Άλλα τρία μέλη της βασκικής ΕΤΑ καταδικάστηκαν στη Γαλλία σε ποινές κάθειρξης. Πάνω από 700 μέλη της οργάνωσης βρίσκονται στις φυλακές της Ισπανίας και Γαλλίας. Κι ενώ από τον περασμένο Οκτώβρη η ΕΤΑ ανακοίνωσε οριστική παύση της ένοπλης δράσης, το μόνο το οποίο υποσχέθηκε ο προηγούμενος πρωθυπουργός Θαπατέρο ήταν ότι η Ισπανία «δεν ξεχνά», που μεταφράζεται στο ότι οι υπεύθυνοι θα εκτίσουν τις ποινές τους. Δεν έλειψαν οι φωνές για «πλήρη διάλυση της ΕΤΑ» ώστε να είναι πιο πειστική. Εννοείται, βέβαια, πως με το τέλος μιας ένοπλης σύγκρουσης, οι αιχμάλωτοι ελευθερώνονται… Επειδή το αυτονομιστικό κίνημα της χώρας των Βάσκων έχει βαθιές και πλατιές ρίζες όπως απέδειξαν με το παραπάνω και οι τελευταίες βουλευτικές εκλογές στην Ισπανία, είτε το ισπανικό κράτος θα μαλακώσει τη σκληρή του στάση είτε, πολύ πιθανό, θα ξαναϋπάρξει στο μέλλον συνέχεια γύρω από το ζήτημα ιδιαίτερα των κρατούμενων της ΕΤΑ.
Πάνω απ’ όλα τα λόμπι
Δεκάδες δισεκατομμύρια ευρώ πρέπει να διαθέσει η Γαλλία για να την ασφάλεια των πυρηνικών της αντιδραστήρων, σύμφωνα με την ίδια την Αρχή Πυρηνικής Ασφάλειας, που δεν φημίζεται για την ανεξαρτησία από το γαλλικό κράτος και το πυρηνικό λόμπι…
Τα πράγματα έχουν ως εξής: Σε ό,τι αφορά π.χ. τις υποθαλάσσιες γεωτρήσεις, είναι γνωστό πως δεν υπάρχει σήμερα η τεχνολογία εκείνη που να μπορεί να εγγυηθεί την περιβαλλοντική ασφάλεια μιας γεώτρησης πέρα από ένα ορισμένο βάθος.
Πράγμα που σημαίνει πως ατυχήματα τύπου ΒΡ στον Κόλπο του Μεξικού είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα επαναληφθούν. Σε αντιδιαστολή, τα πυρηνικά εργοστάσια θα μπορούσαν θεωρητικά να είναι ασφαλή, χώρια το άλυτο πρόβλημα των αποβλήτων. Αλλά αυτό προϋποθέτει τέτοιο κόστος κατασκευής και λειτουργίας που καθιστά την πυρηνική ενέργεια παντελώς ασύμφορη, όπου κι αν φτάσει η τιμή του πετρελαίου. Που σημαίνει πως και πυρηνικά ατυχήματα είναι μαθηματικά βέβαιο πως θα επαναληφθούν. Συν το άλυτο πρόβλημα των αποβλήτων…
Όταν πρόκειται για την «ασφάλεια» από την τρομοκρατία, καταργούνται δικαιώματα, εθνική κυριαρχία, τα πάντα όλα. Όταν πρόκειται για την ασφάλεια της ανθρωπότητας και της ζωής πάνω στον πλανήτη, εκεί υπάρχει ένας κάποιος σεβασμός των δικαιωμάτων… των εταιριών.
Κάτι σαν ήττα…
Ο επικεφαλής του ευρωστρατού στο Αφγανιστάν δήλωσε πως η διατήρηση του ΝΑΤΟ εκεί, πέραν του 2014, δεν αποτελεί επιλογή. Τις ίδιες μέρες οι Ταλιμπάν ανακοίνωσαν συμφωνία με το Κατάρ για ίδρυση, εκεί, πολιτικού γραφείου για διαπραγματεύσεις με τις αποχωρούσες κατοχικές δυνάμεις. Υποψήφιες χώρες ήταν επίσης η Τουρκία και η Σαουδική Αραβία. Κάτι σαν ήττα των Αμερικανών μοιάζει το σκηνικό…
Έρχονται κι άλλες εξεγέρσεις
Ο νέος γενικός διευθυντής Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας του ΟΗΕ δήλωσε πως οι τιμές θα παραμείνουν «ευμετάβλητες» για τα επόμενα χρόνια. Σημείωσε, μάλιστα, πως στις φτωχές χώρες τα τρόφιμα αυξήθηκαν κατά το 2011 πάνω από 30% και αυτό δεν πρόκειται να αναιρεθεί το νέο έτος.