Αρχική στήλες Της επιστήμης και της κοινωνίας Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Νιαγάρας

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ο Νιαγάρας

Επιμέλεια: Γιάννης Σχίζας

Η περιοχή του Νιαγάρα του Καναδά κήρυξε προληπτικά κατάσταση έκτακτης ανάγκης ενόψει μιας σπάνιας ολικής έκλειψης ηλίου στις 8 Απριλίου.

Ο καταρράκτης βρίσκεται κατά μήκος των συνόρων Καναδά-ΗΠΑ, ακριβώς στο μονοπάτι της έκλειψης, και πολλοί άνθρωποι επισκέπτονται ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα σπίτια εκ των προτέρων για να ζήσουν το φαινόμενο σε ένα από τα φυσικά θαύματα της Βόρειας Αμερικής.

Ο δήμαρχος της πόλης του Νιαγάρα Φολς του Οντάριο προέβλεψε «με διαφορά το μεγαλύτερο πλήθος που είχαμε ποτέ» στην καναδική πλευρά για την έκλειψη. Μάλιστα υπολόγισε ότι έως και ένα εκατομμύριο άνθρωποι θα είναι εκεί, σε σύγκριση με τα 14 εκατομμύρια που συνήθως επισκέπτονται κατά τη διάρκεια ενός ολόκληρου έτους. Οι τιμές ανά δωμάτιο ξεπερνούν ακόμα και τα 1.000 δολάρια, ενώ σε κάποια που έχουν θέα τους καταρράκτες ανέρχονται σε 2.000 δολάρια ανά διανυκτέρευση.

Πηγή: ΟΤ


Η τεχνητή νοημοσύνη μάς επιτρέπει να ζήσουμε πολλές ζωές σε μία

Ο Μάθιου Γκρίφιν συνεργάζεται με κυβερνήσεις και μεγάλες επιχειρήσεις προετοιμάζοντας το μέλλον. Μιλάει για τομείς που αλλάζουν τάχιστα, για επιχειρήσεις που προσαρμόζονται στις νέες καταστάσεις όπως μπορούν, και για εργαζομένους που βλέπουν θέσεις εργασίας να αυτοματοποιούνται αλλά έχουν ταυτόχρονα τη δυνατότητα να βελτιώσουν τις δεξιότητές τους και να αλλάξουν αρκετούς τομείς εργασίας.

Για αυτά και για πολλά άλλα θα μιλήσει τη Δευτέρα με θέμα «Το μέλλον της εργασίας» στην ημερίδα που διοργανώνει το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο και η πρόεδρός του Σοφία Κουνενάκη-Εφραίμογλου σε συνεργασία με την Ειδική Γραμματεία Μακροπρόθεσμου Σχεδιασμού με επικεφαλής τον Γιάννη Μαστρογεωργίου.

Μάθιου Γκρίφιν: Ας πάρουμε για παράδειγμα την τεχνολογία της τρισδιάστατης εκτύπωσης. Μπορείς να τυπώσεις τρισδιάστατα ένα τετραώροφο κτίριο μέσα σε 8 ώρες, έναντι 24.000 δολαρίων. Με τα δίκτυα smart 5G μπορεί μια εταιρεία να ελέγχει βαριά μηχανήματα σε άλλες χώρες. Για παράδειγμα πρόσφατα ένας τεράστιος γερανός βάρους 40 τόνων πήρε μέρος σε κατασκευαστικές εργασίες στη Γερμανία, ενώ ο χειριστής του βρισκόταν 8.500 χιλιόμετρα μακριά στη Νότια Κορέα. Στο ερώτημα «ποια χώρα χρησιμοποιεί ευρέως την τεχνητή νοημοσύνη», ο Γκρίφιν απαντά: Η Κίνα. Από τις φυλακές έως το Υπουργείο Εξωτερικών. Εάν βρίσκεστε στην Κίνα, μπορώ να χρησιμοποιήσω την κλήση για να αναγνωρίσω τον χαρακτήρα, την προσωπικότητά σας και την πιθανότητα να είστε εγκληματίας. Στην Κίνα εκπαιδεύουν την τεχνητή νοημοσύνη για να το κάνει αυτό. Εκπαίδευσαν την τεχνητή νοημοσύνη σε φωτογραφίες προφίλ όλων των κρατουμένων στις φυλακές. Στη συνέχεια διεξήγαγαν μια μελέτη με 32.000 άτομα και ήθελαν να δουν αν η τεχνητή νοημοσύνη θα μπορούσε να διαλέξει εκείνους που είναι εγκληματίες. Το ποσοστό ακρίβειας έφθασε το 85%.

