Στο κόκκινο λειτουργεί το σύστημα, κι αυτό χάρη στην αυτοθυσία του προσωπικού
Η ειδησεογραφία των τελευταίων δύο εβδομάδων έχει αρκετές αναφορές στον χώρο της Υγείας. Αφορμή, το κύμα επισχέσεων εργασίας των ειδικευομένων ιατρών που εξαπλώθηκε σε όλη την Ελλάδα, και κλιμακώθηκε με μια 24ωρη απεργία στον χώρο της Υγείας και συγκέντρωση στο αρμόδιο υπουργείο, την Τετάρτη.
Όμως, λίγα ακούμε για την ουσία του θέματος. Γιατί γίνονται αυτές οι κινητοποιήσεις; Ένα δεδομένο είναι πως οι νοσοκομειακοί γιατροί ζητούν την άμεση αποπληρωμή των δεδουλευμένων εφημεριών τους, που τους οφείλονται εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα, από τον Δεκέμβριο. Ακόμα, ζητούν την εξόφληση και των πρόσθετων εφημεριών, καθώς και παλαιότερων οφειλόμενων δεδουλευμένων, ύψους 24 εκατομμυρίων ευρώ, που κινδυνεύουν να παραγραφούν. Όπως πολλοί ιατροί τονίζουν, το να παραγραφούν τα δεδουλευμένα τους ήταν άρρητη πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης. Το να βλέπουν αυτή την πολιτική να συνεχίζεται, τους εξαγριώνει.
Όμως, δεν είναι μόνο αυτό, καθώς στις ανακοινώσεις τους οι εργαζόμενοι των νοσοκομείων δίνουν περισσότερο βάρος σε άλλα στοιχεία. Τα κύρια προβλήματα, που τους οδηγούν να εκπέμψουν SOS, είναι δύο. Το πρώτο, είναι ο εξαιρετικά ανεπαρκής προϋπολογισμός. Ο Δρόμος συνομίλησε με την Δέσποινα Τοσονίδου, πρόεδρο των εργαζομένων στο Νοσοκομείο Ασκληπιείο Βούλας. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «τα χρήματα δεν φτάνουν. Η χρηματοδότηση είναι αυτή που ψηφίστηκε από τον Σαμαρά-Βενιζέλο, δεν έχει δοθεί συμπληρωματική, και πάρα πολύ γρήγορα δεν θα έχουμε τίποτα. Ούτε γάζες. Χωρίς υπερβολή, τον Ιούλιο καταρρέουμε. Στο Ασκληπιείο ήδη αναστείλαμε τα έκτακτα χειρουργεία γιατί δεν έχουμε υλικά».
Τραγικές ελλείψεις προσωπικού
Το δεύτερο πρόβλημα είναι η αποψίλωση της Δημόσιας Υγείας από το προσωπικό της. Την τελευταία πενταετία «εξαφανίστηκαν» πάνω από 35.000 υγειονομικοί όλων των ειδικοτήτων πανελλαδικά και, για να εξετάσουμε μόνο ένα νοσοκομείο, πάνω από 700 στον Ευαγγελισμό. Τεράστιο νούμερο. Νέο προσωπικό δεν προσλαμβάνεται, με αποτέλεσμα, ήδη αρκετές κλινικές στην περιφέρεια να κλείσουν και αρκετές άλλες να απειλούνται. Ακόμη, αρκετοί ιατροί, ιδιαίτερα και πάλι στην περιφέρεια, εξαναγκάζονται να παραιτηθούν, καθώς δεν μπορούν να αντέξουν τους εξοντωτικούς ρυθμούς δουλειάς. Όπως σημειώνει η Δέσποινα Τοσονίδου, «οι 1.095 προσλήψεις στο χώρο της υγείας, που ανακοινώθηκαν, είναι ένα δείγμα καλής θέλησης. Αλλά μιλάμε για 700 άτομα νοσηλευτικό προσωπικό σε όλη την Ελλάδα, και 300 ιατρούς. Είναι αστείο. Αυτήν τη στιγμή, με μέτριους υπολογισμούς, οι κενές θέσεις κυμαίνονται περίπου στις 20.000, σε όλη τη χώρα».
Εν κατακλείδι, σύμφωνα με την πρόεδρο των εργαζομένων στο Ασκληπιείο, «τα νοσοκομεία εκπέμπουν SOS. Τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο, κατέρρευσαν. Δεν υπήρχε μελάνι, δεν υπήρχαν γάζες, ακτινολογικά, δεν υπήρχε τίποτα. Φέτος, αυτά θα γίνουνε το καλοκαίρι, γιατί ο προϋπολογισμός του 2015 είναι ακόμα μικρότερος από αυτόν του 2014». Για να κατανοήσουμε ακόμα περισσότερο τον αντίκτυπο των παραπάνω, να αναφέρουμε πως το Ασκληπιείο «ήδη λειτουργεί στο κόκκινο, με τμήματα που πραγματικά στέκονται χάρη στην αυτοθυσία των εργαζομένων, χωρίς να μπορούν να βγουν καλοκαιρινές άδειες, με ανθρώπους να δουλεύουν σερί 7 ημέρες την εβδομάδα, και με 30-40 οφειλόμενα ρεπό. Με νοσηλεύτριες που έχουν υπ’ ευθύνη τους 30-40 ασθενείς. Λειτουργούμε κάτω από τα όρια ασφαλείας». Και αν συνεχιστεί η αποπληρωμή των δανειστών και η παρούσα κατάσταση –τα δισ. που εξοφλήθηκαν στους «εταίρους» προξένησαν την οργή των εργαζόμενων στα νοσοκομεία–, τα χειρότερα έρχονται.