Συνεχίζουν την επίσχεση συμπληρώνοντας 11 μήνες απλήρωτοι

Δεν έχει τέλος η ταλαιπωρία των εργαζομένων του Ξένιου 94,3 FM, που βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας από τα μέσα Ιουλίου του 2010(!) και οι μισθοί που τους οφείλονται αγγίζουν πλέον τους 11 κατά μέσο όρο.
Οι 52 εργαζόμενοι του σταθμού από τις αρχές του 2008 σέρνουν στην πλάτη τους το σταυρό του μαρτυρίου. Η τότε Δημοτική Αρχή των Άνω Λιοσίων, του Χρήστου Παππού, απειλούσε τους εργαζόμενους με απολύσεις ή μετατάξεις στο Δήμο και με μετατροπή του σταθμού σε Α.Ε. ή συγχώνευση με το ATTICA TV. Στη θητεία του κ. Παππού, ο ραδιοφωνικός σταθμός επιχορηγήθηκε συνολικά με περίπου 25 εκατομμύρια ευρώ! Tο πόρισμα του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης που έκανε έλεγχο στο σταθμό στις αρχές καλοκαιριού του 2010, μετά από καταγγελίες των εργαζομένων, ήταν καταπέλτης: Δεν είχαν καταβληθεί μισθοί (800.000 ευρώ τότε), εισφορές στα ασφαλιστικά ταμεία (ΤΣΠΕΑΘ-ΕΔΟΕΑΠ-ΙΚΑ: 5 εκατομμύρια ευρώ), και ο φόρος μισθωτών υπηρεσιών (που παρακρατούσε στα χαρτιά, όταν πλήρωνε περίπου 1,5 εκατομμύριο ευρώ).
Προεκλογικά ο νυν Δήμαρχος του καλλικράτειου Δήμου Φυλής (που προέκυψε από τη συνένωση των δήμων Άνω Λιοσίων, Ζεφυρίου, Φυλής), Δημήτρης Μπουραίμης, είχε τάξει στους εργαζόμενους του Ξένιου… λαγούς με πετραχήλια. Ωστόσο, μετά την ανάληψη των καθηκόντων του αδιαφόρησε και συνέχισε το έργο του προκατόχου του. Μια περίεργη κλοπή, των μηχανημάτων πομπού από τις εγκαταστάσεις της κεραίας στις αρχές Μαρτίου, ολοκλήρωσε το έργο απαξίωσης του σταθμού με τη Δημοτική Αρχή να αφήνει υπαινιγμούς για εμπλοκή των εργαζομένων στην υπόθεση. Οι εργαζόμενοι σε αυτό το διάστημα έλαβαν μόνο κάποια έναντι πριν από τα τοπικά πανηγύρια, προφανώς για να αποφευχθεί δυσφήμηση.
Παράλληλα, ο δήμαρχος επεξεργαζόταν εισηγήσεις νομικών του συμβούλων για μετατροπή του σταθμού σε Α.Ε. Μάλιστα, δημοτικοί σύμβουλοι της πλειοψηφίας είχαν υποσχεθεί στους εργαζόμενους ότι μέχρι 30/6/2011 (όταν θα έπρεπε η επιχείρηση να γίνει Α.Ε.) θα είχαν εξοφληθεί όλα τα οφειλόμενα. Ήρθε, όμως, η νομοθετική ρύθμιση για την παράταση της λειτουργίας των δημοτικών ΜΜΕ, που τους χάλασε τα σχέδια.
Άφησε, λοιπόν, ο δήμαρχος Φυλής το σχέδιο περί Α.Ε. και ασχολείται πλέον με το άρθρο 99 του πτωχευτικού κώδικα, στο οποίο θέλει να υπαχθεί ο Ξένιος, διόρισε μάλιστα για το λόγο αυτό, με απόφαση δημοτικού συμβουλίου, τεχνικό σύμβουλο εξυγίανσης, έναντι αμοιβής 20.000 ευρώ! Στη συνέχεια, ανακοίνωσε στο Δημοτικό Συμβούλιο, ότι ο σταθμός θα εκπέμψει μέσω link, από τις εγκαταστάσεις του KISS FM στον Υμηττό έναντι ενοικίου 2.500 ευρώ μηνιαίως! Η λειτουργία του σταθμού, θεωρείται απαραίτητη για να υποβληθεί αίτηση υπαγωγής στο άρθρο 99.
Ο τεχνικός σύμβουλος σε συνάντηση με τους εργαζόμενους είπε ότι με χρονοδιάγραμμα τετράμηνης διάρκειας θα ρυθμίσει τις υποχρεώσεις του σταθμού και τα οφειλόμενα θα μπουν σε διακανονισμό 24 δόσεων, επικαλούμενος διάταξη του Καλλικράτη. Οι οφειλόμενοι μισθοί τότε θα έχουν φθάσει τους 15 κατά μέσο όρο! Πώς θα αντέξουν μέχρι τότε οι εργαζόμενοι; Μάλιστα, ο δήμαρχος «σκέφτηκε» ότι μέχρι τώρα πλήρωνε παράνομα καθώς δεν έχει ασφαλιστική και φορολογική ενημερότητα. Φαίνεται ότι η απαίτηση του δημάρχου για λύση της επίσχεσης από τους εργαζόμενους έχει να κάνει μόνο με την υπαγωγή στο άρθρο 99.
Το τελευταίο κατόρθωμα του κ. Μπουραίμη: αποκάλεσε «ρουφιάνους» τους εργαζόμενους, επειδή συναντήθηκαν με πρωτοβουλία της ΠΟΕΣΥ, με το γενικό γραμματέα του υπουργείου Εσωτερικών και το Δ.Σ. του ΕΣΡ, για να τους ενημερώσουν για την κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι εργαζόμενοι και ο σταθμός. «Τα εν οίκω μη εν δήμω», υποστήριξε ο δήμαρχος Φυλής, φανερά ενοχλημένος από τις συγκεκριμένες επαφές των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι ο Ξένιος 94,3 FM δεν εμφανίζεται, όπως θα έπρεπε, στην κατάσταση των φορέων Γενικής Κυβέρνησης, που επέχει θέση βεβαίωσης και αποτελεί δικαιολογητικό για την καταβολή κάθε επιχορήγησης και αναρωτιούνται: «Γιατί δεν δηλώθηκε η επιχείρηση, κ. Μπουραίμη; Έχετε άλλα σχέδια, για αυτήν»;
Το «έγκλημα» λοιπόν είναι διαρκές και διαχρονικό, με τους ηθικούς και φυσικούς αυτουργούς, να παίζουν «πόκερ», στις πλάτες των εργαζομένων. Οι εργαζόμενοι του σταθμού, αναζητούν πλέον το Γολγοθά! Η Σταύρωση, θα είναι λύτρωση; Μέχρι, τότε θα εκπέμπουν… SOS! Τους ακούει κανείς; Ίδωμεν…

Κ.Γ.

Σχόλια

Σου άρεσε αυτό το άρθρο; Ενίσχυσε οικονομικά την προσπάθειά μας!