Ψηφίζεται την Κυριακή το νέο Πολυνομοσχέδιο, αποκαλύπτεται η κρυφή ατζέντα
Το νέο Πολυνομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών ακολουθεί, ουσία και διαδικασία, την ίδιο πραξικοπηματικό δρόμο με τα προηγούμενα. Έρχεται με τη διαδικασία του κατ’ επείγοντος και πρέπει να ψηφιστεί μέχρι την Κυριακή, ενώ είναι μόνο ένα άρθρο, όπως, άλλωστε, και όλα τα μνημόνια μέχρι τώρα. Τα 2,8 δισ. από τα 8,8 δισ. ευρώ των επόμενων δόσεων που έχουν συμφωνηθεί με την τρόικα, θα εγκριθούν από το Euroworking Group την Μεγάλη Δευτέρα. Το περιεχόμενο του Πολυνομοσχεδίου έγινε γνωστό, ακόμη και στα κόμματα της συγκυβέρνησης, μόλις την Πέμπτη το πρωί. Για μια ακόμη φορά αυτός που αποφασίζει είναι η τρόικα, ενώ τα μνημονιακά κόμματα και το Κοινοβούλιο απλώς επικυρώνουν τις αποφάσεις, χωρίς να τηρούνται καν τα προσχήματα.
Οι δύο επίμαχες διατάξεις, που τελικά αναβάλλονται λόγω εσωτερικών διαφωνιών, είναι η μείωση των συντάξεων των αυτοαπασχολούμενων (ΟΑΕΕ) που δεν έχουν συνταξιοδοτηθεί έως και 35%, καθώς και η ρύθμιση Μανιτάκη που προέβλεπε την άρση της προστασίας των συμβασιούχων από προσωρινές δικαστικές διαταγές, ανοίγοντας έτσι το δρόμο στις άμεσες και δραστικές απολύσεις χιλιάδων συμβασιούχων. Το γεγονός πως οι δύο αυτές διατάξεις δεν περιελήφθησαν, τελικά, στο Πολυνομοσχέδιο δεν σημαίνει ότι το θέμα κλείνει εδώ. Αντιθέτως, επιβεβαιώνουν αφενός ότι τα νέα μέτρα εντός Μνημονίου δεν έχουν τελειωμό παραβιάζοντας συστηματικά την όποια νομιμότητα έχει απομείνει (ακόμα και από τον (αντι)συνταγματολόγο Μανιτάκη) και αφετέρου ότι υπάρχει κρυφή ατζέντα που θα μπαίνει συνεχώς απ’ το παράθυρο.
Τα βασικά σημεία του υπόλοιπου Πολυνομοσχεδίου είναι:
• Η επιβολή του χαρατσιού και για το 2013, μειωμένο οριζόντια κατά 15%.
• Η απομάκρυνση 15.000 δημοσίων υπαλλήλων ώς τα τέλη του 2014, από τους οποίους 4.000 φέτος.
• Προβλέπεται η καταγγελία των συμβάσεων όλων των υπαλλήλων με Συμβάσεις Εργασίας Αορίστου Χρόνου που εργάζονται σε Νομικά Πρόσωπα Ιδιωτικού Δικαίου τα οποία καταργούνται, ενώ μέχρι σήμερα μπορούσαν να μετακινηθούν σε άλλα ΝΠΙΔ με καταγεγραμμένες ανάγκες σε προσωπικό. Η κατάργηση φορέων «που δεν είναι απαραίτητοι» έχει προαναγγελθεί από την κυβέρνηση.
• Η ρύθμιση ληξιπρόθεσμων χρεών προς την εφορία από νοικοκυριά και επιχειρήσεις για τους οποίους καθυστέρηση δύο δόσεων θα συνεπάγεται ακύρωση της ρύθμισης, ενώ κάθε καθυστέρηση θα συνεπάγεται προσαύξηση 15%.
• Απεριόριστες δόσεις και κατώτερη δόση 10 ευρώ για χρέη μέχρι 5.000 ευρώ, με προφανή στόχο να μαζέψουν κάτι από τα 2.700.000 νοικοκυριά και επιχειρήσεις που χρωστούν στο Δημόσιο, όπου οι περισσότεροι δεν μπορούν δώσουν τίποτα.
• Απελευθέρωση μιας σειράς επαγγελμάτων και κλάδων, όπως το bake off, οι πωλητές λαϊκών αγορών, οι λογιστές- φοροτεχνικοί, οι γεωτεχνικοί (ο ορισμός περιλαμβάνει γεωπόνους, δασολόγους, κτηνίατρους, γεωλόγους, ιχθυολόγους), οι επιχειρήσεις εμπορίας γεωργικών φαρμάκων και λειτουργίας κτηνιατρείων και κτηνιατρικών κλινικών.
• Αυξάνεται κατά δύο ώρες το εβδομαδιαίο υποχρεωτικό ωράριο διδασκαλίας των εκπαιδευτικών σε Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Για την περίπτωση των ιδιωτικών εκπαιδευτικών αυτό μπορεί να σημαίνει μείωση των αποδοχών τους, αν δεν μπορούν να συμπληρώσουν τον υποχρεωτικό αριθμό ωρών.