Ευρωκοινοβούλιο των πολυεθνικών
Ξεσπάθωσε το Eυρωκοινοβούλιο! Καλεί την Ευρωπαϊκή Ένωση να επιβάλει -ανταποδοτικά- εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Αργεντινής, σε απάντηση στην εθνικοποίηση της πετρελαϊκής εταιρείας YPF που ανήκει στην ισπανική Repsol, να δημιουργήσει μια «διεθνή συναίνεση ενάντια στην κυβέρνηση της Αργεντινής», τους G20 και στον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Ξεσηκώθηκε το Eυρωκοινοβούλιο για την εθνικοποίηση μιας εταιρίας κράτους-μέλους από μια τρίτη κυβέρνηση. Αλλά δεν ιδρώνει το αφτάκι του για το αν ο λαός ενός κράτους-μέλους πεινά, εξαθλιώνεται, οδεύει στην κοινωνική καταστροφή. Κι αν αύριο βρεθεί στη θέση αυτή ο ίδιος ο ισπανικός λαός, πάλι δεν θα ιδρώσει το αφτάκι του. Μην τυχόν και χάσει η εταιρία Repsol. Μην τυχόν και απειληθεί η μάσα του ευρωπαϊκού μονοπωλιακού κεφαλαίου ανά την υφήλιο. Ούτε η Συμβουλευτική του Παπαδόπουλου να ήσασταν απέναντι στις πολυεθνικές! Ας όψονται όσοι ελπίζουν σε έναν πιο αποφασιστικό ρόλο του Ευρωκοινοβουλίου…

Η Αμερική δείχνει το μέλλον…
Νέα μελέτη αναφέρει ότι 1 στους 4 ικανούς για εργασία Αμερικανούς είναι χωρίς κάλυψη Υγείας. Σύμφωνα με το Commonwealth Fund, 26% των ενηλίκων κάτω των 65 ετών δεν είχαν ασφαλιστική κάλυψη το 2011, περίπου 48 εκατομμύρια Αμερικανοί. 7 στους 10 που πήραν μέρος στη στατιστική δήλωσαν ότι είναι ανασφάλιστοι τουλάχιστον ένα χρόνο, γιατί το κόστος της υγειονομικής ασφάλισης σε σχέση με το εισόδημά τους είναι ασήκωτο.

Τυνησία: Τρέιλερ από τις επόμενες εξεγέρσεις
«Με σκότωσαν. Είμαι ήδη 45 χρονών, είμαι αόρατος, είμαι θαμμένος». Είναι τα λόγια του Μοχάμεντ Ισάουι, πατέρα δύο παιδιών. Είναι ένας από τους 28 χιλιάδες άνεργους στη νοτιοδυτική Τυνησία που υπέβαλαν αιτήσεις στην Εταιρία Φωσφορικών Γκάφσα (CPG), για να καλυφτούν 4 χιλιάδες θέσεις -που θεωρούνται και προνομιακές- με τα 140 ευρώ μισθό. Η CPG εκμεταλλεύεται ένα από τα πλουσιότερα κοιτάσματα στον κόσμο που κάνει την Τυνησία 5η μεγαλύτερη εξαγωγό χώρα. Όταν στην Ομ Λαράγες, μια πόλη 35 χιλιάδων με 3 χιλιάδες αιτήσεις, ανακοινώθηκαν το προπερασμένο Σάββατο 605 θετικές απαντήσεις, εκατοντάδες νέοι βγήκαν στους δρόμους, συγκρούστηκαν με την αστυνομία, πυρπόλησαν ένα αστυνομικό τμήμα και λεηλάτησαν τα γραφεία της CPG. Οι συγκρούσεις κράτησαν μέχρι την Τετάρτη. Αντίστοιχες ταραχές είχαν προηγηθεί της περσινής εξέγερσης στην Τυνησία. «Η CPG βγάζει δισεκατομμύρια. Μπορούσε να δώσει ένα δισεκατομμύριο και να προσλάβει όλους τους άνεργους στο νότο και παρ’ όλα αυτά να συνεχίζει να βγάζει λεφτά», λέει ο Μοχάμεντ Νασερί, μετανάστης για χρόνια χωρίς επιτυχία στην Ευρώπη που ξαναγύρισε στην πατρίδα του. Στην περιοχή αυτή, στα νοτιοδυτικά, η ανεργία ξεπερνά το 50% έναντι του επίσημου 18% στην υπόλοιπη χώρα. Η CPG έχει σχεδόν μηδενίσει τη παραγωγή της στην Ομ Λαράγες. Ακόμη και οι λίγοι που προσλαμβάνονται δεν γνωρίζουν πλέον πότε και με τι μισθό θα γίνει αυτό. Ταυτόχρονα κλείνουν και άλλες εταιρίες. Η γιαπωνέζικη εταιρία ανταλλακτικών Yazaki που είχε κλείσει κατά την εξέγερση, ανακοινώθηκε τις ίδιες μέρες ότι μετακομίζει στην πρωτεύουσα της περιοχής, την Γκάφσα, μαζί με τις 450 θέσεις εργασίας…
Εικόνες από τις μελλοντικές εξεγέρσεις στις αραβικές χώρες; Ή από την «εκμετάλλευση του πλουσιότατου ορυκτού πλούτου της Ελλάδας» που ευαγγελίζονται εδώ από Βενιζέλο και Σαμαρά μέχρι Καμμένο και Χρυσή Αυγή; Διαλέγετε και παίρνετε…

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!