Τέλος ο ίδιος απαντά στο ερώτημα αν οι επιχειρήσεις κατανοούν πλήρως τι ακριβώς σημαίνει η ενσωμάτωση της τεχνητής νοημοσύνης στα συστήματά τους: Ξεκάθαρα όχι. Υπάρχει μια αεροπορική εταιρεία, η Canadian Airlines. Ήταν μια κυρία η οποία ήθελε να ταξιδέψει στο εξωτερικό επειδή πέθανε κάποιος συγγενής της. Ρώτησε λοιπόν το checkbot τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας εάν υπάρχει κάποια ιδιαίτερη πολιτική για περιπτώσεις πένθους. Το μηχάνημα απάντησε: Εάν πρέπει να ταξιδέψετε ξαφνικά επειδή ένας συγγενής σας πέθανε, η Canadian Airlines θα σας επιστρέψει τα χρήματα για την πτήση σας. Η γυναίκα έκλεισε τη θέση και όταν γύρισε από την κηδεία, ζήτησε να της επιστραφούν τα χρήματα. Η εταιρεία αρνήθηκε επειδή δεν ακολουθούσε, όπως της είπαν, τέτοια πολιτική. Τους πήγε στο δικαστήριο. Εκεί κατάλαβαν ότι το μηχάνημα τεχνητής νοημοσύνης είχε αυτοσχεδιάσει την πολιτική της επιστροφής χρημάτων. Το καναδικό δικαστήριο αποφάσισε ότι η αεροπορική εταιρεία έπρεπε να πληρώσει.

Premium έκδοση «ΤΑ ΝΕΑ»


Οι πεινασμένοι λύκοι απειλούν την κλιματική ατζέντα της Ευρώπης

Οι λύκοι είναι προστατευόμενο είδος, αλλά δεν παύουν να είναι θηρευτές Apex. Λύκοι επιτέθηκαν σε τουλάχιστον 65.500 οικόσιτα ζώα φάρμας σε όλη την Ευρώπη πέρυσι. Η αυστηρή προστασία των λύκων από την Ε.Ε. χρονολογείται τουλάχιστον από το 1992, αλλά πιο πρόσφατα το μπλοκ έχει ενσωματώσει την αποκατάσταση της βιοποικιλότητας για να καταστήσει την ήπειρο ουδέτερη για το κλίμα έως το 2050. Η αύξηση των επιθέσεων από λύκους βοήθησε να πυροδοτήσει τις μεγαλύτερες διαμαρτυρίες κτηνοτρόφων εδώ και χρόνια.

Το περιστατικό που τα άλλαξε όλα συνέβη πολύ μακριά από εκεί. Τον Σεπτέμβριο του 2022, ένας λύκος γνωστός ως GW950m μπήκε κρυφά σε ένα αγρόκτημα στην Κάτω Σαξονία της Γερμανίας και σκότωσε τη Ντόλι, το καφέ πόνι που ανήκε στην πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.

Μετά το γεγονός, η φον ντερ Λάιεν ενεπλάκη προσωπικά, εκδίδοντας δηλώσεις και στέλνοντας επιστολές σε μέλη του συντηρητικού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος στο οποίο ανήκει. Ένα χρόνο αργότερα, η επιτροπή δημοσίευσε μια έκθεση 100 σελίδων για την κατάσταση του λύκου στην Ευρώπη και πρότεινε επίσημα τη μείωση του καθεστώτος προστασίας του τον Δεκέμβριο. Στη συνέχεια, η Επιτροπή θέλει τα κράτη μέλη να πιέσουν για αλλαγή της Σύμβασης της Βέρνης, που ρυθμίζει τη διατήρηση της άγριας ζωής.

