Αρχική διεθνή Στο πλάι των Παλαιστινίων, τώρα!

Στο πλάι των Παλαιστινίων, τώρα!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν εξοπλίζει μαζικά το Ισραήλ – Αδιαφορεί για τις κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου

Ανοιχτή επιστολή του Γουάλας Σον*

Οι Εβραίοι υπέφεραν πολύ στο πέρασμα των αιώνων. Ένιωσαν στο πετσί τους την αγριότητα για την οποία είναι ικανοί οι άνθρωποι. Παρόλο που ως τώρα ήμουν τυχερός στην προσωπική μου ζωή, νιώθω ότι όσα συνέβησαν στους συγγενείς και προγόνους μου με έχουν σημαδέψει. Και μου έδωσαν μια ευκαιρία να είμαι, ως άνθρωπος με εβραϊκή κληρονομιά, λίγα λεπτά γρηγορότερος από άλλους στον εντοπισμό αυτών που καταδιώκονται και καταπιέζονται.

Αντιστρόφως, είμαι εξαιρετικά τρομοκρατημένος –και ναι, το παίρνω προσωπικά– όταν οι Εβραίοι καταλήγουν σε εσφαλμένο δίδαγμα από την ιστορία των εβραϊκών δεινών. Όταν δηλαδή, αντί να σκεφτούν «Καταλαβαίνουμε τι σημαίνει να σε καταδιώκουν και να σε βασανίζουν, και γι’ αυτό νιώθουμε την ανάγκη να σταθούμε στο πλάι όσων καταδιώκονται και βασανίζονται», συμπεραίνουν: «Γνωρίζουμε τι μπορεί να συμβεί στους Εβραίους, άρα, όταν πολεμάμε στο όνομά τους, δεν υπάρχει τίποτα που να θεωρείται ανεπίτρεπτο ή ανήθικο».

Επειδή ανατράφηκα έτσι ώστε να είμαι ένας σωστός και νομοταγής πολίτης, αλλά κι εξαιτίας του προσωπικού φόβου μου απέναντι στην εξουσία, δεν σκέφτηκα ποτέ να μην πληρώνω τους φόρους μου. Αλλά καθώς τα χρόνια περνούν και με βαραίνουν, συνειδητοποιώ όλο και περισσότερο ότι το να πληρώνω αυτούς τους φόρους ισοδυναμεί με το να χρηματοδοτώ εγώ ο ίδιος την κυβέρνηση του κράτους του Ισραήλ – το οποίο λαμβάνει από την κυβέρνηση των ΗΠΑ, κάθε χρόνο, 3,8 δισεκατομμύρια δολάρια των Αμερικανών φορολογούμενων.

Κάθε φορά που πληρώνω τον φόρο μου στην Υπηρεσία Εισοδήματος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, το κράτος του Ισραήλ λαμβάνει κι άλλα όπλα για να καθυποτάξει, να τρομοκρατήσει και να σκοτώσει Παλαιστίνιους. Συγγνώμη που το γράφω τόσο χοντροκομμένα, αλλά εμπλέκομαι σ’ αυτό. Εμπλέκομαι, και μάλιστα από τη λάθος πλευρά.

Στη συγκεκριμένη συγκυρία, οι Παλαιστίνιοι χρειάζονται περισσότερο από ποτέ την υποστήριξή μας. Η κυβέρνηση Μπάιντεν μόλις ενέκρινε ένα πρόγραμμα μαζικών πωλήσεων πολεμικού υλικού στο Ισραήλ. Και ταυτόχρονα αρνείται να καταδικάσει ακόμη και τις πιο κατάφωρες παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου από αυτό το κράτος. Την ίδια στιγμή, όσο απίστευτο κι αν φαίνεται, ένας αυξανόμενος αριθμός Εβραίων στο Ισραήλ μοιάζει να θεωρεί το σημερινό ειδεχθές στάτους κβο ως μια κανονικότητα που μπορεί να συνεχίζεται επ’ άπειρον.

Δεν έχω νιώσει για καμιά άλλη οργάνωση την αγάπη που τρέφω για την JVP («Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη»). Πιθανά επειδή βρίσκω τους ανθρώπους οι οποίοι αγωνίζονται μέσα από τις γραμμές της εξαιρετικά συμπαθείς και ευφυείς. Εδώ και καιρό το έχουν πάρει απόφαση ότι θα πληρώσουν ένα τίμημα για τη δράση τους. Στόχος τους είναι να κάνουν καλύτερο τον κόσμο. Και να τα έχουν καλά με τη συνείδησή τους όταν τη νύχτα πάνε για ύπνο. Ο μόχθος της JVP για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων βοηθά στο να μετατοπιστούν τα σύνορα του αποδεκτού απ’ άκρη σε άκρη του πολιτικού τοπίου των ΗΠΑ… Μην ξεχνάτε πόσο αναγκαίο είναι να ταρακουνήσουμε τον κόσμο!

* Ο Γουάλας Σον είναι διεθνούς φήμης –και εβραϊκής καταγωγής– Αμερικανός ηθοποιός και θεατρικός συγγραφέας.


JVP: Μια γενναία Εβραϊκή Φωνή για την Ειρήνη

Ο όρος Νάκμπα –«Καταστροφή» στα αραβικά– αφορά τη βίαιη εκτόπιση άνω των 750.000 Παλαιστινίων το 1948, προκειμένου να ιδρυθεί το κράτος του Ισραήλ. Mια διαδικασία που έκτοτε δεν σταμάτησε ποτέ. Επί 73 χρόνια, οι ισραηλινές κυβερνήσεις συστηματικά υφαρπάζουν ή κατεδαφίζουν τα σπίτια των Παλαιστινίων, τους παίρνουν παράνομα τη γη τους, και χωρίζουν τις οικογένειές τους. Σε αυτό το ολιστικό σύστημα αντιπαλαιστινιακής βίας, κανείς δεν είναι ασφαλής.

Οι εβραϊκές κοινότητες πρέπει να κάνουν την επιλογή τους. Θα συνεχίσουμε να βαδίζουμε προς ένα μέλλον θεμελιωμένο στην άρνηση; Θα εξακολουθήσουμε να συναινούμε στο απαρτχάιντ, την εθνοκάθαρση και τις σφαγές στο όνομά μας; Ή θα αναμετρηθούμε με σκληρές αλήθειες και θα αφιερωθούμε ολόψυχα στον αγώνα της teshuva, της μεταμέλειας για το κακό που έχει προξενηθεί και της προσπάθειας επανόρθωσης;

Επιλέγουμε τον αγώνα για δικαιοσύνη, όχι τη σιωπή και τη συνενοχή. Επιλέγουμε να σμίξουμε με τους Παλαιστίνιους και το αυξανόμενο παγκόσμιο κίνημα που υποστηρίζει το δικαίωμα επιστροφής των Παλαιστινίων προσφύγων στα σπίτια τους. Αυτό θα είναι κομμάτι ενός κοινού μέλλοντος δικαιοσύνης, ισότητας και ελευθερίας για όλους τους λαούς.

Ενωθείτε μαζί μας: υποστηρίξτε την έκκληση των Παλαιστινίων για μποϊκοτάζ, αποεπενδύσεις και κυρώσεις (BDS) εναντίον του κράτους του Ισραήλ. Ζητήστε τον τερματισμό της αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας. Βοηθήστε μας να οικοδομήσουμε εβραϊκές κοινότητες απαλλαγμένες από τον σιωνισμό!

JVP – jewishvoiceforpeace.org

Σχόλια

Exit mobile version