Ψήφισμα στο Ερωκοινοβούλιο για την ολοκλήρωση της συμφωνίας TiSA

 

Ύστερα από δύο χρόνια διεθνών συνομιλιών που αποσκοπούσαν στην ολοκλήρωση της συμφωνίας TiSA (Trade in Services Agreement – Συμφωνία Εμπορίου Υπηρεσιών), το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο κατάφερε, στις 3 Φεβρουαρίου, να υιοθετήσει σχετικό ψήφισμα. Έτσι κι αλλιώς, δεν μπορεί να κάνει και πολύ περισσότερα…

Βάσει αυτού του ψηφίσματος, συμφωνείται ότι «οι συνομιλίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας TiSA με χώρες που αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών, πρέπει να οδηγήσουν σε μια συμφωνία που θα διευκολύνει την πρόσβαση των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων στις διεθνείς αγορές, χωρίς να πιέζει τις εθνικές και τοπικές αρχές να ανοίξουν τις δημόσιες υπηρεσίες τους στον ανταγωνισμό, και χωρίς να περιορίζει το δικαίωμά τους να προστατεύουν το δημόσιο συμφέρον».

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως οι ευρωβουλευτές συμφώνησαν πως πρέπει να προστατέψουν τόσο τις ευρωπαϊκές εταιρίες (έναντι των αμερικανικών ή ασιατικών, εν προκειμένω) όσο και τους πολίτες της Ε.Ε. από αθέμιτο ανταγωνισμό από εταιρίες του εξωτερικού σε κλάδους που είναι «ανοιχτοί στον ανταγωνισμό», όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών. Κατάλαβαν δηλαδή… μεταχρονολογημένα οι ευρωβουλευτές ότι η άνευ όρων παράδοση στις επιταγές της ελεύθερης αγοράς μπορεί να καταλήξει σε επιχειρηματική ασυδοσία, ειδικά εάν ο ανταγωνισμός είναι αθέμιτος από πλευράς εταιριών με χαμηλότερο π.χ. εργασιακό κόστος (βλέπε Ασία). Τους τράβηξαν λίγο και το αφτί οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες συνομιλητές τους (ότι «βρε αδερφέ, ανοίξατε τις αγορές στον ανταγωνισμό, αλλά έρχονται αυτοί και μας παίρνουν τις μπίζνες»), ε, τι να κάνει και το Ευρωκοινοβούλιο, αναδιπλώθηκε.

 

Τι ζητά το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο

Έτσι, «έχοντας ως στόχο την προστασία των ευρωπαϊκών εταιριών από τον αθέμιτο ανταγωνισμό στο εξωτερικό», οι ευρωβουλευτές ζητούν από τους διαπραγματευτές της Ε.Ε. να διασφαλίσουν τα εξής:

1. Αμοιβαίο άνοιγμα των αγορών, καθώς οι υπηρεσίες της Ε.Ε. είναι ήδη πιο ανοικτές στον ανταγωνισμό από ό,τι οι αντίστοιχες των ξένων εταίρων της. Ειδικότερα, «θα πρέπει να επιδιωχθεί το άνοιγμα στις διεθνείς δημόσιες συμβάσεις, τις τηλεπικοινωνίες, τις μεταφορές και τις οικονομικές και ψηφιακές υπηρεσίες».

2. Άρση των περιοριστικών πρακτικών των τρίτων χωρών έναντι των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, όπως οι απαιτήσεις υποχρεωτικού εντοπισμού δεδομένων και η επιβολή ανώτατων ορίων ξένων κεφαλαίων.

3. Περιορισμός της γραφειοκρατίας για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες στερούνται των οικονομικών και ανθρώπινων πόρων που απαιτούνται για μία ισχυρή παρουσία στο διεθνές εμπόριο.

Μάλιστα υπάρχουν και… κόκκινες γραμμές –κάποιες από τις οποίες «ανοίγονται» και σε άλλα ζητήματα, όπως το Προσφυγικό– από τους ευρωβουλευτές, καθώς φέρονται να ζητούν επιπλέον:

4. Να αποκλειστούν από τις διαπραγματεύσεις οι ευρωπαϊκές δημόσιες υπηρεσίες, όπως η Εκπαίδευση, η Υγεία, οι κοινωνικές υπηρεσίες, τα συστήματα Κοινωνικής Ασφάλισης και οι οπτικοακουστικές υπηρεσίες.

5. Να τηρεί η προστασία των δεδομένων των πολιτών της Ε.Ε. τα υψηλότερα πρότυπα.

6. Να δεχτεί η Ε.Ε. μόνο υψηλής ειδίκευσης αλλοδαπούς εργαζομένους, με σύμβαση και για αυστηρά περιορισμένο χρονικό διάστημα.

7. Να διασφαλισθεί το δικαίωμα των ευρωπαϊκών, εθνικών και τοπικών αρχών να νομοθετούν με άξονα την προστασία του δημοσίου συμφέροντος, και να αλλάζουν γνώμη σε περίπτωση που επιθυμούν να εθνικοποιήσουν εκ νέου τις υπηρεσίες που έχουν ήδη ανοίξει στον ανταγωνισμό από τον ιδιωτικό τομέα.

8. Να συμπεριληφθεί ρήτρα αναθεώρησης για την καθιέρωση μηχανισμού που να επιτρέπει στα συμβαλλόμενα μέρη να αποχωρήσουν από τη συμφωνία ή να αναστείλουν ή ανακαλέσουν τις δεσμεύσεις για «ελευθέρωση» μιας υπηρεσίας, ιδίως σε περίπτωση παραβιάσεων των εργασιακών και κοινωνικών προτύπων.

Το επόμενο διάστημα θα φανεί κατά πόσο οι μη εκλεγμένοι και ανεξέλεγκτοι «θεσμοί» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που διαπραγματεύονται την TiSA εν κρυπτώ, θα λάβουν υπόψη τους αυτό το ψήφισμα…

 

Μ.Ε.

 

Ποιοι και τι διαπραγματεύονται

Οι διαπραγματεύσεις για τη συμφωνία για τις συναλλαγές στον τομέα των υπηρεσιών ξεκίνησαν τον Απρίλιο του 2013, με στόχο την «ενίσχυση των διεθνών κανόνων σε τομείς όπως οι χρηματοοικονομικές υπηρεσίες, οι ψηφιακές υπηρεσίες και οι υπηρεσίες μεταφορών».

Οι συμμετέχοντες περιλαμβάνουν 23 μέλη του Παγκοσμίου Οργανισμού Εμπορίου (ΠΟΕ) και αντιπροσωπεύουν το 70% του παγκόσμιου εμπορίου στον τομέα των υπηρεσιών. Η Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας υπηρεσιών στον κόσμο, καλύπτοντας το 25% του παγκόσμιου συνόλου. Περίπου το 70% του εργατικού δυναμικού της Ε.Ε. απασχολείται στον τομέα των υπηρεσιών.

Τα 23 μέλη του ΠΟΕ που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις είναι τα εξής: ΗΠΑ, Ευρωπαϊκή Ένωση, Ιαπωνία, Καναδάς, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Τουρκία, Ισραήλ, Πακιστάν, Νότια Κορέα, Ταϊβάν, Χονγκ Κονγκ, Μαυρίκιος, Ελβετία, Νορβηγία, Ισλανδία, Λιχτενστάιν, Μεξικό, Χιλή, Κολομβία, Περού, Παναμάς και Κόστα Ρίκα.

 

info (στα αγγλικά και τα γερμανικά): www.stoppt-tisa.de

 

 

 

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!