Η Ευρώπη χρειάζεται τους κτηνοτρόφους και τους βοσκούς. Τα ζώα διατηρούν τα δάση καθαρά από χαμηλή βλάστηση και βοηθούν στην πρόληψη δασικών πυρκαγιών. Αλλά η εκτεταμένη βοσκή κάνει τα ζώα φάρμας πιο ευάλωτα στους λύκους. Προς το παρόν, οι κανόνες της Ε.Ε. επιτρέπουν μόνο το κυνήγι μεμονωμένων ζώων που αποδεδειγμένα είναι πολύ επιβλαβή για τα κοπάδια, και οι λύκοι είναι έξυπνοι θηρευτές που διανύουν τεράστιες περιοχές, με κάποιους να κινούνται σε ολόκληρη την ήπειρο. Αυτό κάνει τη ανεύρεσή τους δύσκολη δουλειά.

Η βοσκή σε περιοχές λύκων είναι σκληρή δουλειά. Τα χωράφια προστατεύονται από ηλεκτρισμένους φράχτες και γιγαντιαία τσοπανόσκυλα, των οποίων το τάισμα δεν είναι καθόλου φτηνό.

Πηγή: ΟΤ


 

Επιστήμονες δημιούργησαν εμφυτεύσιμη μπαταρία!

Μια ομάδα επιστημόνων δημιούργησε ένα σύστημα μπαταρίας που μπορεί να εμφυτευτεί στο σώμα και να παράγει συνεχώς ηλεκτρική ενέργεια. Ο πρωτοποριακός σχεδιασμός των εμπειρογνωμόνων του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Tianjin της Κίνας πρόκειται να φέρει επανάσταση στον κλάδο της υγείας.

Οι εμφυτεύσιμες μπαταρίες και τα ηλεκτρονικά συστήματα έχουν μεταμορφώσει πλήρως τον κλάδο της υγείας με την πάροδο των ετών, με τους βηματοδότες και τους νευροδιεγέρτες να φέρνουν επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο οι γιατροί αντιμετωπίζουν τον πόνο.

Αλλά αυτές οι μπαταρίες συχνά εξαντλούνται και χρειάζονται αντικατάσταση και, μέχρι τώρα, ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό ήταν μέσω μιας επικίνδυνης χειρουργικής επέμβασης.

Η τελευταία λέξη της ιατρικής τεχνολογίας, ωστόσο, είδε την ανάπτυξη μιας εμφυτεύσιμης μπαταρίας που λειτουργεί με την παροχή οξυγόνου από το σώμα. Η ερευνητική ομάδα δημιούργησε ηλεκτρόδια μπαταρίας από ένα κράμα με βάση το νάτριο, λόγω του γεγονότος ότι είναι ήδη ευρέως παρόν σε όλο το ανθρώπινο σώμα και αναπτύσσεται επίσης για χρήση σε επαναφορτιζόμενες μπαταρίες.

Ο χρυσός επιλέχθηκε ως καταλυτική κάθοδος (catalytic cathode) λόγω της χρήσης του σε προηγούμενες μπαταρίες μετάλλου-αέρα για την αντίδραση αναγωγής του οξυγόνου. Η ομάδα επέλεξε επίσης να χρησιμοποιήσει νανοπορώδη χρυσό – ο οποίος έχει μικρούς πόρους, χιλιάδες φορές μικρότερους από το πλάτος μιας τρίχας μαλλιών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι, αν και όλες αυτές οι ενώσεις είναι ήδη βιοσυμβατές, το περιέβαλαν επίσης με ένα λεπτό, εύκαμπτο φιλμ πολυμερούς.

Με όλες αυτές τις προστασίες στη θέση τους, η κάθοδος χρυσού μπορεί να αντλεί ελεύθερα οξυγόνο από τα σωματικά υγρά, το οποίο στη συνέχεια θα αντιδράσει με τα ηλεκτρόδια νατρίου της μπαταρίας. Η χημική αντίδραση που λαμβάνει χώρα τροφοδοτεί στη συνέχεια τις απαραίτητες ηλεκτροχημικές αντιδράσεις στη μπαταρία, με αποτέλεσμα να παράγεται μια συνεχής ροή ηλεκτρικής ενέργειας.

Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ήταν ασταθής αμέσως μετά την εμφύτευση των συσκευών, αλλά αυτό σύντομα αυτορυθμίστηκε. Η απόδοση της μπαταρίας είχε επηρεαστεί λόγω του γεγονότος ότι βοηθούσε δραματικά τη διαδικασία επούλωσης.

πηγή: FOXreport.gr

 

Σχόλια

Exit mobile version