Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Στο πλευρό του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση του νερού

Στο πλευρό του ελληνικού λαού για την υπεράσπιση του νερού

Ένα πλούσιο σε εμπειρίες τριήμερο με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας

Μέσα στην κατειλημμένη δημόσια τηλεόραση της ΕΤ3 είχαμε την ευκαιρία να μιλήσουμε με τον υπουργό Πολιτισμών της Βολιβίας. Ο Πάμπλο Σέσαρ Γκρους Κανέδο ήρθε στη Θεσσαλονίκη για να συμπαρασταθεί στον αγώνα μας ενάντια στην ιδιωτικοποίηση του νερού. Ένας άνθρωπος από άλλη πάστα. Ένας πραγματικός υπουργός του λαού, που βγήκε μέσα από τα κινήματα και κουβαλάει τη γνώση και τη σοφία τους. Μια ασκητική φιγούρα που ξεχείλιζε από ζωή, ψυχή και αξιοπρέπεια. Τα λόγια του μας έδωσαν κουράγιο για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας.
Η συνέντευξη Τύπου της πρωτοβουλίας «SOSte το νερό» με καλεσμένο τον υπουργό ξεκίνησε στις 12 το μεσημέρι της Παρασκευής 6/9. Έπειτα, πάντα μέσα στο στούντιο της ΕΤ3, ακολούθησε μια ανοιχτή συνέλευση, μια ουσιαστική κουβέντα εκπροσώπων των κινημάτων με τον υπουργό, που κράτησε δύο ολόκληρες ώρες. Ο υπουργός άκουσε με προσοχή τον καθένα ξεχωριστά και προσπάθησε να συμβάλει με την εμπειρία του, χωρίς φανφάρες αλλά ουσιαστικά. Συζήτησαν μαζί του εκπαιδευτικοί, εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ και της ΒΙΟΜΕ, υγειονομικοί, εθελοντές από το Κοινωνικό Ιατρείο, κάτοικοι από την Ευκαρπία που είναι ενάντια στη δημιουργία ΣΜΑ στην περιοχή, κάτοικοι από την Ιερισσό που είναι ενάντια στα μεταλλεία χρυσού, καθώς και μέλη συνελεύσεων γειτονιών της Θεσσαλονίκης.
Όταν του δόθηκε ο λόγος, είπε ότι δεν ξαφνιάζεται από αυτά που ακούει, επειδή τα έχει ήδη ζήσει. Οι εικόνες που περιγράψαμε του ήταν οικείες: κατά τον ίδιο τρόπο προσπάθησαν να καταστρέψουν και τη χώρα του. Είπε ότι τα εργαλεία επίθεσης και καταστροφής που χρησιμοποιεί ο νεοφιλελευθερισμός είναι πανομοιότυπα παντού. Ωστόσο, τόνισε, «οι δυνάμεις και οι δυνατότητες αντεπίθεσης του λαού είναι πολλές».
«Αυτό που σας λένε στην Ελλάδα, ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος από τα μνημόνια, ότι δεν υπάρχει άλλη λύση, το βλέπουμε να διαψεύδεται στη Βολιβία. Υπάρχει άλλο μοντέλο. Στη χώρα μου τα κινήματα βγήκαν μπροστά και πήραν την κυβέρνηση». Και συμπλήρωσε: «Όταν πετύχαμε την ακύρωση της συμφωνίας ιδιωτικοποίησης, συνειδητοποιήσαμε ότι, αφού κερδήθηκε ο πόλεμος του νερού, θα μπορούσαμε να ανακτήσουμε και τους άλλους φυσικούς πόρους και τις δημόσιες επιχειρήσεις που μας είχαν ήδη υφαρπάξει. Έτσι μέσα απ’ αυτόν τον αγώνα καταφέραμε να ανακτήσουμε όχι μόνο το νερό αλλά και την αξιοπρέπειά μας και, βαθμιαία, και την πατρίδα μας».
Μετά από αρκετή ώρα, έκλεισε την τοποθέτησή του λέγοντας ότι η κουβέντα αυτή τον έκανε πιο πλούσιο. Ότι πιστεύει στον αγώνα μας, πιστεύει στη δύναμη του λαού μας, κι ότι θα νικήσουμε όπως έκαναν και αυτοί. Χαρακτηριστική ήταν η φράση του: «Το βλέπω στα μάτια σας ότι θα τα καταφέρετε. Αρκεί να έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι για να κερδίσεις έναν αγώνα χρειάζεται τιμιότητα, πειθαρχία και οργάνωση».

Αθηνά Τέσκου

 

Σχόλια

Exit mobile version