Πολλά μέλη εκδηλώνουν την ανησυχία τους για τη λειτουργία του σχήματος
Την περασμένη βδομάδα δόθηκε στη δημοσιότητα η διακήρυξη της ΛΑΕ¹ (www.iskra.gr), η οποία προϊδεάζει για το γενικό πλαίσιο της εσωτερικής συζήτησης, που πρέπει να ανοίξει ενόψει της ιδρυτικής συνδιάσκεψης του σχήματος. Η Συνδιάσκεψη μετά από διάφορες αναβολές τοποθετείται γύρω στον Μάη. Με τον τρόπο αυτόν δίνεται ένα γενικό κείμενο για να ακολουθήσουν στη συνέχεια -όπως λένε- οι Θέσεις για την ιδρυτική συνδιάσκεψη. Η διακήρυξη απευθύνεται σε όλες τις δυνάμεις που ενδιαφέρονται για ένα ευρύ αντιμνημονιακό μέτωπο και κατά τους συντάκτες της, πρόκειται να αποτελέσει πρόπλασμα εσωτερικής συζήτησης και διαμόρφωσης θέσεων.
Η πρώτη διαπίστωση είναι πως θυμίζει έντονα όλα τα ντοκουμέντα του ΣΥΡΙΖΑ της περιόδου 2010-2012, ως προς τη διάταξη, το στυλ και την μεθοδολογία, ενώ δεν λείπουν κάποιες «ιδιομορφίες» για τα θέματα της ευρωζώνης και των τραπεζών όπου διατυπώνεται αυτούσια η θέση του Αριστερού Ρεύματος.
Είναι ένα κείμενο αγκυρωμένο στο αντιμνημονιακό πλαίσιο που δημιουργεί μιαν αίσθηση ευκολίας. Λες και δεν μεσολάβησε ένας χρόνος από τότε, ότι δεν βάθυναν οι δυσκολίες και τα προβλήματα, ότι το θέμα της σωτηρίας της χώρας και του λαού είναι ακόμα ζήτημα μιας κυβέρνησης με πιο αριστερό προσανατολισμό. Ο κυβερνητισμός διαπερνά ως βασική αντίληψη την διακήρυξη, ενώ εμφανής είναι η κοπτοραπτική που συνέβαλλε στην διαμόρφωσή της. Παρ’ ότι η χώρα έχει μετατραπεί σε ιδιότυπη αποικία, και απειλείται άμεσα με εθνική και κοινωνική καταστροφή, τα παραγγέλματα της ΛΑΕ επιμένουν στον τόνο του αντιμνηνιακού αγώνα. Οι ελαφρές λαθροχειρίες (λαϊκή μεταπολίτευση, άλλη Ελλάδα σε άλλη Ευρώπη, η Ελλάδα μπορεί αλλιώς κ.λπ.) δεν επαρκούν για να στοιχειοθετήσουν μια γραμμή -και ανάλογα καθήκοντα- που να ανταποκρίνονται σε μια διέξοδο από την καθολική κρίση. Όλα αυτά, μαζί με το άρωμα των αρνητικών σημείων και θέσεων του ΣYΡΙΖΑ, μαρτυρούν τη στασιμότητα της ΛΑΕ, σημαδεύουν έντονα την πορεία της, δημιουργούν άσχημο κλίμα στις γραμμές της.
Την ίδια στιγμή που δίνονταν στη δημοσιότητα η Διακήρυξη, 63 μέλη του σχήματος με κείμενό τους² ασκούν κριτική εκφράζοντας την αγωνία τους για την πορεία του εγχειρήματος. Η κριτική εστιάζεται στη λειτουργία του σχήματος (ζητούν διαδικασίες οριζόντιας διασύνδεσης και συζήτησης και όχι καπελώματα και αποκλεισμούς, θέλουν συλλογική ηγεσία και όχι «αρχηγό») θεωρούν ανεπαρκή την θέση εξόδου από την ευρωζώνη χωρίς ταυτόχρονη αποχώρηση και από την Ε.Ε. (το κείμενο κάνει περικοκλάδες για το ζήτημα, ίσως κάποιο δημοψήφισμα στο μέλλον για το θέμα κ.λπ.) ενώ θεωρούν ότι στο θέμα των συμμαχιών έχουν γίνει ελάχιστα πράγματα (το ΚΚΕ μένει στο απυρόβλητο της κριτικής, διατηρούνται σχέσεις με τον κυβερνητικό ΣΥΡΙΖΑ σε πολλά συνδικαλιστικά, αυτοδιοικητικά κ.λπ. σχήματα κ.λπ.).
