«Δεν ξέρω δεν απαντώ» για την πιθανή εμπλοκή της στον πόλεμο κατά του ISIS
του Μάριου Διονέλλη
Καμπανάκι πολέμου χτυπά και πάλι για την αμερικανική Βάση της Σούδας στα Χανιά μετά τις εξελίξεις σε διεθνές επίπεδο και τον πόλεμο που κήρυξε η Δύση στο Ισλαμικό Κράτος. Σχεδόν αμέσως μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις στη Γαλλία άρχισαν να διακινούνται σενάρια αντιποίνων τα οποία περιλάμβαναν και τις εγκαταστάσεις του ΝΑΤΟ στη νοτιοανατολική Ευρώπη, μεταξύ αυτών στη Σούδα και την Κύπρο. Ερωτηθείς σχετικά ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς δήλωσε απλώς αναρμόδιος και πως δεν γνωρίζει αν θα χρησιμοποιηθεί η Βάση της Σούδας στις πολεμικές επιχειρήσεις.
Μιλώντας στην Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας της Βουλής ο κ. Κοτζιάς επεσήμανε πως το θέμα είναι στην αρμοδιότητα του Πάνου Καμμένου (ο οποίος δεν παρίστατο στη συνεδρίαση) ωστόσο τόνισε πως η Γαλλία μέχρι στιγμής δεν έχει ζητήσει την εφαρμογή του άρθρου 5 του ΝΑΤΟ, όπως είχαν κάνει παλαιότερα οι ΗΠΑ στον πόλεμο μετά από το Αφγανιστάν. Να μην υπάρξει καμία εμπλοκή της Ελλάδας και της βάσης της Σούδας ζήτησαν από την κυβέρνηση βουλευτές της αντιπολίτευσης αλλά και του ΣΥΡΙΖΑ (Βαρεμένος, Τριανταφύλλου, Μιχελογιαννάκης).
Περίεργη προσγείωση
Παρ’ όλα αυτά στην Κρήτη επιτείνεται το κλίμα ανησυχίας για το ενδεχόμενο χρησιμοποίησης της βάσης στις πολεμικές επιχειρήσεις. Περίεργη κρίνεται η πρόσφατη «αναγκαστική προσγείωση» ενός μη επανδρωμένου αμερικανικού UAV Predator. Το Predator είχε απογειωθεί από τη Σικελία και πετώντας ανοιχτά της Κρήτης, οι «επίγειοι» χειριστές του ανέφεραν «κατάσταση έκτακτης ανάγκης» και ζήτησαν να το προσγειώσουν στη Σούδα, όπως και έγινε. Παράλληλα, διαψεύστηκε η πληροφορία που διακινήθηκε ευρέως την προηγούμενη εβδομάδα ότι το γαλλικό αεροπλανοφόρο «Σαρλ Ντε Γκολ», που συμμετέχει στις επιθέσεις εναντίον του ISIS θα στάθμευε στον ναύσταθμο της Σούδας. Η τελευταία φορά που χρησιμοποιήθηκε σε πολεμικές επιχειρήσεις η Βάση της Σούδας ήταν τον Αύγουστο του 2013, κατά τους αεροπορικούς βομβαρδισμούς της Λιβύης.
Ερωτηματικό, πάντως, παραμένει η σιγή ιχθύος που τηρεί για το θέμα η ελληνική κυβέρνηση, καθώς σχεδόν 15 μέρες μετά την κήρυξη πολέμου από τη Γαλλία δεν έχει υπάρξει καμία επίσημη διάψευση για τη χρήση της βάσης της Σούδας. Ζητούμενο παραμένει η δυνατότητα αντίστασης από την πλευρά Τσίπρα στα θελήματα των «ισχυρών συμμάχων» της χώρας εφόσον θελήσουν να τον καταστήσουν συνεταίρο στα παιχνίδια πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά της Νοτιοανατολικής Μεσογείου.