Αρχική κοινωνία η άλλη Θεσσαλονίκη Σε καθεστώς διπλής ομηρίας

Σε καθεστώς διπλής ομηρίας

Πρόβλημα για τους Αλβανούς που διαμένουν στην Ελλάδα, καθώς η γειτονική χώρα δεν αναγνωρίζει την επίσημη ονομασία ελληνικών πόλεων, και η Ελλάδα δεν αναγνωρίζει τα έγγραφά τους

Εδώ και τουλάχιστον δέκα μήνες χιλιάδες οικογένειες Αλβανών βρίσκονται υπό καθεστώς διπλής ομηρίας τόσο από το αλβανικό κράτος που δεν αναγνωρίζει τη διεθνή ονομασία ελληνικών τοπωνυμίων, όσο και από το ελληνικό κράτος, που χρησιμοποιεί αυτή την αφορμή για να θεωρήσει άκυρα τα έγγραφά τους. Σημειώνεται ότι στα διαβατήρια που εκδίδει η Αλβανία αναγράφονται με αλβανικούς χαρακτήρες η πόλη και η χώρα προέλευσης του κατόχου, και όπως αυτές προφέρονται στην αλβανική γλώσσα – κι όχι όπως είναι η διεθνής ονομασία τους και με λατινικούς χαρακτήρες. Η εμπλοκή αφορά κυρίως τα μικρά παιδιά Αλβανών μεταναστών που έχουν γεννηθεί στη χώρα μας και στα διαβατήρια τους αναγράφεται (μεταφρασμένη στα αλβανικά) ως γενέτειρα, ελληνική πόλη και η Ελλάδα ως χώρα γεννήσεως. Εξαιτίας αυτής της εμπλοκής «εγκλωβίζονται» στη χώρα μας και δεν μπορούν να επισκεφθούν τη χώρα τους και να επιστρέψουν πάλι στην Ελλάδα, ούτε μπορούν να θεωρήσουν άλλα έγγραφα καταθέτοντας το διαβατήριό τους στις ελληνικές Αρχές.
Για τα παιδιά των Αλβανών υπηκόων η ληξιαρχική πράξη γέννησης που συντάσσεται στο ελληνικό ληξιαρχείο μεταφράζεται στα αλβανικά και στη συνέχεια καταχωρείται στα αλβανικά δημοτολόγια. Η Θεσσαλονίκη για παράδειγμα μεταφράζεται σε «Selanik», τα Ιωάννινα «Janine», η Ελλάδα «Greci» κ.ο.κ. και συνεπώς στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης που εκδίδεται από τις αλβανικές Αρχές αλλά και στο διαβατήριο του παιδιού που γεννήθηκε στην Ελλάδα, αναγράφεται ο τόπος γέννησης όπως αυτός μεταφράζεται στην αλβανική γλώσσα. Λόγω της αναγραφής του τόπου γέννησης στην αλβανική μετάφραση, τα εν λόγω έγγραφα (διαβατήρια παιδιών και πιστοποιητικά οικογενειακής κατάστασης) θεωρούνται «άκυρα» από τις ελληνικές Αρχές. Αυτό έχει τις εξής συνέπειες για τις οικογένειες των Αλβανών υπηκόων: α) Να μην επιτρέπεται η επανείσοδος στην Ελλάδα σε όσα παιδιά Αλβανών υπηκόων (μαθητές σε ελληνικά σχολεία και νήπια) έχουν επισκεφτεί τη χώρα τους και κατέχουν τα σχετικά διαβατήρια, β) Να απορρίπτονται τα αιτήματα για χορήγηση άδειας διαμονής για οικογενειακή συνένωση όλων των μελών της οικογένειας του αλλοδαπού που φέρει το σχετικό πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Απαγορεύσεις επανεισόδου
Ο αποκλεισμός αυτός ξεκίνησε από τις εγκυκλίους που έστειλε το Υπουργείο Εσωτερικών στις αποκεντρωμένες διοικήσεις και το Υπουργείο Δημόσιας Τάξης στα σημεία εισόδου. Αποφασίζουν λοιπόν, μετά από 26 χρόνια, να ενεργοποιήσουν την απόφαση της UNGENG (United Nations Group of Experts on Geographical Names, Καναδάς, 1987), στην οποία αναφέρεται ότι τα ελληνικά τοπωνύμια πρέπει να αναγράφονται στα επίσημα έγγραφα κρατών.
Δεν είναι λίγες οι διαμαρτυρίες Αλβανών σε προξενεία και στην πρεσβεία τους στην Ελλάδα λόγω αυτών των απαγορεύσεων εισόδου. Τα παραδείγματα είναι πολλά. Τον Φεβρουάριο δεν έγιναν δεκτοί 14 Αλβανοί πολίτες στο αεροδρόμιο Αθηνών για φερόμενες παρατυπίες στα διαβατήριά τους. Τον ίδιο μήνα απαγορεύτηκε η είσοδος σε ζευγάρι Αλβανών, καθώς ως τόπος γέννησής τους είχε καταχωρηθεί η «Τσαμουριά». Επίσης, εφτάχρονο κορίτσι, μαθήτρια πρώτης δημοτικού και μέλος μονογονεϊκής οικογένειας, γεννημένη στην Ελλάδα, πήγε για διακοπές στους παππούδες της και δεν της επετράπη η επανείσοδος στη χώρα . Η μητέρα ενημερώθηκε στα σύνορα ότι δεν μπορεί να παραλάβει το παιδί της.
Λόγω πολλών παρόμοιων περιστατικών υπήρξε συνάντηση του Υπουργού Εξωτερικών της Αλβανίας Εντμόντ Παναρίτι με τον πρέσβη της Ελλάδας στα Τίρανα, Λεωνίδα Ροκάνα, οι οποίοι εξέφρασαν «την αμοιβαία βούληση για την επίλυση των τεχνικών θεμάτων που είναι προς το συμφέρον των πολιτών».

