Αρχική κοινωνία Στο στόχαστρο επειδή κατήγγειλε παρατυπίες

Στο στόχαστρο επειδή κατήγγειλε παρατυπίες

Μια περίεργη ιστορία στη Νέα Αλικαρνασσό Ηρακλείου

 

Μια ιστορία πολιτικών και επιχειρηματικών συμφερόντων ξεδιπλώνεται το τελευταίο διάστημα στο Ηράκλειο με επίκεντρο ένα βενζινάδικο, το οποίο όπως πιστοποιούν διάφορες υπηρεσίες έχει πάρει παράτυπα άδεια λειτουργίας και ωστόσο συνεχίζει να λειτουργεί. Αντίθετα, ο πολίτης που καταγγέλλει τις παρατυπίες βρίσκεται ξαφνικά να απειλείται ο ίδιος από τις υπηρεσίες του Δήμου Ηρακλείου με έλεγχο στη δική του περιουσία.

Τα γεγονότα ξεκινούν από το 2004 όταν ο τότε Δήμος Αλικαρνασσού εκμίσθωσε έκταση 5 στρεμμάτων επί της Λ. Ικάρου για την κατασκευή πρατηρίου καυσίμων, χωρίς όμως να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τέτοια εγκατάσταση, βασικότερη εκ των οποίων είναι η κυκλοφοριακή σύνδεση (τύπου Γ), που κανονικά εγκρίνεται από τη Νομαρχία (μετέπειτα Περιφέρεια). Για να εξυπηρετήσει τότε τον εκμισθωτή του ο δήμος αποφάσισε να χαρακτηρίσει ένα τμήμα του οικοπέδου ως «δημοτική οδό» και να παραχωρήσει ο ίδιος (ο δήμος) άδεια κυκλοφοριακής σύνδεσης, με ευνοϊκότερα κριτήρια. Με συνοπτικές διαδικασίες αλλά και με ψευδή ή αντιφατικά τοπογραφικά διαγράμματα το πρατήριο έλαβε τις απαραίτητες άδειες και ξεκίνησε τη λειτουργία του.

Για το θέμα ζητήθηκε μέχρι και πραγματογνωμοσύνη του ΤΕΕ Ανατολικής Κρήτης, η οποία κατέδειξε τις παρατυπίες χωρίς ωστόσο να εμποδίσει αυτό τις συνεχείς εκδόσεις αδειών από την Πολεοδομία του μετέπειτα ενιαίου Δήμου Ηρακλείου αλλά και τη διεύθυνση Μεταφορών της Περιφέρειας Κρήτης.

Αποτέλεσμα της ευνοϊκής αυτής μεταχείρισης είναι η ύπαρξη μιας επικίνδυνης κυκλοφοριακής σύνδεσης από το πρατήριο προς τη Λεωφόρο Ικάρου, την οποία χρησιμοποιούν και μεγάλα φορτηγά με τον κίνδυνο σοβαρού ατυχήματος.

Και ενώ όλα αυτά καταγγέλλονται στις αρμόδιες υπηρεσίες από κάτοικο της περιοχής, εντούτοις το καθεστώς συνεχίζεται και με τη νέα δημοτική αρχή στο Δήμο Ηρακλείου, με την Τεχνική Υπηρεσία να εξακολουθεί να ανέχεται την υφιστάμενη κατάσταση. Εκείνο όμως που ξεχείλισε την οργή των περιοίκων είναι η προκλητική μετατροπή του καταγγέλλοντος σε ελεγχόμενο από την πλευρά του Δήμου Ηρακλείου. Ο κάτοικος που έκανε την καταγγελία είδε έκπληκτος τους ανθρώπους του Δήμου Ηρακλείου να ελέγχουν τη δική του ιδιοκτησία και να βρίσκουν πως καταπατά ιδιοκτησία του δήμου, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν νόμιμοι τίτλοι μεταβίβασης. Ο καταγγέλλων, αλλά και παρατάξεις της αντιπολίτευσης στο δημοτικό συμβούλιο μιλούν πλέον για τακτικές εκφοβισμού προκειμένου να συνεχιστεί ένα καθεστώς ανομίας…

 

Μάριος Διονέλλης

 

Σχόλια

Exit mobile version