Αρχική στήλες ματιές Στη μνήμη του Γιώργου Μιχαΐλοβιτς

Στη μνήμη του Γιώργου Μιχαΐλοβιτς

Στις 2 Ιουλίου του 2023 έφυγε από τη ζωή ένας ιδιαίτερος βετεράνος, σε ηλικία 96 χρόνων. Σε αντίθεση με άλλους βετεράνους, δεν βρέθηκε σε πεδίο μάχης. Τιμήθηκε όχι για κάποια πολεμική συνεισφορά, αλλά επειδή φρόντιζε τους νεκρούς της χώρας του σε όλη του τη ζωή. Ο λόγος για τον κύριο ή θείο Γιώργο Μιχαΐλοβιτς, τον φύλακα και φροντιστή, από το 1961, του σερβικού στρατιωτικού νεκροταφείου του Ζέιτενλικ στη Θεσσαλονίκη. Εκεί βρίσκονται θαμμένοι 7.500 Σέρβοι στρατιώτες που σκοτώθηκαν κατά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο στο Μακεδονικό Μέτωπο, μαζί με άλλους στρατιώτες των συμμάχων.

Γεννημένος από Σέρβο πατέρα και Ελληνίδα μητέρα την 1η Μαΐου του 1928, είχε παππού που πολέμησε στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο, και έμεινε τελικά στη Θεσσαλονίκη. Αυτός ήταν ο πρώτος φύλακας του κοιμητηρίου. Τον διαδέχτηκε ο πατέρας του και, όταν αυτός απεβίωσε το 1961, ανέλαβε ο ίδιος. Από το 1961 ο κύριος Γιώργος κράτησε με ιδιαίτερη φροντίδα και σεβασμό τον χώρο ανάπαυσης των πεσόντων παιδιών της πατρίδας του – μιας πατρίδας που στη διάρκεια της υπηρεσίας του αυτής άλλαξε τέσσερις φορές όνομα και τρεις φορές σημαία. Μιας πατρίδας που συρρικνώθηκε και δοκιμάστηκε με τραγικό τρόπο τη δεκαετία του 1990 από την παντοδύναμη τότε Νέα Παγκόσμια Τάξη.

Σε επίσκεψη μου στο Ζέιτενλικ το 2019 δεν είχα την τύχη να τον συναντήσω. Συνάντησα όμως τον αντικαταστάτη του από τη Σερβία, που πλέον μοναχός θα επωμιστεί το λειτούργημα του φύλακα της μνήμης και της υπερηφάνειας που πιστά υπηρέτησε ο κύριος Γιώργος. Οικογενειακή διαδοχή εδώ δεν υπήρξε. Τα εγγόνια του Γιώργου Μιχαΐλοβιτς είναι κορίτσια, γεγονός που έσπασε μια παράδοση διαδοχής τριών γενεών. Ο άνθρωπος αυτός υπήρξε όχι μόνο συνδετικός κρίκος μεταξύ διαφορετικών περιόδων της σερβικής ιστορίας, αλλά και κρίκος φιλίας μεταξύ του ελληνικού και του σερβικού λαού. Αιωνία η μνήμη του!

Μάριος Μαθιός Ιωσηφίδης

Σχόλια

Exit mobile version