Αντίδραση από τον ΣΥΡΙΖΑ
Από τη μεριά του ΣΥΡΙΖΑ-ΕΚΜ συνεδρίασε αρμόδια επιτροπή με τη συμμετοχή Βουλευτών του, του Περιφερειακού Συμβούλου Μακεδονίας-Θράκης, αλληλέγγυων οργανώσεων και νομικών, η οποία επέδωσε υπόμνημα στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση προκειμένου να εξεταστεί από αυτήν αλλά και να διαβιβαστεί στο Υπουργείο Εσωτερικών ώστε να μην απορριφθούν τα αιτήματα για χορήγηση άδειας διαμονής των Αλβανών υπηκόων που διαμένουν νόμιμα επί χρόνια στην Ελλάδα. Στο κείμενό της η επιτροπή τονίζει πως: «η απόρριψη του αιτήματος για χορήγηση άδειας διαμονής για τον άνω αναφερόμενο λόγο, καταστρατηγεί βάναυσα τα δικαιώματα των μεταναστών οι οποίοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα επί σειρά ετών, όλος ο κύκλος των βιοτικών τους σχέσεων βρίσκεται στην Ελλάδα, έχουν αποκτήσει τέκνα που γεννήθηκαν στην ελληνική επικράτεια και φοιτούν ενδεχομένως σε ελληνικά σχολεία. Η αναγραφή του τόπου γέννησης στο διαβατήριο ή στο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης δεν εξαρτάται από πράξη, παράλειψη ή έστω βούληση του αλλοδαπού που το κατέχει, αλλά ανήκει στο χώρο ευθύνης της χώρας που το εκδίδει σύννομα ή αντίθετα προς τις διεθνείς της υποχρεώσεις».
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως τα κράτη μπορούν όποτε θέλουν να παίζουν με τις ζωές των πολιτών. Ξεχωριστά και οι δύο μαζί, Ελλάδα και Αλβανία παίζουν ένα παιχνίδι μηδενικού αθροίσματος που φέρει τελικώς ως μεγάλο νικητή τα κυκλώματα που μεταφέρουν όλο αυτό το διάστημα παράνομα σε άθλιες συνθήκες και ζητώντας τεράστια ποσά, όλους αυτούς που διεκδικούν το αυτονόητο.

Τάσος Γκούβας, Αθηνά Τέσκου

Σχόλια

Exit mobile version