Σε εκδήλωση που διοργάνωσε το Rproject με βασικό ομιλητή τον Αντώνη Νταβανέλλο εκφράστηκε από αρκετούς ομιλητές ιδιαίτερη ανησυχία για το που πηγαίνει το εγχείρημα της ΛΑΕ. Χαρακτηριστικές ήσαν οι τοποθετήσεις της Ε. Πορτάλιου³ και του Π. Σωτήρη 4 που αποτύπωναν με εύγλωττο τρόπο για το τι συμβαίνει αλλά και τα αναπάντητα ζητήματα που υπάρχουν στο εγχείρημα.
Αν σε αυτήν την εικόνα προστεθεί και η αναμενόμενη δημιουργία νέας κίνησης-κόμματος από την Ζωή Κωνσταντοπούλου, που είχε συμπράξει μαζί με άλλους με τη ΛΑΕ, αντιλαμβανόμαστε πως οι τριγμοί το επόμενο διάστημα δεν θα είναι μικροί. Ιδίως, δεν θα καλύπτονται με τις περιοδείες ανά την Ελλάδα του Παναγιώτη Λαφαζάνη και άλλων στελεχών σαν σε μια διαρκή προεκλογική καμπάνια.
Είναι λυπηρό, ακόμα και από έξω βλέποντας ένα εγχείρημα, να διαπιστώνεις πως διαμορφώνεται ως ένα κακέκτυπο του ΣΥΡΙΖΑ του 4% σε μικροκλίμακα, αδυνατώντας να βγάλει συμπεράσματα από την πείρα και να μην νοιάζεται για προωθητικά στοιχεία στην θεωρητική, πολιτική και οργανωτική του διάταξη.
Τ.Τ.
- 1 (www.iskra.gr)
- 2 (https://anemosantistasis.blogspot.gr/2016/02/blog-post_137.html)
- 3 (https://enosy.blogspot.gr/2016/03/blog-post_1.html)
- 4 (https://rproject.gr/article/na-min-pame-san-kanonika)
Πάρ’ το αλλιώς…
Ο Παν. Λαφαζάνης παρουσιάζοντας τη Διακήρυξη της ΛΑΕ είπε μεταξύ άλλων και τα ακόλουθα:
«Κανένας από το μνημονιακό μπλοκ ούτε η κυβέρνηση ούτε η Ν.Δ. και ο Κυρ. Μητσοτάκης ούτε πολύ περισσότερο, τα ενδιάμεσα λεγόμενα κεντροαριστερά κόμματα όπως, το ΠΑΣΟΚ, το Ποτάμι κα οι κεντρώοι, θέλουν εκλογές. Τρέμουν τις εκλογές. Γιατί ξέρουν ότι αυτές οι εκλογές μπορούν να αποτελέσουν αφετηρία μιας ευρύτερης αντιμνημονιακής πολιτικής για τη χώρα. Τρέμουν και δεν θέλουν τις εκλογές.
Η μόνη που δεν φοβάται τις εκλογές είναι η ΛΑΕ. Αντίθετα, πιστεύουμε ότι με την ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων και την λαϊκή ετυμηγορία μπορεί να γίνει αυτήν την ώρα ένα σημαντικότατο βήμα που θα ανοίξει το δρόμο σε ευρύτατη αντιμνημονική ανατροπή. Ένα σημαντικό βήμα που με την ενίσχυση της Λαϊκής Ενότητας, θα δημιουργήσει μία νέα δυναμική χιονοστιβάδα στη χώρα μας λαϊκής αντιμνημονικής ανατροπής».
Τρόμος στην αντίπαλη πλευρά…